Totul despre “Guvernul privat”

“Guvernul Privat”: Peste 150 de top-manageri, consultanti si reprezentanti ai societatii civile dau solutii autoritatilor

de I.M. / HotNews.ro / Miercuri, 25 februarie 2009, 19:25 Economie | Companii

Documentul final “Guvernul Privat” cu cele mai bune masuri anticriza si propuneri venite din partea comunitatii de afaceri a fost inmanat astazi premierului Emil Boc si celorlati invitati din partea Executivului, in cadrul unui eveniment organizat de Business Standard si M&C Strategy Development. Premierul Emil Boc a declarat ca “masurile propuse prin acest document vor fi privite cu toata seriozitatea si vor fi analizate de Guvern” iar Gheorghe Pogea, Ministrul Finantelor Publice a spus ca va avea in vedere masurile propuse “si vom face corectiile necesare”.

Emil Boc a explicat ca o parte dintre masurile propuse de mediul de afaceri au fost deja luate in calcul de Guvern. “Nimeni nu detine solutia perfecta pentru criza. O parte din propuneri le-am introdus deja in buget, dar pachetul de masuri anticriza va fi adaptat din mers, in functie de evolutia situatiei economice”, a declarat premierul

Initiat in septembrie 2008 de Business Standard, Guvernul Privat este cel mai amplu exercitiu de consultare a mediului de afaceri romanesc, cu privire la prioritatile economice ale tarii. Peste 150 de top-manageri, consultanti si reprezentanti ai societatii civile si-au adus contributia la proiect, prin recomandari, solutii si masuri anticriza menite sa ajute Romania in depasirea contextului economic actual. Temele de discutie au vizat domenii cu probleme a caror rezolvare poate genera un progres decisiv si ireversibil pentru tara noastra: Infrastructura, Educatie-Piata Muncii, Sanatate, Mediu-Energie, Agricultura, Decalaj rural-urban, Fiscalitate, Cercetare- Dezvoltare, Administratie Publica si Turism.

Guvernul Privat: 10 proiecte care transformă România – pdf pe site-ul AmCham

Ştiri despre Guvernul Privat, pe Realitatea tv

Guvernul Privat: Mihai Tănăsescu, Mugur Isărescu şi Daniel Dăianu – premierii aleşi de oamenii de afaceri

Liderii de business participanţi la proiectul Guvernul Privat sunt de părere că varianta unui guvern tehnocrat este soluţia corectă pentru România în perioada de criză economică, mai bună decât varianta politică.

Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, sau economistul Daniel Dăianu sunt numele propuse de oamenii de afaceri pentru poziţia de prim-ministru al unui viitor guvern alcătuit din specialişti.

Indiferent cine va fi noul prim-ministru, liderii de business spun că viitorul guvern trebuie să păstreze condiţiile acordului cu FMI şi să se concentreze pe măsuri anticriză care să susţină mediul de afaceri, în special firmele mici şi mijlocii, neglijate până acum. Viitorul premier trebuie să fie o personalitate puternică şi să provină din mediul de afaceri, pentru a avea experienţă de management şi de restructurare.

Iată structura guvernului, aşa cum o văd oamenii de afaceri:

Ministrul Finanţelor: Mihai Tănăsescu, Lucian Croitoru, Valentin Lazea,  Daniel Dăianu;

Ministrul Economiei: Florin Pogonaru, Doru Voicu (CEZ), Gabriel Biriş, Daniel Dăianu, Mariana Gheorghe;

Ministrul Transporturilor: Lucian Croitoru, Dragoş Anastasiu, Constantin  Stroe, Dan Ionescu (Rompetrol)

Ministrul Agriculturii: Dacian Cioloş, Adrian Porumboiu;

Ministrul Dezvoltării şi Locuinţei: Laurenţiu Plosceanu;

Ministrul Muncii: Mihai Şeitan, Liviu Voinea, Adrian Izvoranu (Alianţa  Conferderaţiilor Patronale), Mariana Câmpeanu;

Ministrul IMM-urilor: Eric Kisch, Radu Georgescu, Marius Ghenea;

Ministrul Telecomunicaţiilor: Silviu Hotăran, Dinu Malacopol, Varujan Pambuccian;

Ministrul Educaţiei: Andrei Marga, Adrian Stanciu (Human Synergistics), Mircea Miclea (Comisia pentru Educaţie, Cotroceni);

Ministrul Sănătăţii: Dragoş Dinu (Ex-AD PHARMA), Raed Arafat, Wargha Enayati, Dana Safta, Cătălin Popa (director Euroclinic), Mircea Cinteză;

Ministrul Turismului: Paul Mărăşoiu, Alin Burcea, Tinu Sebeşanu;

Ministrul de Externe: Klaus Iohannis, Andrei Pleşu, Emil Hurezeanu;

Patru ministere sunt considerate subiect de restructurare liderii de business considerând că Ministerele Turismului, Telecomunicaţiilor, IMM-urilor şi cel al Dezvoltării s-ar regăsi sub formă de agenţii sau direcţii în cadrul Ministerului Economiei sau chiar… deloc.

#

Guvernul Privat, primul proiect editorial care a promovat soluţiile mediului de afaceri în perioadă de criză – studiu de caz, pe IAA, oct 2009

Este posibil un transfer de expertiză de la oamenii de afaceri la clasa politică? Poate fi stabilită o platforma de dialog între comunitatea de business şi Executiv? Aceasta este provocarea la care a încercat să răspundă cotidianul de afaceri Business Standard prin demararea proiectului Guvernul Privat în septembrie 2008.

