Companii remarcabile din România: EnergoBit – de ce?

EnergoBit Cluj merge în Ghana, Turkmenistan şi Azerbaidjan. „Vrem să creştem pe pieţele externe“ – ZF, 19 iun 2014 

EnergoBit Cluj, unul dintre cei mai mari furnizori de echipa­mente şi servicii pentru do­me­niul energetic cu afaceri de 176 mil. euro anul trecut, şi-a extins exporturile în Ghana şi negociază contracte pe pieţele din Azerbaidjan şi Turkmenistan.

„Am renunţat la toate proiectele foto­vol­taice din cauza legislaţiei neclare în do­meniu, însă continuăm investiţiile în do­me­niul ener­giei regenerabile. Vrem să creş­tem ac­ti­vitatea pe pieţele externe şi ne uităm spre ţări precum Azer­bai­djan sau Turk­me­nis­tan, după ce am câştigat con­tracte în Ghana“, a declarat Ştefan Gadola, vice­pre­şe­dinte exe­cutiv şi unul dintre fon­da­torii Energo­Bit, alături de Peter Pal şi de Ioan Socea.

Compania clujeană va finali­za în toamna acestui an un proiect de 2 mil. euro într-o centrală pe biogaz în Tulcea, cu o capacitate de 0,5 MW. 

*

Afacerile EnergoBit Cluj au crescut cu 10%, la 176 mil. euro – ZF, 3 mar 2014 

Grupul de firme EnergoBit, unul dintre cei mai importanţi jucă­tori din piaţa echipa­men­telor şi lucrărilor pentru in­dus­tria ener­getică, a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 176 mil. euro, în creştere cu 10% faţă de anul anterior, con­form datelor pre­liminare comunicate de com­panie.

Pentru anul în curs, EnergoBit şi-a bugetat o creştere cu 20% a afacerilor, respectiv o cifră de afaceri consolidată de aproximativ 211 mil. euro, conform calculelor ZF. Mai mult, Energo­Bit are în plan în acest an achiziţia unor com­panii locale mai mici în vederea conso­lidării businessului.

*

Clujenii de la EnergoBit au vândut pachetul majoritar către fondul polonez de investiţii Innova Capital şi BERD ZF, 25 nov 2012 

Clujenii de la EnergoBit, un business de 160 de milioane de euro cu 900 de angajaţi, au vândut pachetul majoritar de acţiuni din compania fondată în 1990 către fondul polonez de investiţii Innova Capital. Un alt pachet de acțiuni a fost preluat de către BERD.

“Este un moment extrem de important pentru noi toţi si o mândrie că Innova si BERD vor face parte din acţionariatul EnergoBit. Aportul de capital al celor doi noi acţionari va fi utilizat pentru dezvoltarea unor noi game de produse şi servicii, precum şi pentru dezvoltarea afacerilor. Astfel grupul EnergoBit va deveni cu certitudine o companie mai puternică şi mai importantă, nu numai in România darşi în străinatate. Obiectivul nostru strategic este cel de a deveni un leader regional pe piaţa pe care activăm. Vom rămâne acţionari semificativi, vom fi şi pe viitor foarte implicaţi în companie, atât în activitatea operaţională cât şi în dezvoltarea strategică ”, a declarat Ioan Socea, unul din fondatorii EnergoBit. Alături de el, în formarea business-ului EnergoBit au fost implicaţi Peter Pal şi Ştefan Gadola.

*

Povestea lui Ştefan Gadola, unul din proprietarii EnergoBit: Nici nu visam noi că de la un fax şi 50 de dolari o să ajungem la 100 mil. euro afaceri ZF, 5 aug 2011 

În 20 de ani, clujenii de la EnergoBit au construit un grup cu afaceri de peste 100 de milioane de euro care a ajuns să se bată de la egal la egal cu toţi greii internaţionali din piaţa echipamentelor energetice. Totul a pornit într-un apartament, cu un fax, 50 de dolari şi trei foşti angajaţi ai RENEL. Ce urmează?

*

„Morile de vânt“, afacerea momentului, aduc 20% din businessul clujenilor de la EnergoBit ZF, 22 iul 2011 

EnergoBit, unul dintre cei mai importanţi jucători din piaţa echipamentelor energetice, spun că lucrările la cea de-a doua parte a parcului eolian de 1,1 miliarde de euro dezvoltat de cehii de la CEZ se află în plină desfăşurare, etapa Cogealac urmând să fie finalizată în 2012.

EnergoBit este compania care se ocupă de proiectarea şi realizarea lucrărilor electrice la parculul de 600 MW, aproape cât un reactor al centralei de la Cernavodă, pe care cehii îl fac în două localităţi dobrogene, Fântânele şi Cogealac. (…)

Contractul câştigat de EnergoBit cu cehii de la CEZ arată că şi companiile româneşti pot beneficia de investiţiile străine din domeniul energiei verzi. În contextul în care cei mai mulţi bani îi primesc produ­cătorii de turbine eoliene, nicio companie de profil neavând acum o fabrică în România, numai aproxi­mativ 25% din valoa­rea acestor parcuri ră­mâne local fiind împăr­ţită între companiile de construc­ţii sau companiile din domeniul lucrărilor electrice.

EnergoBit a identificat această oportunitate, şi dincolo de CEZ mai are în portofoliu şi colaborări cu Petrom, ButanGas sau Energias de Portugal, companii care investesc sute de milioane de euro în “mori de vânt”.

“Partea de energie verde a ajuns să reprezintă circa 20% din valoarea afacerilor înregistrate de noi. Dacă anul trecut am ajuns la 100 de milioane de EURO, pentru anul acesta ne-am bugetat 120 de milioane de EURO”, spune Florin Pop, directorul general al EnergoBit.

(…) Dincolo de parcurile eoliene, EnergoBit este interesat şi de proiectele de eficienţă energetică, grupul semnând ieri un contract de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în valoare de 10 milioane de euro.

Aceste proiecte urmează să fie derulate în colaborare cu municipalităţi, dar şi cu companii private. EnergoBit nu a oferit detalii concrete despre viitorii beneficiari ai acestor proiecte.

EnergoBit este o companie pusă pe picioare în anul 1990 de trei foşti angajaţi ai Renel, care acum sunt şi asociaţii principali: Ştefan Gadola, Ioan Socea şi Peter Pal, fiecare deţinând acum funcţia de vicepreşedinte.

Grupul are în prezent 800 de angajaţi, dintre care 200 sunt de profesie ingineri.

Leave a Reply

Your email address will not be published.