weekend la Bonțida

Adevărul relatează la finalul ediției din acest an a Festivalului Electric Castle, desfăşurat în perioada 19 – 22 iunie pe domeniul Castelului Banffy de la Bonţida, judeţul Cluj.

… la doar a doua ediţie, Electric Castle a devenit cel mai mare festival din România (79.000 de participanţi) şi a avut cel mai mare camping din ţară (11.000 de persoane). Impresionant este şi bugetul de 800.000 de EURO, care le-a permis organizatorilor să aducă în mica localitate din Ardeal 130 de formaţii de muzică electronică în vogă precum Die Antwoord, Thievery Corporation, Bonobo, DJ Shiver, Dub FX sau Gramatik. Evenimentul a „explodat“ faţă de anul trecut când s-au înregistrat 32.000 de participanţi, peste 4.000 de persoane cazate în camping şi un buget de 500.000 de euro.

Cum au reuşit organizatorii să pună la bătaie 800.000 de euro, din care contribuţia sponsorilor este de doar 25%, iar a autorităţilor locale – Consiliul Jueţean Cluj – de 0,87% (circa 7.000 de euro), într-o perioadă în care piaţa concertelor şi a festivalurilor trece printr-o criză cruntă? (…)

Secretul succesului a fost dezvăluit pentru „Adevărul“ de cei patru clujeni din spatele festivalului: Mihai Păun (38 de ani) – „creierul“ festivalului, Teodor Negrea (34 de ani) – director artistic, Vlad Sulea (33 de ani) – director executiv şi Adi Vanca (25 de ani) – PR manager.

„Secretul constă într-o foarte bună planificare. Fluxul de bani a fost asigurat de faptul că noi am vândut 70% din bilete înainte de începerea festivalului. Am început să vindem bilete din toamna anului trecut, suntem singurul festival din ţară care are petreceri de promovare 10 luni pe an. Organizăm party-uri, în locaţii inedite precum parcări de malluri, în Iaşi, Timişoara, Bucureşti, unde vin câte 2.000 de oameni pe eveniment“, ne-a spus Vlad Sulea.

Teodor Negrea completează:

„E important de ştiut că noi am riscat foarte mult anul trecut, când am pus la bătaie, din banii noştri, circa 400.000 de EURO. Fiind la prima ediţie, atât sponsorii, cât şi autorităţile, ne-au privit cu neîncredere“. Banii au provenit din afacerile celor doi asociaţi, Mihai Păun şi Teodor Negrea, care deţin unul dintre cele mai neconvenţionale cluburi din oraş, Boiler, situat în fosta cameră de injectoare de apă de la subsolul Fabricii de Pensule din Cluj-Napoca. De asemenea, Mihai Păun administrează Booha Bar, unul dintre cele mai populare localuri din complexul studenţesc Haşdeu. (…)

În ciuda succesului ediţiei de anul acesta, organizatorii trag un semnal de alarmă.

„Bonţida este un loc foarte frumos, valoros din punct de vedere istoric, dar fără infrastructură. Pentru a duce festivalul unde vrem, adică să concureze cu evenimente similare din Europa, e important să avem infrastructura pusă la punct. Noi ne facem planuri pe termen lung, ori acest lucru e imposibil dacă nu ştim că se vor rezolva nişte probleme. Am ajuns în punctul în care nu mai putem singuri, avem nevoie de ajutorul ajutorităţilor, noi nu avem pârghii să rezolvăm aceste probleme“, a precizat Vlad Sulea.

„Cele mai mari probleme sunt create de căile de acces, e foarte important ca drumurile să fie asfaltate. În cele patru zile au fost sute de curse de autobuze spre castel. Dacă drumurile sunt pline de gropi, lumea zice: «Uite, ăştia de la Electric nu au fost în stare să asfalteze»“, a punctat Teo.

De asemenea, tot ei au montat stâlpi de iluminat în zonă.

„Nu s-a rezolvat nici problema curentului. Există un transformator pe care-l împărţim cu localitatea, dar nu e suficient. La camping am folosit generatoarele, care înseamnă o cheltuială foarte mare. De asmenea, alimentarea cu apă s-a făcut în ultimele două săptămâni ca organizare de şantier. Sunt probleme care ar trebui să fie rezolvate de către autorităţi, din timp. Eu trebuie să mă ocup de artişti, nu să am grijă de conducta de apă sau de asfaltare. Aici nu e vorba de bani, ci de faptul că noi nu avem pârghii să rezovăm aceste probleme“, a mai spus directorul artistic.

Electric Castle a însemnat şi o revigorare economică a Bonţidei. Pe de o parte, taxa de 2% din fiecare bilet vândut intră în bugetul local. Această sumă, plus taxele plătite de Electric Castle pentru închirierea terenurilor folosite pentru parcări şi a căminului cultural, înseamnă circa 12.000 de lei în bugetul Bonţidei, estimează organizatorii. De asemenea, comunitatea locală a prins din zbor oportunitatea de a face profit şi astfel drumul spre castel a fost împânzit de terase, baruri şi localuri.

Primarul din Bonţida, Emil Cârhaţ, spune că din banii încasaţi va demara proiectul de modernizare a centrului istoric şi de asfaltare a drumurilor. De asemenea, Electric Castle va dona 75.000 de lei ONG-ului care se ocupă de renovarea castelului de la Bonţida, Transylvania Trust.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.