Campanie: Guvernul Privat Organizaţie: Business Standard Agenţie: campania a fost organizată intern Perioada: septembrie 2008 – prezent

1.Context

De la comunitatea de business vs clasa politică la platforma de dialog Guvernul Privat

Este posibil un transfer de expertiză de la oamenii de afaceri la clasa politică? Poate fi stabilită o platforma de dialog între comunitatea de business şi Executiv? Aceasta este provocarea la care a încercat să răspundă cotidianul de afaceri Business Standard prin demararea proiectului Guvernul Privat în septembrie 2008.

Ideea acestui proiect s-a născut la constatarea că, la apoximativ 20 de ani de la revoluţie, şi în ciuda partidelor politice care s-au succedat la conducerea ţării, România păstrează, comparativ cu celelalte ţări ale Uniunii Europene, o serie de decalaje majore în domenii precum infrastructura, sănătate, educaţie, mediu şi energie etc.

Creşterea economică înregistrată în decursul ultimilor ani şi, implicit, nivelul de trai mai ridicat experimentat de români se datorează, aproape în exclusivitate, mediului de business. Performanţa se explică prin know-how-ul deţinut de oamenii de afaceri, dar mai ales prin conceptele pe care aceştia le folosesc cu consecvenţă pentru a-şi ghida acţiunile. Profitul, eficienţa, orientarea spre rezultate rămân, în continuare, necunoscute în ecuaţia aparatului administrativ românesc.

Declanşarea crizei economice a demonstrat, încă o data, cât de mult contează mediul de afaceri în economia societătii româneşti. Creşterea alarmantă a ratei şomajului şi golirea accelerată a vistieriei Statului au dovedit necesitatea unui dialog deshis public-privat, ale cărui rezultate să fie traspuse în decizii ferme şi rapide, care să încurajeze mediul de business.

Proiectul a răspuns nevoii Business Standard de a-şi creşte notorietatea şi de a se impune pe piaţă drept un reper în domeniul informaţiilor de business. Totodată, integrarea publicaţiilor de business şi a postului de televiziune The Money Channel sub umbrela diviziei Business Media – singura structură de acest tip din presa românească, a creat contextul perfect pentru dezvoltarea unui proiect care să folosească în declinare printul, TV-ul şi online-ul.

2.Obiective

Obiectivele Business Standard: – creşterea notorietăţii brandului Business Standard; – asocierea brandului cu ideea de implicare(socială): sesizăm situaţiile în care liderii de business îşi pot folosi expertiza pentru a genera o schimbare şi totodată acţionăm ca un instrument de lobby pentru comunitatea de afaceri; timbru

Obiectivele proiectului: – implicarea a 150 de oameni de afaceri: top-manageri, consultanţi, bancheri, academicieni („membrii Guvernului Privat”) şi a membrilor Executivului; – generarea unui set de soluţii pe termen scurt (solutii anticriză) şi mediu (în domeniile prioritare) care sa fie preluate pe agenda Executivului;

3. Public Ţintă

T1 ( invitaţi la dezbateri): a) Key Opinion Leaders – din comunitatea de business ( 30 persoane) si membrii cabinetului Boc Componenta economică: top-manageri, consultanti, bancheri Componenta politică: secretari de stat, membrii Parlament, preşedinti ai instituţiilor subordonate statului

T2 (invitaţi la dezbateri): sindicate, patronate, camere de comerţ şi ONG-uri, academicienti & mass-media

T3 (pentru declinările print/TV/online): Publicul larg, cetăţeni ai României – persoane între 20-50 de ani, cu studii superioare – „beneficiarii finali” ai proiectului

4.Cercetare:

În perioada 1-15 septembrie 2008, peste 50 de lideri din business au răspuns la chestionarele trimise de jurnaliştii Business Standard, întrebarea principală fiind: Dacă aţi face parte din viitorul Guvern, care ar fi primele măsuri pe care le-aţi lua pentru a genera un progres decisiv şi ireversibil al economiei şi societăţii româneşti?

În urma răspunsurilor primite s-au identificat zece domenii prioritare: Infrastructura, Educaţie – Piata muncii, Sănătate, Finanţe-Fiscalitate, Decalaj Rural – Urban, Agricultură, Administraţia Publică, Turism, Mediu – Energie, Cercetare şi dezvoltare.

5. Implementare:

Dezbaterile Guvernul Privat Pentru fiecare arie tematică s-a constituit un “minister”, format din 10-15 oameni de afaceri reprezentativi pentru domeniul ales, şi s-a organizat o masă rotundă, în care au fost dezbătute soluţiile propuse iniţial de participanţi, prin intermediul interviurilor acordate jurnaliştilor Business Standard.

Concluziile primelor zece dezbateri tematice desfăşurate în perioada septembrie 2008 – februarie 2009, exclusiv în sfera mediului de business, au fost reunite într-un document de lucru ce a fost înmânat Executivului în cadrul evenimentului Guvernului Privat din 25 februarie (în prezenţa a aproximativ 150 de oameni de afaceri).

Ca urmare a interesului manifestat atât de membrii comunităţii de business, cât şi de reprezentanţi ai Executivului, proiectul a trecut într-o a doua etapă, având ca obiectiv crearea unei platforme de dialog public – privat. Începând cu luna martie, dezbaterile au adus faţă în faţă 20-25 de oameni din mediul de business şi miniştrii din Guvernul României.