Ce e şi ce nu e România 2.0. Câteva repere

Diferenţa Clubului România 2.0 faţă de alte forumuri de idei, locale sau internaţionale, este existenţa scopului: dezvoltarea naţională.

Apoi, nu urmăreşte doar spectacolul de idei sau networkingul, ci şi:

  1. stimularea şi captarea reflecţiei despre bunul mers al naţiei,
  2. demersuri pentru aplicarea, în beneficiul societăţii, a ideilor atrase, prin impunerea lor ca politici publice şi/ sau implementarea de proiecte cu efect sistemic.

Diferenţa faţă de un format media gen “Mari români” este că nu se aşteaptă posteritatea. Diferenţa faţă de un format media gen “Zece pentru România” este că membrii Clubului nu sunt aleşi pe seama notorietăţii, ci la recomandarea unor egali întru competenţe. Şi, nu, nu e “Guvernul privat” – n-avea cum, a fost schiţat cu mult înainte.

Reperele Clubului România 2.0 sunt mai curând: australia2020 (sursa de inspiraţie primară, pentru grupurile de lucru şi pentru dimensiunea para-politică) şi TED.com (pentru format şi personaje), Aspen Institute (pentru formatul unora dintre dezbateri şi pentru ideea de dezvoltare personală a membrilor) şi World Economic Forum (pentre ideea de conclav informal al elitelor), National Intelligence Council (pentru studii prospective) – plus o sumedenie de think-tankuri, gen (European) Council of Foreign Relations, Brookings Institute etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.