Răzvan Orăşanu – autoportret de membru

Răzvan Orăşanu a fost cel mai tânăr boboc la London School of Economics, apoi cel mai tânăr membru al Cabinetului Tăriceanu. În Rețeaua România 2.0 nu mai este cel mai tânăr – a fost invitat pentru gândirea critică dovedită de analizele sale economice. Autoportret în 3Q.

Cum definiţi “elitele” unei societăţi?

Elitele ar trebui să fie precum nişte seminţe de calitate, din care să înflorească, prin înmulţire o Românie rodnică, spornică şi bogată. Nenorocirea României este că există momente în care elitele noastre sunt dezbinate, absorbite de sine şi insuficient conectate la tendinţele mondiale.

Care sunt cele mai importante performanţe din propria carieră?

În general, performanţele sunt analizate de alţii şi este mai bine să rămână aşa. Ce pot totuşi spicui? La 17 ani deveneam, cu dispensă, cel mai tânăr student la London School of Economics şi din cadrul Universităţii din Londra. La 23 de ani, după terminarea facultăţii, deveneam probabil cel mai tânăr consilier al premierului. La 24 de ani, am fost avansat la o funcţie de rang ministerial, o chestiune fără precedent, după câte cunosc. Acum, la 29 de ani am devenit din nou bursier şi voi studia la Universitatea Harvard. Dacă mă încântă ceva este faptul că reuşesc în general să nu las oamenii indiferenţi: fie au o reacţie foarte pozitivă, fie una foarte negativă – iar acest lucru este esenţial pentru viitor.

Ce potenţiali membri aţi mai recomanda Clubului?

Aş dori să mai aştept puţin acomodarea cu acest club, înainte de a recomanda alţi membri potenţiali. Observ deja foarte mulţi membri de o calitate excepţională – întrebarea mea ar fi cât de mult interacţionează/ colaborează ei până în acest moment. În domeniul economic, există câţiva specialişti de marcă: dl Alexandru Ene, directorul CEROPE, Constantin Ciupagea, directorul Institutului de Economie Mondială, dl Lucian Albu, directorul Institutului de Prognoză Economică al Academiei Române, dl prof. academician Emilian Dobrescu şi alţii. Ca şi dl Mircea Coşea. Îmi cer scuze anticipat tuturor pentru că, inerent, voi fi lasat pe dinafară nume foarte, foarte valoroase.