Gând la gând cu Cristian Ionescu/ Coface

Ni s-a mai arătat cineva care e musai să devină membru al Clubului: Cristian Ionescu, country cluster manager al firmei de evaluare financiară Coface pentru România, Bulgaria şi Slovacia.

Într-o dramatică ieşire la rampă, dl. Ionescu a pronunţat câteva cuvinte şi sintagme nemaiuzite în România: Singapore şi Malaiezia, strategie de dezvoltare naţională, transpartinică.

Avem cam aceeaşi populaţie şi PIB cu economia emergentă asiatică – o mare diferenţă fiind nu religia, ci existenţa unei strategii naţionale. Singapore este dictatura oligarhică realmente perfectă – la 15% creştere anul trecut şi cu statul-corporaţie investind în industrii de vârf, nimănui nu-i poate lipsi acolo decât democraţia şi guma de mestecat. Într-o acerbă competiţie istorică cu micul vecin, liderii de la Kuala Lumpur (oraşul de la poalele Gemenilor Petronas – un altfel de Petrom) au elaborat şi ei o strategie de dezvoltare naţională pe zece ani şi acum o aplică, sistematic.

Este aproape imposibil să aştepţi vreun consens, fie şi în interesul naţional, pe scena vânătorilor politice din România. De aceea, Clubul România 2.0 are ca obiectiv fundamental agregarea experţilor capabil să schiţeze o strategie de dezvoltare naţională transpartinică, de a cărei necesitate vorbeşte şi dl Ionescu, şi a unora sectoriale – după care, grupul să menţină presiunea necesară urmăririi ei dincolo de guvernări. 

Soluţia propusă de Coface este concentrarea pe atragerea de investiţii străine strategice şi de anvergură, de tip Nokia, care să asigure exporturi masive în timp scurt. (…) Ţara noastră trebuie să realizeze o strategie naţională transpartinică şi să o implementeze la detaliu, de tipul „punct ochit, punct lovit”. El a adus şi acuzaţii clasei politice, pentru că la fiecare schimbare de guvernare se schimbă obiectivele. „Trebuie să ne reorientăm. Dacă vrem un model de urmat, Singapore este cel mai bun exemplu, fiind condusă ca o companie. Malaiezia are o populaţie ca a României, un curs faţă de dolar şi euro cam ca şi al nostru şi un PIB pe cap de locuitor tot în jur de 10.000 de dolari. Ei şi-au făcut recent o strategie pe zece ani. Abu Dhabi atrage specialişti de clasă mondială, dar noi suntem prea deştepţi pentru a cere ajutor. Un lider adevărat nu face totul singur, trebuie să atragă lângă el oameni mult mai inteligenţi ca el”, a mai completat Ionescu.
Companiile româneşti trebuie să se reorienteze mai mult spre exporturi în ţările aflate în curs de dezvoltare, deoarece zona euro are o medie de creştere foarte mică şi e zguduită de problemele datoriilor. Ţările dezvoltate vor creşte în acest an cu o medie de 1,8% faţă de 2,3% în 2010. Zona euro va înregistra un ritm şi mai scăzut, cifrat la 1,4% faţă de 1,7% în 2010. Marii câştigători ai crizei sunt ţările în curs de dezvol­tare, ce vor creşte cu 6,2% faţă de 6,7% în 2010, conform datelor Coface. (…) În aceeaşi notă, statul va trebui să stimuleze agricultura, care are o pondere mare în PIB. Daniel Ionaşcu, Jurnalul naţional, 21.01.11

Modelul economic pe care Romania s-a bazat in ultimul timp, axat aproape exclusiv pe consum, seamana cu cel american, unde consumul constituie cea mai mare parte din PIB si piata de real estate s-a dezvoltat la fel de haotic inainte de criza ca si in Romania, este de parere managerul Coface.
Romania trebuie sa puna insa accentul pe investitii, iar guvernul trebuie sa traseze obiective strategice pentru dezvoltarea economiei. In Romania trebuie inventariate “punctele tari”, cum ar fi ca suntem cunoscatori de limbi straine sau ca avem specialisti buni in IT si trebuie cautat un curent international pe care ne-am putea inscrie pentru a exploata cat mai bine aceste atuuri, a spus Ionescu.
Schimbarile radicale decise peste noapte de guvernanti in mediul fiscal sperie investitorii, iar statul trebuie sa renunte la acest mod de lucru pentru a atarge investitii straine. In opinia lui Ionescu, 2011 este un “an de tranzitie, dar din 2012 investitorii ar trebui sa redevina increzatori si sa creasca expunerea pe Romania”.
Managerul Coface crede ca este putin probabil ca schimbarile de la nivel european din 2011 sa influenteze major dezvoltarea Romaniei in acest an. De alfel, si in 2010 economia zonala a influentat prea putin economia locala, iar daca nu ar fi fost majorarea taxei pe valoarea adaugata, PIB-ul ar fi putut creste cu circa 1% (in loc de o scadere estimata la 2% – n.r.).
Coface estimeaza pentru Romania o crestere economica de 1,5% in 2011. Deficitul bugetar ar urma sa atinga un nivel de 4,9% din PIB, compania estimand ca arieratele vor ramane si in 2011 o problema pentru stat, care nu va reusit sa le achite integral. Coface prevede totodata cresterea datoriei externe pana la 80% din PIB in acest an, de la 72,3% in 2010. DailyBusiness, 20.01.11

Leave a Reply

Your email address will not be published.