Jean Valvis: “Independența energetică, pe bază de biomasă”

Antreprenorul Jean Valvis, care în ultimii 20 ani s-a consacrat investițiilor în sectorul alimentar, este entuziast față de un domeniu despre care spune că poate oferi României independență energetică – iar asta doar cu 200.000 de hectare de teren. Lipsește însă cadrul legislativ, pentru care omul de afaceri “urlă” de trei ani – relatează Wall Street

energie verde 

“Atuul Romaniei nu este nici vantul, nici energia fotovoltaica”, afirma Jean Valvis, care investeste in domeniul energiei verzi prin Agroelectrica. Solutia este biomasa, crede omul de afaceri, comparand aceasta resursa cu “titeiul” din agricultura.

In acest sens, Valvis a plantat 1.300 de hectare cu biomasa in judetul Calarasi, investitia ridicandu-se la 1.600-2.000 de euro pe hectar.

“Avem un milion de hectare de teren in stare de parloaga care nu sunt utile pentru culturi agricole. Numai cu 20% din aceste terenuri permit Romaniei sa acapareze independenta energetica termica. Romania are avantaj competitiv fata de celelalte tari europene, in conditiile in care vorbim de o energie de 1,6 ori mai ieftina decat gazul. Aceste plante traiesc 24-28 de ani. Daca statul roman intelege ca e mai bine sa fii autonom energetic decat sa depinzi de importuri platite in valuta si cu comision ar trebui sa avem un cadru legal cat mai repede. Este o productie constanta, creeaza locuri de munca, este o energie autohtona”, argumenteaza Valvis.

Cadrul legislativ instabil si lipsa unei strategii guvernamentale in domeniul biomasei reprezinta motivele pentru care omul de afaceri nu a investit intr-o centrala de transformare a biomasei in electricitate. Ofera insa ca exemple de tari in care biomasa functioneaza Austria si Suedia. In Austria, spre exemplu, centralele termice din orase functioneaza pe biomasa.

Jean Valvis mai activeaza in domeniul energiei verde prin Terra Muntenia, care investeste intr-un parc fotovoltaic in judetul Calarasi.

agricultură bio

Valoarea totala a investitiilor realizate de acesta in agricultura pana in prezent se ridica la 9-10 milioane de euro, omul de AFACERI detinand o suprafata de 9.000 de hectare de teren in judetul Calarasi, dintre care 1.000 de hectare in proprietate privata. Jean Valvis vorbeste de noi investitii in terenuri, insa spune ca nu are un “comportament agresiv” in acest sens.

“Sunt 2-3 sectoare care reprezinta o oportunitate de business concreta si o nevoie a societatii. Nu e normal ca anumite produse sa vina din import. Mai mult nu vreau sa spun. Ne gandim sa iesim pe piata anul acesta si cu cerealele bio pentru care am pastrat denumirea LaDorna. Speram ca in cateva luni sa fim pe piata”, explica Valvis.

De asemenea, antreprenorul elvetian de origine greaca detine 500 de hectare de vita-de-vie la Samburesti. El a intrat in industria vinurilor in anul 2006 odata cu achizitia Viti-Pomicola Samburesti, valoarea investitiilor depasind 20 de milioane de euro. Recent, omul de afaceri a replantat 240 de hectare si urmeaza alte 36 de hectare.

apă pură

Lansat in anul 2011, brandul de apa Aqua Carpatica a cunoscut o crestere constanta a vanzarilor pe piata locala. De la 16 milioane de litri vanduti in 2011, producatorul a ajuns la 80 de milioane de litri anul trecut, iar primele luni din acest an marcheaza un avans de 50% comparativ cu aceeasi perioada din 2013. Pana in 2016 omul de afaceri vorbeste despre cresterea ponderii exporturilor peste vanzarile de pe piata locala. Acest lucru se va intampla in conditiile in care Aqua Carpatica se pregateste sa ia cu asalt cele mai mari piete din Asia, Europa si Tarile Arabe.

“Planurile sunt ambitioase si sunt la nivelul calitatii acestei ape, este singura apa minerala natural carbogazoasa, cu zero nitrati, la nivel mondial. Aceasta apa este un diamant. In aceste zile se infiinteaza Valvis Holding Pacific, la Beijing, cu o structura comerciala locala. Aqua Carpatica merita sa devina un brand international, de un an de zile lucram extrem de serios pentru asta”, spune Jean Valvis.

Cu toate acestea, Aqua Carpatica se confrunta cu “problemele tipice ale unui brand international”.

“In Europa puritatea este o valoare. Cand mergi la chinezi pentru ei puritatea inseamna ape murdare purificate printr-un proces chimic. Sa merg sa spun ca am o apa pura nu ajuta cu nimic. La fiecare destinatie trebuie construit un brand story care contine unul sau mai multe aspecte comune cu cele comunicate in tara de origine. Este o munca extrem de provocatoare. In plus, la chinezi este nevoie si de un nume chinezesc alaturi de cel din tara de origine. Noi ne vom numi Capatica”, afirma Valvis.

Participarea la Dubai Food Expo a adus 600 de propuneri concrete de afaceri din toate colturile lumii, printre care Japonia, India, Coreea de Sud, Singapore sau Tarile Arabe.

“Acest brand il vad dupa 100 de ani, dupa ce eu nu voi mai fi, o mandrie pentru romani. Valvis a venit, Dumnezeu i-a scos in cale un izvor, dar el va pleca. Izvorul este al Romaniei, va ramane aici, chiar si fii mei mi-au spus sa nu vand niciodata afacerea, nu voi face exit si sper ca intr-o zi sa depasim si numarul 1 mondial care intamplator are 3,7 mg de nitrati. Stiu ca numarul 1 vine 1,5 mld. litri si Aqua Carpatica merita sa faca mai bine. Voi lucra eu, fii mei, nepotii pentru a realiza acest lucru”, conchide Jean Valvis.

Leave a Reply

Your email address will not be published.