Catedră Jean Monnet Ad Personam, la UBB, pentru Profesorul Vasile Puşcaş

Profesorul Vasile Puşcaş este începând din septembrie 2011 titularul Catedrei Jean Monnet Ad Personam „Politici europene şi negocieri în Uniunea Europeană” , care va funcţiona în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, din Cluj-Napoca.

Comisia Europeană, prin Agenţia Executivă pentru Educaţie, Audiovizual şi Cultură, a selectat acest proiect pentru finanţare (2011-2014), în cadrul programului european „Jean Monnet” – a explicat un comunicat al Universităţii.

Proiectul coordonat de profesorul Vasile Puşcaş îşi propune promovarea creativităţii, a competitivităţii, precum şi dezvoltarea spiritului antreprenorial în România. În egală măsură, proiectul are în vedere stimularea excelenţei în procesul de predare, cercetare şi reflecţie în studiile integrării europene din învăţământul superior.

Proiectul va începe din 1 septembrie 2011 şi se va desfăşura pe o perioadă de 3 ani. În cadrul acestuia, pe lângă cursuri la nivel de licenţă, masterat şi doctorat, vor fi organizate workshopuri şi mese rotunde destinate societăţii civile, mediului academic, autorităţilor publice locale şi naţionale, care vor iniţia proiecte de identificare şi promovare a oportunităţilor României pe Piaţa Internă a Uniunii Europene, urmărind şi implicarea societăţii civile în procesul integrării europene.
Pentru acest tip de unitate de educaţie şi cercetare sunt selectaţi profesori cu o experienţă academică internaţională deosebită care au fost şi practicanţi, la nivel înalt, în domeniul integrării europene.

Profesorul Vasile Puşcaş este şi directorul programului de masterat „Managementul Relaţiilor Internaţionale şi al Politicilor Europene” din cadrul UBB, care este parte a acestui proiect Jean Monnet.

Prof. dr. Vasile Puşcaş predă Negocieri Europene în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, precum şi la Institutul Universitar Internaţional de Studii Europene de la Gorizia (Italia). Face parte din Consiliu Ştiinţific al Institutului de Diplomaţie Culturală de la Berlin şi al Institutului European din Florenţa. În 1998 a înfiinţat, la Cluj-Napoca, Institutul de Studii Internaţionale, implicat în numeroase programe de analiză şi evaluare a politicilor europene şi a evoluţiei sistemului internaţional contemporan. A publicat 25 de volume şi sute de studii, articole de specialitate. A fost diplomat în SUA, Negociator Şef al României cu UE, Ministru pentru Afaceri Europene.

Leave a Reply

Your email address will not be published.