Festival remarcabil: Astra Film Festival – de Dumitru Budrală

RFI: Peste 4000 de oameni în prima zi la Astra Film Festival 2013

Astra Film Festival 2013, ediţia aniversară de 20 de ani, a debutat în plină forţă luni, 14 octombrie, iar Sibiul a devenit din nou capitală internaţională a filmului documentar.

De urmărit.

Trei întrebări de la Dilema Veche pentru Dumitru Budrală, director al Astra Film Festival:

Ce înseamnă 20 de ani de Astra Film Festival?

Încerc să răspund printr-o enumeraţie: 2300 de proiecţii de film. O destinaţie de toamnă obligatorie, după ce începe anul universitar, pentru studenţii din România, Polonia, Ungaria, Serbia, Bulgaria. 10 litri de ţuică pentru fochistul Casei de Cultură a sindicatelor din Sibiu, ca să ne dea căldură şi să nu îngheţăm de frig în sală, în prima zi a festivalului. Atmosferă şi contexte umane nemaiîntîlnite. 4000 de ore de cinema documentar pe ecran mare. Filme de la AFF proiectate în puşcăria de la Aiud, pe muntele Găina, apoi la festivaluri din Paris, Torino, Poznan, pînă în Siberia, la Novosibirsk. Localnicii din Roşia Montană prezenţi în sala Astra Film Fest, la proiecţia filmului New Eldorado, aplauze în picioare 15 minute, acum 8 ani. 60.000 de elevi la Astra Film Junior – unii dintre ei văd pentru prima dată un film în regim de cinema. 5300 de filme vizionate pentru selecţie. Premiere, emoţii electrizante, revelaţii, întîlniri, idei. Şi multe altele.

Ce v-aţi propus în urmă cu 20 de ani, la prima ediţie AFF, şi ce vă propuneţi de acum încolo?

Singura măsură reală a unui eveniment cultural este dacă acesta reuşeşte să facă munca unui alchimist într-o zonă subtilă a mentalităţilor. Este vorba de alchimia schimbării a ceea se numeşte world view, adică felul în care vedem, apreciem lucrurile. Am încercat tot posibilul să atingem acest scop, cu resurse minime. A douăzecea aniversare parcă te pune înaintea unei oglinzi cu două fe]e: priveşti în urmă la ceea ce ai realizat şi te întrebi ce va aduce viitorul. Ce am reuşit pînă acum? Am pus Sibiul pe harta cinematografiei europene. Ce ne propunem? Să încercăm imposibilul, ca şi pînă acum.

În era YouTube, cum se repoziţionează un festival de film?

Deocamdată foarte bine. Un documentar de calitate nu e în general un blockbuster, un bun comercial şi nici nu este „aruncat“ la orice colţ de stradă, nici pe YouTube. Documentarul este, în primul rînd, o experienţă unică de vizionare în sala de cinema, care nu poate fi înlocuită cu vizionările la un laptop, nu poate fi înlocuită cu nimic. – a consemnat Adina POPESCU

#

Dumitru Budrală: Sunt surprins că Astra Film Festival a fost considerat neeligibil de ICR

#

RFI: Educaţie Altfel la Astra Film Festival 2013

Filmele propuse abordează din unghiuri diverse echilibrul relaţiei om-mediu sau, de multe ori, absenţa lui. Sunt filme despre subiecte fierbinți precum exploatarea gazelor de șist sau despre povești ale oamenilor care nu vor să rămână indiferenți la ceea ce se întâmplă rău cu mediul. Sunt filme care nu fac neapărat parte din clasica categorie ”verde” sau filme – portret (personaj fiind natura, orașul sau omul). Sunt filme care ne vor face să ne implicăm mai mult, sau nu, în mod cert însă, ele nu vor lăsa pe nimeni indiferent, pentru că deschid ochii asupra lumii în care trăim.

