weekend cu Simona Halep – şi cu Ionuţ Pătrăhău

Ionuţ Pătrăhău, executiv de carieră, a publicat o impresionantă opinie în ZF:

Simona este echivalentul întreprinzătorilor români cinstiţi

Astazi dupa-amiaza, constanteanca Simona Halep a castigat turneul de tenis de la Sofia. Facand o paralela cu fotbalul, titlul de la Sofia, ultimul turneu al anului, este echivalent cu castigarea de catre o echipa romaneasca a Cupei Europa, fosta Cupa UEFA. Cu toate acestea, am urmarit meciul cu sufletul la gura pe internet, transmis de catre o televiziune din Rusia. Jucand finala cu o jucatoare din Australia si fiind extrem de tanara, Simona a fost sustinuta cu entuziasm atat de catre spectatorii bulgari cat si de catre comentatorii rusi. Alaturi de un grup de constanteni prezenti in sala de la Sofia, singurii romani interesati de evenimentul in direct au fost Ilie Nastase si ministrul roman al sportului. Cele mai multe comentarii referitoare la performanta Simonei s-au referit la castigurile de peste un million de dolari din anul acesta, si la sustinerea solida pe care a primit-o din partea familiei.

Familia Simonei nu este una de milionari iar Simona nu este un copil rasfatat care a primit toate resursele de care a avut nevoie. Simona munceste din rasputeri de multi ani de zile, a batatorit peretii din Constanta si a rupt sute de randuri de echipament pentru a putea lovi mingiile galbene cu o precizie si o forta greu de imaginat pentru o fiinta ca ea.

Simona nu este sponsorizata de multinationale, nici de Gold Corporation. Antrenorii si managerii Simonei sunt si au fost romani. Simona este un succes national pur-sange. Cu toate astea, revin cu inceputul: am vazut meciul la televiziunea rusa. Mi-ar placea sa pot da vina exclusiv pe guvern. Pe incapacitatea lui, a clasei politice, de a coagula energiile pozitive ale Romanilor, pe felul in care ne concentram pe interesul personal imediat fara a ne dea seama ca singura reteta a succesului sta intr-o abordare solidara, patriotica atat a necazurilor dar mai ales a bucuriilor nationale.

Nu pot sa nu ma gandesc si la paralela cu mediul economic. Simona este echivalentul intreprinzatorilor romani cinstiti, a celor ce isi respecta munca si o respecta pe a celorlalti. A celor ce lupta din rasputeri pentru a reusi sa intretina cateva zeci de angajati, stiind ca efortul comun va aduce in cele din urma o satisfactie materiala alaturi de cea personala. Fara sprijin, altul decat cel al apropiatilor si al familiei, romanul cinstit ignora Romania de azi si duce mai departe valorile Romaniei de ieri. Cele pe care comunistii le-au sugrumat in inchisorile anilor 60, cele care ne lipsesc pentru a ne insanatosi ca si neam.

Preferam meciurile lui Nadal si ale lui Federer. Preferam Barcelona si Real. Subventionam si promovam multinationalele, fondurile straine de investitii, consumam produsele lor multicolore si ne petrecem vacantele in lumea larga. Pentru ca acest mod de trai ne aduce aparent castiguri rapide. Avantaje imediate si bonusuri anuale. Putem pretinde ca suntem moderni, ca ne ridicam la inaltimea occidentului in tot ceea ce tine de suprafata lucrurilor.

Patriotismul e cel mai valoros sentiment al unui popor ca al nostru. Cu cat este mai atrofiat, cu atat valoreaza mai mult. Pentru ca el este cel ce ne poate scoate din rand. Cel ce ne poate ridica la inaltimea de la care se vad si problemele vestului, nu numai partile bune. In asa fel incat sa putem alege in cunostinta de cauza.

Nu sunt suparat decat pe mine. Pe faptul ca nu organizez intr-un fel o sarbatoare a bucuriei la Constanta. Pe faptul ca eu, ca si constantean nu imi exprim cum se cuvine aprecierea fata de Simona. Ca nu am intins la fereastra un cearceaf pe care sa scriu: FELICITARI SIMONA! Te iubim! Suntem cu totii ministri ai sportului. Suntem cu totii prim ministri. La noi acasa, in inimile noastre de ROMANI. Sa ne purtam ca atare.

#

Editorialul îl scoate din rând pe autor. Cine este Ionuţ Pătrăhău?

bancherul.ro: Ionut Patrahau, fost director general adjunct la Banca Transilvania, iar apoi director executiv la clinica privata Regina Maria, a fost ales membru in Consiliul de Supraveghere al Bancii Comerciale Carpatica. (…) Patrahau a fost ales pentru un mandat de 4 ani, urmand a-si prelua atributiile in momentul aprobarii sale de catre BNR, precizeaza banca intr-un anunt trimis BVB.

Patrahau a a absolvit in anul 1995 Facultatea de Finante, Banci si Burse de Valori din cadrul Academiei de Stiinte Economice, Bucureisti. Detine o experienta relevanta in domeniul financiar – bancar si corporativ, ocupand functia de Vice-Preisedinte Corporate in cadrul ABN-AMRO Bank Romania, Director General Adjunct, membru al Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania si Director General, membru al Consiliului de Supraveghere al retelei de spitale Regina Maria, Bucuresti.

ZF: Carpatica este controlată de omul de afaceri Ilie Carabulea, care deţine indirect aproape 46% din acţiuni. În nume propriu el controlează 41,29%, iar prin com­pania de transport Atlassib mai are 4,55%. Unul dintre partenerii de afaceri ai acestuia, Corneliu Tănase, are 11,22% din acţiuni, iar doi investitori italieni au încă 10%.

Business Magazin l-a plasat în ediţia din 2012 a catalogului celor mai admiraţi CEO din România:

Ionuţ Pătrăhău şi-a încheiat socotelile cu mediul bancar în 2009, având în minte, după cum spune chiar el, „orice altceva, necorporatist sau antreprenorial”. După ce avansase până la funcţia de director general adjunct al Băncii Transilvania, avea în minte să înceapă o afacere pe cont propriu. Mai întâi a încercat în consultanţă, însă cele mai multe cereri i-au venit pentru găsirea de soluţii de criză, iar restructurările de datorii n-au fost tocmai pe placul său – “sunt un om al construcţiei pentru că asta mi-a plăcut întotdeauna”. A înţeles repede că serviciile de consultanţă pe care i le cereau clienţii erau, de fapt, încercări de trafic de influenţă. Îşi aminteşte şi acum cu drag şi de un proiect la care a lucrat trei luni, legat de reînvierea brandului Salam de Sibiu. Au fost ani de încercări, iar cele două restaurante, un steakhouse argentinian şi unul cu specific de peşte pe care le-a deschis la Cluj-Napoca i-au umplut o bună parte din timp şi au fost un vis devenit realitate. Investiţia de 350.000 de euro a fost doar pe jumătate reuşită, pentru că “unul merge bine, iar celălalt consumă ce produce primul”.

Discuţia despre un mandat în consiliul de adminstraţie în cadrul Regina Maria a venit în 2011 şi, după câteva luni, a devenit CEO al reţelei private de sănătate, iar mutarea s-a potrivit cu stilul său de antreprenor şi de om care construieşte. “Am greşit când am scris pe cartea de vizită CEO pentru că a avea conducerea executivă a unei companii de sănătate e cu totul altceva decât în oricare altă companie.” Până la finalul lui 2014 obiectivul său e să ajungă la un milion de pacienţi trataţi anual, faţă de un sfert de milion în prezent, din care 150.000 sunt abonaţi.