Eroii necunoscuţi: profesoara pensionară Hermine Jinga plăteşte naveta a 21 de liceeni

Într-un sat de lângă Sibiu, naveta elevilor de liceu a fost plătită din pensia unei foste profesoare – relatează EvZ.

Din satul Rusciori până în centrul Sibiului nu sunt decât vreo zece kilometri, dar un elev care face naveta la liceul din oraş trebuie să plătească 200 de lei lunar pentru un abonament la autobuz. Adică mulţi bani pentru familiile nevoiaşe, imposibil de strâns pentru cei cu doi copii la liceu. Fără abonaţi, autobuzele au încetat să mai aibă curse regulate, astfel că abandonarea liceului de către mai mulţi copii a devenit iminentă.

Aşa a apărut Hermine Jinga, de 74 de ani. Din noiembrie anul trecut, ea este cea care şi-a cheltuit economiile pe ceea ce Guvernul trebuia să plătească.vY

Fostă profesoară în cadrul Şcolii germane din Bucureşti, Hermine Jinga s-a retras la pensie în satul natal. Iniţial, gândul ei a fost să înfiinţeze o fundaţie prin care să atragă o parte din copiii de la oraş în mediul rural, unde să vadă “cum dă vaca lapte”. În timp, însă, şi-a cheltuit banii şi energia pentru a-i ajuta pe copiii din Rusciori să facă o şcoală. Aşa a ajuns să ajute din banii ei la plata navetei pentru 21 de liceeni din satul natal. Iniţial, marea bătaie de cap a fost închirierea unui microbuz. (…)

După mai multe luni în care Hermine a plătit singură abonamentele, fără ca reprezentanţii Ministerului să dea vreun semn că ar returna banii, profesoara pensionară a cerut ajutor de la părinţi. “Am chemat părinţii şi le-am spus că nu mai pot plăti din buzunarul meu, că trebuie să suporte ei singuri costurile. Câţi credeţi că au venit să-mi aducă banii? Părinţii unui singur copil de român şi alţi doi, ai copiilor rromi”. În cele din urmă s-a împrumutat de la fiica ei, stabilită în Germania. Până acum, a plătit în contul sumelor care ar fi trebuit decontate de Minister mai bine de 17.000 de lei.

“Este iresponsabil să nu decontezi drumurile. Şi Constituţia spune că fiecare copil are dreptul la educaţie. Păi, dacă nu îi dai posibilitatea să meargă, fiindcă ei chiar nu au bani! Îmi fac foarte mari griji. Eu mă mir cum nu îşi face ministrul griji?”, se întreabă femeia.

În judeţul Sibiu sunt aproximativ 3.000 de elevi care fac naveta şi cărora transportul nu le-a fost decontat de aproape un an – pe anul şcolar trecut a fost plătit transportul doar pe lunile septembrie şi octombrie. Aşa s-a ajuns la datorii a căror scadenţă n-a mai avut nicio relevanţă pentru autorităţi. “La această dată, suma restantă pentru plata navetei elevilor în judeţul Sibiu este de 3,5 milioane de lei”, spune purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean Şcolar, Livia Creţulescu.

Fără să poată da un termen în care aceste datorii să fie acoperite. Fără sprijinul secătuit al Herminei, părinţii din satul Rusciori nu au soluţii. “Eu am doi la liceu, în Sibiu. De unde să dau 4 milioane, pentru doi copii?! O să renunţe la şcoală”, este convinsă Maria Ruja.