“The greatest commodity Romania has is not the wood – It is the forest.”

Teleaşti britanici ne arată ce trebuie să conteze în România: “De ce nu creaţi un Parc Natural al Carpaţilor, pentru ca această comoară ancestrală să poată fi vizitată de oamenii din întreaga lume?”

Charley Ottley prezintă astfel episodul 2 al documentarului de mare succes Wild Carpathia, care va avea premiera la nivel european, inclusiv în România, pe Travel Channel, pe 5 septembrie de la ora 19.00:

Romania is a wonderful and fascinating country. Its people are warm, friendly, hardworking and proud. But the exploitation of their natural resources by large, western companies that provide financial incentives to ruin pastoral landscapes with intensive farming and virgin wilderness by rabid deforestation, has got to stop. The greatest commodity Romania has is not the wood – It is the forest. It’s not the ability to modernise, but the ability and willingness to preserve its rural heritage that will sustain and generate the most income for the future.

Într-un interviu pentru România Liberă, din 2012, în trena difuzării primei părţi a documentarului, acelaşi Charley Ottley, fost prezentator BBC, observa ceea ce noi nu mai vedem, nu mai vizualizăm:

Nu am văzut nicăieri în lume un loc similar cu Transilvania. Sunt, într-adevăr, multe locuri unde traiul asigurat din producţia proprie (din propria gospodărie şi aici mă refer la carne, legume, fructe) este destul de răspândit. Însă, această regiune din Carpaţi reprezintă singurul loc din întreaga Europă unde se mai întampla asta. (…)

Defrişările datorate marilor afaceri şi construcţiilor făcute ilegal. Procesul de restituire a pădurilor s-a făcut adesea în favoarea unor oameni care nu pun preţ de moştenirea culturală a acestei zone (mă refer la sălbăticia ei şi la faptul că nu a fost alterată), ci doar pe semnificaţia ei comercială urmărind să producă cherestea. Asta înseamnă că ei, în mod normal, vor căuta să exploateze această regiune. Apoi, există mari companii miniere care vor să exploateze resursele naturale fără să le pese de mediul înconjurător. Dorinţa de modernizare a condus spre introducerea unor tehnici agricole intensive de exploatare a pământului încurajându-se monocultura şi periclitând ecosistemul. Dezvoltarea iresponsabilă a dus la apariţia unor atracţii turistice ridicole precum centre pentru ski care nu funcţionează corespunzător. S-au construit noi drumuri exact în căile naturale de deplasare a animalelor şi care, astfel, le ameninţă supravieţuirea. (…)

Uitaţi-vă la “Yellowstone Park” şi cât de mult profit generează de pe urma turiştilor. De ce nu creaţi un Parc Natural al Carpaţilor pentru ca această comoară ancestrală să poată fi vizitată de oamenii din întreaga lume? Puteţi avea tot ceea ce vă trebuie: locuri amenajate în natură de unde poţi vedea urşi şi lupi, case tradiţionale care pot oferi locuri de cazare, unele dintre cele mai bune zone pentru organizarea de trasee montane, căţărări din întreaga lume, turism de aventură, călărie, turism istoric, vizite la vechile ruine dacice, ape termale, pescuit, curse de biciclete prin munţi sau cu bărcile prin ape repezi, mâncare proaspătătă şi sănătoasă produsă în gospodăriile oamenilor, vin. E datoria României, ca naţie, să înţeleagă ce diamant fără cusur are în mâinile sale înainte de a-l scoate la licitaţie ca pe un mizilic.

Despre Wild Carpathia

Compania Scripps Networks Interactive, care deţine Travel Channel, şi ministrul delegat pentru IMM, Turism şi Mediu de Afaceri, Maria Grapini, au anunţat, pe 19 aprilie, că miniseria “Wild Carpathia” va continua cu două părţi noi – aminteşte agenţia de ştiri Mediafax. Gazda acestora este tot Charlie Ottley, cel care a prezentat şi prima parte.

Prima parte a miniseriei “Wild Carpathia” – ce a inclus un interviu în care prinţul Charles promova Transilvania – a fost lansată în octombrie 2011 şi a fost difuzată la nivel internaţional, inclusiv în România. Primul episod a prezentat spectaculoşii Carpaţi Occidentali – Munţii Apuseni şi pădurile seculare ale Transilvaniei drept “ultima regiune sălbatică nedistrusă din Europa”.

Cel de-al doilea episod, cu titlul “Wild Carpathia – From the Mountains To The Sea”, este o călătorie de la Porţile de Fier până în Delta Dunării, care include prezentarea unor locuri de pe Valea Oltului, a Munţilor Făgăraş, a Castelului Peleş şi a mănăstirii Cozia – plus câteva localităţi din Delta Dunării. Această parte a doua a seriei va fi difuzată în 120 de ţări, în 19 limbi. “Va fi o imensă campanie de promovare a imaginii României şi sperăm că va încuraja turiştii să meargă să descopere ultima mare regiune sălbatică din Europa”, a spus Alasdair Grant, coproducător al “Wild Carpathia” şi cel care semnează imaginea. Ultima parte a seriei “Wild Carpathia”, cea de-a treia, va include un nou interviu cu prinţul Charles al Marii Britanii şi va fi difuzată la nivel internaţional în luna noiembrie.

Ideea care a stat la baza scenariului noilor episoade a fost dezvoltată de The European Nature Trust, o organizaţie înfiinţată în anul 2001, de Paul Lister, pentru a ajuta la păstrarea şi restaurarea ultimelor areale de sălbăticie şi a habitatelor degradate în Europa. “Wild Carpathia” prezintă, în viziunea unui grup de britanici, frumuseţea Munţilor Carpaţi din România, în încercarea de a arăta străinilor minunata diversitate a faunei şi florei din zonă. De asemenea, documentarul are un scop educaţional şi atrage atenţia românilor asupra comorii nepreţuite de care se bucură şi pe care trebuie să o conserve pentru generaţiile viitoare.