Irina Anghel şi fundaţiile unui Sillicon.ro

Irina Anghel, avocată a antreprenoriatului (antreprenoare în domeniul dreptului, profesoară de drept, actualmente secretară generală în cadrul Asociației Sud‑Est Europene de Private Equity și Venture Capital), repetă că ne putem inventa un viitor mai bun. În editorialul Punţi către viitor din Money Express, doamna Anghel face apologia efervescenţei intelectuale şi financiare din Sillicon Valley – pe care caută să-l aducă la Bucureşti:

Metamorfoza prin care a trecut Silicon Valley este atât de fascinantă, încât toată lumea, de la Michael Porter, profesor la Harvard Business School, până la președintele rus Dimitri Medvedev, ar vrea să afle rețeta prin care să poată transforma și alte zone de pe glob în astfel de oaze de tehnologie și inovație. (…) Și de fapt, ce găsesc antreprenorii acolo? Găsesc o universitate excepțională (Stanford), unde se desfășoară cercetare la cel mai înalt nivel, unde atitudinea antreprenorială este încurajată, iar profesorii se alătură companiilor fondate chiar de către studenții lor. Dacă lărgim puțin zona, mai găsim o excelentă universitate – Berkley. Ce‑ar mai fi? Păi în Sand Hill Road se găsește cea mai mare concentrare de venture capitaliști din lume, așa‑numiții „smart money“, investitori cu apetit pentru risc și capacitatea de a‑i ajuta pe antreprenorii în care investesc nu doar bani, ci și contacte și experiență („Know‑How&Know‑Who“). Ca idee, mai mult de o treime din sumele investite de venture capitaliști în Statele Unite sunt investite în Silicon Valley. Și lista poate continua. Mai găsesc modele de succes – antreprenori care au reușit în trecut și care pot fi nu doar o sursă de inspirație, ci și, în unele cazuri, chiar mentori sau investitori. La fel, găsesc laboratoarele de cercetare ale celor mai mari firme din lume (Larry Ellison, fondatorul Oracle, a recunoscut în numeroase rânduri că a fost inspirat de lucrările de cercetare produse de laboratorul IBM din Silicon Valley cu privire la bazele de date relaționale). Găsesc o mare concentrare de oameni ca ei, care vor să reușească și sunt gata să‑și asume riscuri pentru a pune în practică idei noi. Găsesc o cultură care sărbătorește succesele și îmbrățișează eșecurile pe care le consideră esențiale pentru a avansa pe curba de învățare, o cultură dominată de dorința de a face lucrurile mai bine, mai repede, mai ieftin. Sună paradiziac? Ei bine, chiar despre asta vorbim! Silicon Valley e un paradis al inovației și tehnologiei, genul de paradis care permite antreprenorilor și ideilor lor să înflorească și să se dezvolte.

Vestea cea proastă este că Silicon Valley este foarte departe. Suntem departe nu neapărat geografic, pentru că în zilele noastre distanțele au devenit irelevante… apropo, datorită tehnologiei. Suntem prea departe mai ales de cultura din Silicon Valley. Steve Jobs, legendarul fondator al Apple, spunea despre Silicon Valley că „este o meritocrație. Nu contează ce porți. Nu contează ce vârstă ai. Contează doar cât de deștept ești“. Mă uit la mașinile și gențile din jur și mă gândesc că, uneori, în România criteriul suprem rămâne ce porți, chiar și în cazul celor mai deștepți dintre noi. Dar, în același timp, avem un potențial extraordinar, avem medalii la olimpiadele de matematică, avem programatori talentați, avem oameni creativi, adică avem ingredientele esențiale pentru a transforma România într‑un hub regional pentru tehnologie. (…)

Închei cu o veste bună. Nu, nu am reușit să rezolv problema cursei directe București‑San Francisco, deși recunosc că visez și la acest moment. Deocamdată, încercăm doar să aducem o bucățică de Silicon Valley la București. Pe 20 mai, la hotelul Intercontinental din București, sub egida Asociației Sud‑Est Europene de Private Equity și Venture Capital am vrea să începem să construim niște punți virtuale între Silicon Valley și sud‑estul Europei. Alături de directorul Centrului de Antreprenoriat și Inovație Europeană de la Stanford vor veni la București antreprenori din Silicon Valley și din România, business angels și venture capitaliști, consultanți, bancheri, specialiști în inovație etc. E timpul să se producă o schimbare în România și să încercăm să încurajăm talentul în stilul Silicon Valley, inventând un viitor mai bun. – Money Express, 17.05.11

Cum aşa ceva este şi în planurile Clubului România 2.0, am invitat-o pe doamna Irina Anghel să se alăture Clubului – unde precis va găsi înţelegerea ncesară susţinerii unor astfel de idei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.