Radu Dudău, universitar – autoportret de membru

Radu Dudău, director de cercetare la Institutul de Studii Diplomatice al Universităţii Bucureşti, are o modestie care îi vine din nevoia de mai mult impact al ideilor sale în societate. Altfel, are un doctorat imposibil şi merge Harvard pentru a începe o lucrare despre energia post-sovietică a Mării Negre (rezerve şi traiectorii, decidenţi şi mafioţi etc.). Autoportret în 3Q. 

Cum definiţi “elitele” unei societăţi?

Într-un sens al legitimității democratice, înțeleg prin elite grupuri de persoane care exercită influență publică în virtutea recunoașterii calităților lor profesionale și/sau morale. Accepția exclude grupurile de putere politică, financiară sau mediatică, deși științele sociale desemnează prin elite în primul rând astfel de grupuri. Propun însă un uz ceva mai romantic și mai mobilizator al noțiunii.

Care sunt cele mai importante performanţe din propria carieră?

Nu prea multe, mă tem. Am petrecut — și petrec încă — exagerat de mulți ani pe băncile școlii: am absolvit facultățile de fizică și de filosofie de la Iași, am făcut studii aprofundate în filosofie tot la Iași și apoi un doctorat în filosofia științei în Germania, la Konstanz. Din 2005 mă ocup de studiul relațiilor internaționale.

Cel mai robust reper de „sănătate” în profesie este buna relație cu studenții, răspunsul lor pozitiv și sentimentul că, an de an, câțiva dintre ei, cei mai dăruiți, responsabili și poate mai norocoși reușesc cumva să-și croiască un drum care, în ani și ani, îi va apropia de „elite”.

Ce potenţiali membri aţi mai recomanda Clubului? Personalităţi din zonele Dvs apropiate de activitate sau din oricare cele zece grupuri ale clubului. Important e să respectăm profilul dezirabil.

Câteva propuneri, pentru început – voi face și altele, cu siguranță:

  • Prof. dr. Mircea Dumitru, filosof, pro-rector al Universității București
  • David Sandu, om de cultură, designer de bijuterie – www.davidsandu.ro
  • Alexander Rubel, cercetător la Institutul de Cercetări Istorice „A. D. Xenopol” din Iaşi; director al Centrului Cultural German din Iaşi. Neamţ get-beget, educat şi muncitor, împământenit  la Iaşi;
  • Mihai Prunescu, matematician şi informatician român stabilit în Germania, la Freiburg. Om cultivat şi plin de idei.

Plus, autoportret profesional, în notă ludică, pentru FP România: Analistul  anului, nu doar despre AGRI

Leave a Reply

Your email address will not be published.