Marian Staş, formator: “Elitele sunt persoanele capabile să producă Proiecte de Țară” – autoportret de membru

Marian Staş este formator de formatori. Om cu o mare cauză: Educaţia pe bune – care l-ar face un bun ministru al Educaţiei, dar promovat într-acolo de societatea civilă. Autoportret, în 3Q. 

1. Cum definiţi “elitele” unei societăţi?

Elitele sunt persoane și entități capabile să genereze Proiecte de Țară. Un asemenea Proiect este, fără echivoc, trecerea Școlii, ca sistem, din secolul XX în secolul XXI – adică, schimbarea paradigmei Educației în România. Acum, România funcționează cu un sistem educațional clasat endemic în ultima treime din lume și pe ultimele locuri din Europa, fapt deopotrivă strategic letal, ca amenințare la siguranța națională, și revoltător pentru mine, ca român responsabil. În absența celei de-a treia mari transformări istorice a Educației în 150 de ani de istorie modernă, România va continua să fie un uriaș cu picioare de lut, împiedicată în propria sa vulnerabilitate structurală, deoarece tinerii români inepți de azi vor deveni adulții români inepți de mâine – or, acest proces este, pur și simplu, inacceptabil. Ca reper istoric al Patriei profunde, aniversarea, la 1 Decembrie 2018, a centenarului Marii Uniri reprezintă clipa astrală excepțională în care să dăm seamă, ca nație, că am făcut ceea ce a trebuit să facem ca România secolului XXI să fie propulsată acolo unde merită, de o Educație pe măsură, de secol XXI.

2. Care sunt cele mai importante performanțe din propria carieră?

De departe, realizarea cea mai semnificativă este definirea cadrului strategic al schimbării paradigmei Educației în România – un cadru centrat pe VALORILE pe care Școala ca sistem are a le cultiva copiilor noștri (de exemplu, curajul, integritatea și patriotismul), valori puse în fapt printr-o ARHITECTURĂ CURRICULARĂ de secol XXI și printr-o strategie de resurse umane centrată pe un model de CARIERĂ DIDACTICĂ de secol XXI, pentru personalul didactic din învățământul preuniversitar.

Apreciez ca semnificative strategic și rezultatele generate de programul educațional “Liderii Mileniului Trei”, pe care îl coordonez din 2002.

Notez, de asemenea, ca pe un fapt profesional remarcabil pentru dezvoltarea mea oportunitatea de a preda, din 2000, un curs de matematici aplicate în politici publice în Programul de Vară de la Harvard Kennedy School, la Universitatea Harvard.

[ PLUS: Profilul din Top 100 FP România/ 2013 a selectat și următoarele: Profesorul şi trainerul Marian Staş a studiat calculatoarele la Academia Militară (1985), apoi matematica-informatica la Universitatea din Bucureşti (1996). A urmat un masterat în administraţie publică la John F. Kennedy School of Government, Universitatea Harvard (1999) şi un doctorat în fiabilitatea software-lor la Academia Tehnică Militară (2002). În perioada 1999-2001, s-a ocupat de programul de reconversie profesională a personalului militar disponibilizat din armată. A condus Fundaţia CODECS pentru Leadership, iar acum coordonează programul educaţional Liderii Mileniului Trei, care predă tinerilor „arta de a conduce” – şi promovează, drept cauză ca şi personală, proiectul „Şcoala pe Bune”, „de transformare a şcolii ca sistem în România”; de asemenea, susţine introducerea programelor International Baccalaureate în şcolile publice româneşti (iniţiativă legislativă a tinerei deputate PSD Cătălina Ştefănescu). ]

3. Ce potențiali membri ați mai recomanda Clubului?

  • Andrei Pogonaru – pe care îl puteți asculta aici.

  • Alina Popescu – despre care se vorbește aici.

  • Irina Scarlat – care scrie aici.