Experţi emergenţi, din generaţia aşteptată

Clubul va invita mai departe experţi consacraţi, din ţară şi din străinătate – o elită profesională de felul celei deja conturate. Li se vor adăuga însă tot mai mulţi experţi emergenţi, dintre tinerii cu studii remarcabile, în ţară sau în străinătate.

Unul dintre membrii Clubului spunea, la una dintre întâlnirile absolut informale, că în cinci ani vede o reală circulaţie e elitelor. La o adică, şi biologicul obligă generaţia care a luat puterea în 90 să o predea – a doua şansă pentru toţi ar fi să nu o predea pupililor la fel de taraţi, formaţi în anturajul lor. Un alt membru, la o altă întâlnire, remarca numărul foarte mare, nişte zeci de mii, al tinerilor români care şi-au făcut studiile în străinătate în ultimii cinci ani – re-venirea câtorva mii dintre ei, la butoane, e parte din acea a doua şansă pentru ceilalţi.

Unii dintre experţii emergenţi căutaţi sunt de găsit în Liga Studenţilor Români în Străinătate (LSRS) – cu care Clubul România 2.0 are deja un parteneriat, iar cele două organizaţii au toate motivele să evolueze împreună.

Între 12-14 august, LSRS organizează în Bucureşti forumul România Jună, întâlniri de lucru ale propriilor membri, cu experţi din ţară, pentru “trasarea… principalelor direcţii de dezvoltare propuse şi asumate de tinerii români”. Câţiva membri ai Clubului au fost invitaţi ca moderatori etc. A doua parte a evenimentului ţine de dimensiunea patetică, în cel mai bun sens al noţiunii (de emoţionare), a proiectului lor civic – care invocă simboluri istorice, face recurs la patriotism şamd.

La primul apel au acceptat invitaţia Clubului Radu Beleca şi Dan Nechita. Pe alţii trebuie să-i convingem că au deja ce cere Clubul: idei de dezvoltare. De pilldă, încă de la o primă discuţie cu unul dintre ei s-a glosat pe subiectul reţelelor britanice de transfer al cunoaşterii.

Alţii trebuie să vină pe filiera Global Romanian Society of Young Professional (GRSP), reţea internaţională similară, de tineri români aflaţi la studii sau deja punându-le în practică.

În paralel, există intenţia de identificare si atragere, într-un format tip Douămiidouăzeciştii, a tinerilor români cu performanţe remarcabile la şcoală (ex. şefi de promoţii), în afaceri sau în alte proiecte (ex. laureaţi ai unor concursuri de inovaţie etc.).

Leave a Reply

Your email address will not be published.