Secţiunea se anunţă aşadar foarte diversă  în abordări şi teme. Filmul Horizon este un eseu vizual despre peisajul de coastă din sud-vestul Norvegiei. Documentarul Little land  îşi propune să dezvăluie mai multe despre un tânăr atenian care decide să se mute „la ţară”, în speranţa unei vieţi mai bune. Problema exploatării gazelor de şist din Polonia e abordată în documentarul Drill baby drill, al cărui autor, Lech Kowalski, şi-a anunţat prezenţa la festival. The Venice Syndrome vorbeşte despre Veneţia,vizitată de milioane de turişti în fiecare an, dar într-o continuă degradare. Dacă în The Way to Nowhere Island, o activistă este constant pe prima pagină a ziarelor pentru acţiunile ei radicale, în documentarul Un film fain voluntarii de la Tăşuleasa Social încearcă să schimbe mentalitatea unei Românii răvăşită de politici deficitare, de corupţie, sărăcie şi defrişări. Autorul documentarului, Andrei Dăscălescu, va fi şi el prezent la aniversarea AFF.

Ediția din acest an vine cu un format nou şi cu o surpriză. Eco-Cinematograff este o secțiune competițională,  iar juriul care va decide câștigătorul premiului oferit de Fundația pentru parteneriat este format din liceeni de la Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr din Sibiu, prezidați de prof. Vintilă Mihăilescu, antropolog, profesor la SNSPA.

Să cunoaştem lumea prin JOC! De cinci ani deja, sub aripa fratelui mai mare ASTRA FILM FESTIVAL a crescut ASTRA FILM JUNIOR- festival de film documentar dedicat copiilor şi adolescenţilor. Juniorii sunt aşteptaţi în perioada 14-17 octombrie 2013 la proiecţii de filme documentare, jocuri şi concursuri, toate menite să contribuie la educaţia cinematografică, culturală şi ecologică a celor prezenţi. În 2012 a fost laureat al Galei Societăţii Civile la secţiunea Educaţie, Învăţământ, Cercetare, a călătorit neobosit prin ţară în 2012 şi 2013, în peste 20 de localităţi şi a bucurat până acum zeci de mii de elevi participanţi la activităţile lui. Începând cu această ediţie, şi Ministerul Educaţiei Naţionale s-a alăturat festivalului ASTRA FILM JUNIOR ca partener.

Tema  ASTRA FILM JUNIOR de anul acesta este  jocul. Bucuria, inocenţa şi lumea fantastică ce poate fi descoperită astfel fac din joc cea mai bună alegere pentru un festival ce încurajează aceste valori. Documentarele proiectate vor deschide apetitul privitorilor de diferite vârste pentru joc şi joacă, dezvăluind mai multe despre jocurile copiilor din lumea întreagă, dar și despre cum sunt realizate jucăriile.

Pentru elevii de şcoală primară şi pentru elevii de gimnaziu, vor fi prezentate trei seriale de succes. Time for fun! este un film documentar care prezintă felul în care copii din lumea întreagă se joacă şi îşi petrec timpul liber. Let’s dance! propune o extraordinară călătorie în cele patru colţuri ale Pământului, ghidaţi de copiii de acolo, pentru a prezenta frumuseţea dansului lor tradiţional. De asemenea, episoade ale binecunoscutului serial How it’s made? , care conţine şi subiecte legate de joc, vor putea fi vizionate la ASTRA FILM JUNIOR 2013.

Elevii de liceu pot urmări şi filmul Facebook Follies. Documentarul atrage atenţia asupra consecinţelor neaşteptate pe care împărţirea informaţiilor personale în reţelele de socializare ar putea să o aibă. O altă surpriză pregătită este proiecţia celor 10 filme rezultate din prima ediţie 48 for teens, filme de scurtmetraj realizate de elevii câtorva licee din Sibiu.

Şcolile şi liceele care doresc să participe la Festivalul Astra Film Junior 2013 pot face rezervări până în data de 8 octombrie 2013, comunicându-ne numărul participanţilor de la şcoala sau liceul respectiv, la numerele de telefon: 0269 202 437, 0751 166 516  (între orele 8-16).

Astra Film Festival 2013, Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Sibiu este organizat de Astra Film – CNM ASTRA şi Fundaţia Astra Film.