Elena Kuji, mult mai mult decât Miss Universe România

Carieră internaţională cu întoarcere acasă: “Acum şi-ar dori să mai facă un master în industria luxului la Monte Carlo şi mai târziu să revină acasă şi să ajute România cu experienţa ei din străinătate. Nici o secundă n-a regretat că atunci, la 18 ani, n-a ales cariera în industria frumuseţii.”

Jurnalul: De excepţie: a renunţat la Miss România ca să studieze în străinătate – de Alina Turcitu

“Stăteam cu burta pe cărţi pe parchetul verde din camera mea de la Bistriţa şi învăţam pentru Bac. Eram extrem de obosită, iar ai mei mă rugau să nu mai învăţ. Căci eu sunt exagerată când învăţ – dacă trebuie să citesc 10 cărţi, citesc 15. Apoi mama mi-a zis: mai deconectează-te şi tu! Aşa că am intrat pe internet şi întâmplător am dat peste un link: mai ai cinci ore să te înscrii la Miss Universe România”, ne povesteşte Elena Kuji. (…) “Eram cu gândul la Bacalaureat, şi tocmai atunci mi-am auzit numele. Apoi mi-au dat trandafirul alb şi mi-am zis: uau, chiar eu? Pe urmă am aşteptat să le cheme pe toate fetele şi, imediat după am returnat trandafirul alb, mi-am cerut repede scuze şi le-am zis că eu trebuie să plec urgent că am Bacalaureatul a doua zi. (…)

Acum, la 22 de ani, Elena Kuji face facultatea la Modena, în Italia. Învaţă la Departamentul de Studii Lingvistice şi Culturale în acelaşi ritm cu studenţii italieni. Examenele sunt extrem de dure, dar asta o fascinează. “În primul an, de pildă, doar pentru examenul de lingvistică italiană am studiat într-un timp foarte, foarte scurt o carte imensă cu toate schimbările din latină la italiană, cu toată istoria limbii, a literaturii şi a limbii. Am luat 30 (nota maximă), în timp ce mai bine de jumătate dintre studenţi au picat. Altfel, la examene trebuie să ai punctul tău de vedere, aşa că dacă ai argumente eşti invitat să-l contrazici pe dascăl, iar el nu-ţi dă notă mai mică pentru asta. Eu eu am contrazis-o pe cea mai severă profesoară din facultate şi tot am luat notă maximă”, ne mai povesteşte tânăra.

Un an a studiat şi la Sorbona, la Paris, cu bursă, dar s-a întors şocată. De nenumărate ori a fost jignită doar fiindcă a spus că este româncă. “Şi toate s-au întâmplat aşa, cu o duritate cu care eu nu aş putea să trăiesc zi de zi. Ca să închiriezi casă la Paris e un calvar. Proprietarii spuneau că ei nu închiriază românilor. Iar colegii francezi, mai mult de salutul meu, ca să deschid o conversaţie, nu vorbeau cu mine. Prietenii mei de la Paris au fost internaţionali. Am avut două prietene foarte amabile, franţuzoaice, de care am fost şocată, nu-mi venea să cred că vorbesc cu mine şi că stau cu mine în bancă la curs”, mai spune Elena Kuji.

Acum şi-ar dori să mai facă un master în industria luxului la Monte Carlo şi mai târziu să revină acasă şi să ajute România cu experienţa ei din străinătate. Nici o secundă n-a regretat că atunci, la 18 ani, n-a ales cariera în industria frumuseţii. “Da, atunci a fost un punct în care puteam să merg spre celebritate, dar probabil una de tip tabloid. Or, mie îmi plac oamenii care se ghidează după adevăr şi valoare adevărată”, mai spune ea. Şi, în entuziasmul său, spune că de acolo, de la Modena, România se vede chiar frumos: “Avem atât de mult potenţial în ţară, încât nu e totul pierdut. Transformarea pozitivă ţine de un elan care există deja, mai ales în rândul tinerilor. Sper să explodeze curând. Numai faptul că foarte mulţi studenţi se întorc în ţară cu ideea de a crea, de a retuşa unele lucruri, este un pas înainte foarte important şi ar trebui ca cineva să vadă asta”.