Florin Talpeş despre inovaţie şi antreprenoriat în România, Europa şi America

Revista Wall Street, dec 2011: Noul antreprenoriat in viziunea lui Florin Talpes: Sunt oportunitati cu duiumul!

(…) Putini stiu ca Romania era, la finalul anilor `80, una dintre cele mai puternice tari din lume la nivel de informatizare, sistemul educational fiind foarte bine pus la punct. Ba chiar se putea vorbi de „un Sillicon Valley din Pipera”, loc unde si Florin Talpes lucra inainte de caderea comunismului.

Florin Talpes este unul dintre cei mai bine clasati antreprenori, atat in Romania, cat si la nivel mondial, produsul BitDefender fiind ales de mai multe organisme independente de statistica numarul unu pe mai multe piete. Experienta de peste 30 de ani in antreprenoriat ii confera acestuia o viziune larga, cunostinte de business si siguranta deosebita in afirmatii.

„Piata interna a informatizarii s-a topit odata cu caderea regimului comunist. In prima jumatate a anilor `90 a inceput primul val de migratie din Romania, care s-a amplificat spre finalul deceniului”, povesteste el, relaxat, dintr-un birou al sediului BitDefender din West Gate, Militari. In mana tine un pix cu care, din cand in cand, traseaza cateva informatii succinte pe foile albe din fata sa, ajutandu-l sa isi sintetizeze mai bine gandurile.

Dupa 1990, strategia de informatizare a tarii nu a mai avansat. De-a lungul timpului, Florin Talpes a fost chemat pentru a sprijini crearea de noi strategii insa, intr-un final, niciuna nu a fost implementata. „Este un obicei sa avem legi si sa nu le respectam”.

Cu toate acestea, educatia stiintifica si tehnologica s-a pastrat – diminuata putin. Coloana vertebrala a tehnologiei si a IT-ului exista inca, dovada ca nu se poate vorbi de somaj in randul absolventilor de informatica sau calculatoare. „Cei mai buni pot ajunge, dupa niciun an, la salarii la care altii nu ar visa intr-o viata!”. (…)

„Si astazi este la fel, sunt oportunitati cu duiumul, este un mediu atat prietenos cat si ostil. Dar, pana la urma, tot de oportunitati tine”.

Societatea este in schimbare rapida. Trebuie sa inveti si sa te adaptezi rapid. “Acum doua decenii nu existau in vocabularul romanesc termeni precum „management”, „business” sau „start-up”. In Sillicon Valley este un principiu “ti-a venit o idee, poti sa fii sigur ca o mai au inca zece pe langa tine”. Si atunci chiar conteaza cine ajunge primul si cine ajunge cel mai bine.

Noua economie inseamna si o noua societate. Si aceasta are cateva caracteristici clare: este iute, trebuie sa fie spectaculos de performanta in executie si precisa. „Aici contrazicem putin spiritul balcanic, care este mai molcom, cu o filozofie de genul «timpul le rezolva pe toate». Da, le rezolva, dar nu neaparat bine”.

Europa este inca in urma SUA in ceea ce priveste inovatia, unul dintre motivele principale fiind faptul ca, pe Batranul Continent, intreprinderile care au controlul inovatiei sunt „matusalemice”, in timp ce corporatiile din State sunt tinere “chiar si Microsoft, la cei 25 de ani, este „un bebelus”, considera Talpes.

In Europa, companiile dau faliment mai greu ca in SUA, de aici rezultand probleme cu repartitia resurselor umane. Ele raman „blocate” in cadrul unor companii mult timp. De asemenea, economia vest europeana are un regim socialist legat de contractele de munca, fiind foarte dificil sa dai afara un om, chiar daca nu performeaza, ori un intreprinzator nou are nevoie de resurse, de oameni tineri in companie.

In general, europenii sunt mult mai reticenti in asumarea riscurilor. Daca in SUA noua din 10 companii dau faliment, dar a zecea are „super succes”, in Europa toate cele 10 companii au sanse mari de a supravietui, dar cu cresteri modeste, fara a aduce schimbari esentiale pietei. „Inovatia este legata de risc si de esec. Aici nu ne asumam esecul, deci castigam foarte putin. Nu schimbam societatea. Inovatia vine din societatile care isi asuma riscurile”, considera Talpes.

Lucrurile insa se vor putea schimba, si inca mai repede decat am anticipa. Tinerii romani incep sa se faca cunoscuti pe plan international, evolutia rapida a informatizarii mondiale se reflecta si in tara. Important este ca, in noua economie mondiala, sa nu iti ascunzi esecurile, ci sa ti le asumi si sa inveti din ele.

„Eu am inceput afacerea cu 200 de dolari, adica doua salarii din acea vreme. Nu conteaza banii, ci resursele umane. Am spus si voi spune asta intotdeauna”, incheie Florin Talpes.

Articol publicat în Revista Wall-Street, editia a doua: Noua economie.