Ziua Naţională a Emigranţilor – cei mai mari investitori “străini” în România

Căpşunarii merită o Zi Naţională – şi un memorial dedicat în fiecare loc salvat de la moarte economică.

În timp ce investiţiile străine care mai intră în România ajung anul acesta abia spre un miliard de euro, românii aflaţi la muncă în străinătate trimit încă acasă bine peste 3 miliarde de euro – chit că jumătate decât înaintea crizei. Paradoxal şi nefiresc, emigranţii economici sunt cei care ţin economia locală în funcţiune, mai ales în zonele cele mai sărace ale ţării.

RFI transmite:

Românii care lucrează sau sunt stabiliţi în străinătate vor trimite în acest an în ţară 3,6 miliarde de dolari, estimează Banca Mondială. Această valoare reprezintă o stagnare la cea de anul trecut, dar este mult sub sumele trimise în România înainte de criză.

Raportul Băncii Mondiale arată că remiterile către România se vor plasa în acest an la 3,6 miliarde de dolari, în timp ce numărul migraţiilor internaţionale, adică al românilor plecaţi din ţară, a urcat cu 4,8% faţă de 2010.

Potrivit datelor publicate de instituţie în luna mai, remiterile către România au totalizat anul trecut 3,66 miliarde de dolari, principalele ţări de origine fiind Italia şi Spania.

Astfel, în România au intrat anul trecut, din Italia şi Spania, câte 1,07 miliarde de dolari, potrivit statisticilor Băncii Mondiale.

Alte ţări care figurează cu sume importante de bani trimise acasă în 2012 de români sunt Statele Unite (240 de milioane de dolari), Ungaria (237 de milioane de dolari), Israel (236 de milioane de dolari).

Pe listă se mai găsesc Germania (184 milioane de dolari), Canada (131 milioane de dolari), Austria (78 milioane de dolari), Franţa (73 milioane de dolari), Marea Britanie (71 milioane de dolari) sau Grecia (58 milioane de dolari).

Cei mai mulţi bani au fost trimişi în România în 2008, anul declanşării crizei financiare mondiale, totalul de atunci fiind de 9,38 miliarde de dolari, potrivit Băncii Mondiale. A urmat o scădere abruptă în 2009, când sumele au scăzut aproape la jumătate, la 4,9 miliarde de dolari.

Numărul emigranţilor români se ridica la 2,77 milioane la nivelul anului 2010, potrivit datelor Băncii Mondiale.

La nivel mondial, remiterile către ţările în curs de dezvoltare vor creşte în acest an cu 6,3%, la 414 miliarde de dolari, şi ar putea ajunge la 540 miliarde de dolari în 2016, estimează Banca Mondială.

#

La acest subiect, trebuie menţionată şi recenta carte a lui Dani Rockhoff (şi  îndelungata sa experienţă de emigrantă) – Căpşunarii, povestiri inspirate din realitatea emigranţilor economici români.

A fi căpşunar e o stare de spirit. După mai bine de douazeci de ani trăiţi şi munciţi în străinatate, tot căpşunar mă simt. Un om plecat provizoriu din ţară, oscilând între două lumi. Un om în căutarea mai-binelui, căci binele nu-i e de ajuns.

Cf Hotnews, care promovează cartea, Dani Rockhoff s-a născut la Alba Iulia în anul 1959 şi a absolvit Facultatea de Filologie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, Secţia engleză–română (1983). După o carieră de câţiva ani în învăţământ şi turism internaţional, emigrează, în vara anului 1990, în Germania. Timp de peste douăzeci de ani lucrează la mai multe firme germane şi concerne internaţionale, în domeniul administraţie-finanţe. În anul 2001, absolvă cursurile de jurnalism general şi liber-profesionist la London School of Journalism, fiind acreditată ca reporter şi jurnalist profesionist de Uniunea Jurnaliştilor din Marea Britanie şi de International Federation of Journalists. Din februarie 2005, Dani Rockhoff este corespondentă de presă în Germania a ziarului online Hotnews.ro, pentru care a scris, până în prezent, peste opt sute de articole de presă, din domeniile economico-financiar, politic, socio-cultural şi al vieţii în diaspora.