Liliana Popescu, universitară: “Elitele sunt capabile să acționeze și în interesul societății” – autoportret de membră

Liliana Popescu este (conferenţiară) universitară (şi prorector la SNSPA), cu temeinice preocupări teoretice faţă de inegalitatea de gen și de politica europeană estică – dar şi cu sistematice acţiuni practice în aceste direcţii. Autoportret, în 3Q.

Cum definiţi ‘elitele’ unei societăţi?

Elitele unei societăți au atribute de lideri și, în genere, au și un domeniu de specializare în care excelează.

Fundamental, ei/ele sunt capabile/capabili să conducă societatea respectivă în sensul dezvoltării și progresului. Pot să gândească soluții de tip “win-win” pentru membrii societăţii. Elitele sunt capabile să vadă dincolo de interesele lor personale; sunt capabile și să acționeze în interesul comunității/societății din care fac parte. Elitele sunt capabile/pregătite să facă și sacrificii personale pentru binele societății lor.

Elitele sunt repere valorice ale comunităților din care fac parte și ele se selectează, într-un sens, în mod natural: sunt recunoscute de catre membrii comunității/societății din care fac parte, chiar dacă nu ocupă poziţii sociale formale.

Care sunt cele mai importante performanţe din propria carieră?

Am inițiat proiectul primei pagini de internet a MAE, am organizat și condus grupul de lucru din MAE care a creat pagina (martie 1999), în ciuda diverselor bariere venite din interiorul ministerului.

Am contribuit la deschiderea subiectului inegalității de gen în discursul public din România (am inițiat și co-organizat primul protest față de violența împotriva femeilor din România – cunoscut ca protestul ”Playboy”, în aprilie 2000; am publicat lucrarea ”Politica sexelor”, care a fost citită de o parte importantă a tinerelor/tinerilor care activează azi în domeniul egalității de gen din România).

Am contribuit la deschideri în relația dintre România și Republica Moldova, prin proiectul ”România și Republica Moldova în Uniunea Europeană” (2005-2006), prin crearea unui grup comun de experți din cele două state – care includeau elite politice, ale societății civile (inclusiv academice și de cercetare a relațiilor internaționale) – dintre care mulți au fost sau sunt azi consilieri prezidențiali (Dan Dungaciu, respectiv  Iulian Chifu), consilieri ai primului-ministru (Valeriu Prohnițchi), membri ai parlamentului (Veaceslav Ioniță), ambasadori (Igor Munteanu, Iulian Fruntașu, Oleg Serebrian), lideri ai societății civile (Igor Boțan, Armand Goșu), eurocrați (Dorina Năstase). Am inițiat în SNSPA un curs de studiere a regiunii de est a UE, a vecinătății post-sovietice, pe care-l predau la nivel universitar începând din 2005 – fiind ferm convinsă că România trebuie să acorde o mai mare atenție și înțelegere politicii estice (convingere la care am ajuns încă din perioada în care lucram în MAE).

Contribui conștient la cultivarea tinerilor talentați și interesați de dezvoltarea unei cariere în domeniul relațiilor internaționale precum și în domeniul academic în științe politice – prin întreaga mea activitate didactică, de cercetare, dar și administrativă din SNSPA.

Ce potenţiali membri aţi mai recomanda Clubului? Personalităţi din zonele apropiate de activitate sau din oricare cele zece domenii de interes ale Clubului. Important este doar profilul.

Pentru început doi:

  • Liana Buzea – fondatoare, Magazinul de copaci, fondatoare Plantăm fapte bune în România, presedintă EcoAssist, fostă președintă Let’s do it Romania!
  • Marius Luican – Manager General Reveal Marketing Research