Reporterul de război care vrea să promoveze “România frumoasă”

Pentru ce e nevoie de ochii străinilor: “Trebuie însă să priveşti dincolo de blocurile astea urâte. Să vezi cât de primitori sunt oamenii. Aici pot să-i asigur fiului meu o viaţă mai bună. Ştiu că mai toţi românii spun că e invers”.

EvZ: Povestea UIMITOARE a irlandezului de la Sky News care s-a retras în Transilvania – Ciprian Iancu

După o viaţă petrecută printre gloanţe, cu casca pe cap, cu vesta anti-glonţ bine strânsă pe piept şi cu camera-n mână, irlandezul Colin Hamilton locuişte acum într-un sătuc hunedorean unde nu se întâmpla mai nimic. (…)

Aproape că nu a fost conflict armat important la care Colin Hamilton, un irlandez din Belfast, să nu fi asistat din postura de cameraman pentru Sky News, în ultimii 20 de ani.

În 1991, Colin avea doar 24 de ani şi un an de când se angajase la Sky News din Londra, canalul britanic lansat în 1989, şi a fost trimis în Bosnia.

„Eram tânăr şi fiind născut în Belfast (capitala Irlandei de Nord, scena mai multor confruntări armate între IRA şi „stăpânirea” britanică – n.r.) eram obişnuit să văd soldaţi cu arme pe stradă, să trec prin puncte de control şi să aud explozii, ori schimburi de focuri”, explică Colin.

Chiar dacă a crescut pe străzi periculoase, viaţa în Balcani a fost şi mai dură.

„Am văzut nişte chestii urâte de tot, nu vreau să vorbesc acum despre ele”, recunoaşte abia după vreo trei ore, spre finalul discuţiei.

Însă, nu ezită să povestească pe unde a fost: Cecenia, Albania, Kosovo, Sierra Leone, Afganistan, Irak, Liban sau Libia. Au fost locuri în care a stat cu lunile, timp în care pericolele l-au pândit la tot pasul. (…)

Pe parcursul relatării se întrerupe destul de des. A renunţat la televiziune de aproape un an şi n-a avut timp să-şi rescrie chiar şi în minte CV-ul profesional. La un moment dat, e nevoit să ia un glob pământesc ca să-şi aducă aminte pe unde a mai fost, cu cine şi de ce. (…)

Când a plecat în Irak, în 2003, o cunoştea deja pe Carmen, tânăra din Hunedoara, care în urmă cu cinci ani şi-un pic i-a devenit soţie. „I-am spus încă de-atunci: <>. Era groaznic. În fiecare seară mă uitam pe crawl-urile de la ştiri sperând să nu cumva să-i apară numele acolo. Zilnic aproape erau cazuri de jurnalişti morţi, ori răpiţi”, spune Carmen.

La scurt timp după căsătorie a apărut şi Roy, un năzdrăvan acum în vârstă de patru ani şi jumătate. Un motiv în plus pentru Colin să se gândească la retragere. (…)

Vrea să promoveze „România frumoasă”

În noiembrie 2011, Colin s-a mutat în Bârcea Mică, un sat situat între Deva şi Hunedoara. În 2002, când a venit aici pentru prima dată, nu i s-a părut nimic în neregulă. Fusese în alte ţări care arătau de 10 ori mai rău. Anul trecut, în doar trei luni, şi-a ridicat o casă frumoasă ajutat doar de trei băieţi din sat.

S-a apucat apoi să-şi amenajeze un pub în Deva. Aici a fost un pic mai greu, din cauza birocraţiei. Nu se plânge: „În România, dacă nimereşti o zi cu vreme închisă, ţi se poate părea că e urât. Trebuie însă să priveşti dincolo de blocurile astea urâte. Să vezi cât de primitori sunt oamenii. Aici pot să-i asigur fiului meu o viaţă mai bună. Ştiu că mai toţi românii spun că e invers”.

Colin are de gând să bată la pas locul acesta şi să-ncerce să şi câştige un ban: „Sebastian, un prieten de-al meu, mi-a propus un proiect interesant: Discover Transylvania. O să facem documentare şi filme de prezentare, împreună cu alţi doi amici. Vreau să promovez Transilvania şi România.

România frumoasă este mult mai amplă şi mai importantă decât aşa-zisa Românie urâtă. Abia aştept să pun din nou mâna pe cameră”.