Senzaţional! Limba coreeană într-un an, fără profesor.

Fapte senzaţionale petrecute la Braşov. Plus: Alexandru Tomescu, „ambasador cultural” al guvernului Coreei.

Bună Ziua, Braşov:

Zece tineri din ţara şi-au măsurat aptitudinile de buni oratori în coreeană, într-un concurs inedit desfăşurat, recent, la Braşov. Unii dintre ei au avut ambiţia să înveţe singuri limba fără a primi ajutor de la un profesor.

Ioana este elevă în clasa a XI-a, la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna” şi s-a apucat de limba coreeană în urmă cu un an. „Colegii mei din şcoală nu prea ştiu, am vrut să ţin mai mult pentru mine. Coreeana este o limbă de suflet pentru mine. Am început să învăţ după ce am văzut un film. Mi s-a părut tare drăguţă limba şi chiar şi acum mi se pare că mă joc cu cuvintele”, a explicat „şagunista”. Ea este cea care a câştigat prima ediţie a concursului de discursuri în limba coreeană, cu un speach despre „Bucurie”, cu care a reuşit să-l impresioneze pe primul ambasador al României în Coreea de Sud. „Limba am învăţat-o într-un an, pentru că am făcut mai multe pauze, din cauza şcolii”, mărturiseşte fata. În acest moment cunoaşte limbile franceză, engleză, coreeană şi „puţin japoneza”. „Sigur că-mi vor fi de folos. Mai departe vreau să merg la Universitatea din Bucureşti, la secţia Coreană – Japoneză”, mai spune tânăra. Pe viitor se gândeşte să lucreze fie ca translator, fie la Ambasadă. „Prietenilor mei li se pare ciudată pasiunea mea pentru limba coreeană, mai ales că eu sunt la un profil real, însă s-au obişnuit, iar părinţii mei mă susţin”, încheie Ioana.

Monica este o altă elevă din Braşov care a plecat acasă cu un premiu de la concursul de limbă coreeană. Este în clasa a IX-a la Liceul Economic Andrei Bârseanu, iar pasiunea pentru exotica limbă a venit tot pe „filiera” cinematografică. „Am văzut câteva filme în limba coreeană şi am vrut să învăţ această limbă. Cam de trei luni o studiez. Alfabetul l-am învăţat într-o săptămână. Eu mi-am căutat lecţiile singură, nu am avut un profesor”, mărturiseşte Monica. „Visul Monicăi spre Coreea” este discursul pe care l-a ţinut în faţa juraţilor şi, pentru a fi mai convingătoare, adolescenta s-a îmbrăcat în costumul naţional al Coreei. Ştie că limba pe care a învăţat-o o va ajuta în viitor. „După ce termin liceul vreau să merg la o Facultate în Coreea”, precizează Monica.

Membrii juriului au fost plăcut impresionaţi să afle că au în faţă concurenţi care au învăţat limba coreeană fără profesor. Concursul a fost organizat de către Asociaţia Interculturală Româno-Coreeană, în colaborare cu Centrul Cultural Coreean de la Budapesta. „Concurenţii s-au prezentat foarte bine, chiar ne-au impresionat. Ei ne-au trimis lucrările lor pe mail, dar nu ştiam că pronunţă şi atât de bine. Juriul chiar a avut dificultăţi în a-i departaja”, a precizat Daniela Preduţ, preşedinte Asociaţia Interculturală Româno-Coreeană. „Eu am învăţat special doar această limbă, pe parcursul unui an, dar nu cred că la sfârşitul acelui an vorbeam mai bine decât ele”, a precizat şi E.S. dl. Isidor Urian, ambasador onorific al României, în Coreea de Sud.

Toţi concurenţii au fost câştigători, în concurs şi au fost felicitaţi de ambasador, dar şi de violonistul Alexandru Tomescu, cel care a câştigat o medalie de aur la concursul de discursuri în limba coreeană, organizat în Bucureşti, în 2007. „Ceea ce e interesant de ştiut este faptul că alfabetul coreean a fost inventat în jurul anilor 1440, când regele lor de atunci a hotărât să nu se mai folosească ideogramele chinezeşti, astfel că i-a pus pe învăţaţi să inventeze acest alfabet, care a fost conceput tocmai cu scopul de a fi uşor de învăţat. De altfel, numele complet al alfabetului este „Litere pentru popor” şi coreenii zic că oricine îl poate învăţa într-o după amiază. Eu l-am învăţat în două săptămâni, dar de atunci nu l-am mai uitat”, a mărturisit Alexandru Tomescu, cel care a fost desemnat şi „ambasador cultural” al guvernului Coreei.