Modelul polonez: Silicon Poland

De urmărit, spre comparaţie, feţeşe modelului polonez de dezvoltare din post-comunism.

ZF este una dintre sursele locale care semnalează mostre de dezvoltare economică accelarată din statul european care a rupt rândurile blocului fost socialist.

Următorul pas pentru miracolul polonez: încurajarea inovării în stilul Silicon Valley

După 25 de ani în care s-a transformat dintr-un stat obscur şi sărăc tipic comunist într-o forţă economică europeană şi după o rezistenţă exemplară în faţa crizei economice globale, Polonia are acum nevoie de inovaţie pentru a-şi aduce creşterea eco­nomică la următorul nivel. Aceasta este concluzia care s-a desprins după o întâlnire a preşedintelui Poloniei cu întreprinzătorii IT polonezi din SUA care a avut loc în SUA. La discuţii a participat şi viceministrul economiei Ilona Antoniszyn-Klik, scrie Forbes.

„În urmă cu câţiva ani puteam doar să visăm că firmele poloneze pot face afaceri în Silicon Valley. Acum ar trebui să avem alt vis, acela de a crea o Silicon Valley în Polonia“, a afirmat preşedintele Komorowski.

După 25 de ani de tranziţie, Polonia a ajuns a 23-a economie ca mărime din lume şi a şasea din Europa. Polonia este singura ţară din Uniunea Europeană care nu a intrat în recesiune în timpul recentelor crize. Estimarea de creştere economică pentru 2014 este cu 57% mai mare decât cea pentru întreaga UE.

Polonia are o populaţie educată şi profesionişti creativi. Dintre oamenii de afaceri europeni, cei polonezi sunt cei mai predispuşi spre a apela şi implementa ino­vaţiile, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Forbes. Astfel, se poate spune că inovaţia poate fi o carte câştigătoare pentru Polonia. Însă acestei ţări îi lipsesc factorii necesari implementării, precum finanţarea ideilor noi şi comercializarea rezultatelor cercetărilor universitare.

Dar, poate cel mai important lucru, Polonia are nevoie de o schimbare a atitudinii populaţiei faţă de asumarea de riscuri, şi aici colaborarea cu Silicon Valley poate fi de folos. Sfântul Graal al tuturor pieţelor emergente este să creeze branduri noi, cu rezonanţă mondială care să tranforme ţările respective din cumpărător de licenţe sau subcontractor în creator de licenţe.

Însă fostul stat comunist a rămas în urma altor ţări europene la capitolul investiţii în cercetare şi dezvoltare. Dezvoltarea de tehnologii şi modele noi depinde de nivelul inovaţiei, care, la rândul lui, depinde de deschiderea economiei şi de uşurinţa de a face afaceri, de oportunităţile de finanţare ale antreprenorilor, dar şi de educaţie. Mulţi dintre aceşti factori, printre care finanţarea mixtă şi comercializarea cerce­tărilor universitare, sunt în stadiu embrionar în Polonia. – ZF, 17.10. 2013

#

Amazon va angaja 6.000 de persoane în Polonia, pentru a continua extinderea în Europa

Amazon, cea mai mare comapanie de comerţ online la nivel mondial, va angaja permanent 6.000 de persoane în Polonia, în trei noi centre de logistică care vor fi construite până în 2015, în vederea continuării extinderii activităţilor în Europa, relatează Bloomberg.

Compania americană, cu sediul central în Seattle, intenţionează să deschidă două centre de logistică lângă Wroclaw, în sud-vestul Poloniei, şi un altul lângă oraşul Poznan, la 240 de kilometri de Berlin. Centrul din Poznan şi unul dintre cele două din Wroclaw vor fi deschise în august 2014, iar cel de-al treilea la jumătatea anului 2015. Pe lângă cei 6.000 de angajaţi permanenţi, în perioadele de vârf vor fi angajate, temporar, alte 9.000 de persoane.

Amazon a luat această decizie datorită poziţiei Poloniei în centrul Europei şi a personalului calificat, a declarat Tim Collins, director pentru operaţiunile europene ale companiei. El a precizat că Amazon nu va închide niciunul dintre celelalte centre de logistică deţinute în Europa. Collins a refuzat să dezvăluie valoarea investiţiei, precizând doar că va fi de ordinul sutelor de milioane de euro.

Compania americană este prezentă în România cu un centru de dezvoltare a aplicaţiilor web, înfiinţat la Iaşi în 2005. – ZF, 7 oct 2013