Peter Hurley aduce străini și români la Săpânţa

Un irladez aflat din 1994 în România, ţara de care s-a “îndrăgostit iremediabil”, organizează de cinci ani la Săpânţa un festival unic de promovare a tradiţiilor maramureşene – “Drumul lung spre Cimitirul Vesel”. 

Ediția din acest an va avea loc în perioada 12 – 16 august şi va cuprinde un concert simfonic susţinut de 120 de artişti romîni și străini plus vizite la locuinţele meşterilor populari din Săpânţa, astfel încât cei care participă la festival şi, în special străinii, “să vadă pe viu ce înseamnă tradiţiile româneşti”.

Peter Hurley a venit în România în 1994 – povestește un reportaj al Mediafax. Între timp a învăţat să vorbească aproape perfect româneşte, cu un uşor accent irlandez, iar acum poartă cu mândrie costumele populare româneşti şi crede că “românii au o energie pozitivă, deşi se confruntă tot timpul cu greutăţi”.

“Am decis că vreau să locuiesc în Europa de Est în 1993, după ce am făcut o scurtă vizită la Praga. Mi-am spus atunci că în momentul în care voi avea ocazia să mă mut în această parte a lumii, o voi face. Şi ocazia s-a ivit în 1994, când m-a sunat un prieten şi mi-a propus să mă mut în România, să pornim o firmă de consultanţă în marketing. Am acceptat fără să stau pe gânduri, deşi nici nu ştiam unde se află România pe hartă”, a povestit Peter Hurley corespondentului MEDIAFAX.

Tânărul atunci în vârstă de 26 de ani s-a stabilit în Bucureşti şi, împreună cu prietenul său, a pus bazele a două firme de publicitate. În 2009 a decis că este timpul să promoveze tradiţiile româneşti, aşa că a înfiinţat o asociaţie de interculturalitate şi a început să promoveze România, ţara despre care spune că a devenit a doua sa patrie.

“Vorbim despre o civilizaţie mare, rurală, vie, care este autentică şi spectaculoasă. În momentul în care vezi pentru prima dată o astfel de civilizaţie, mă refer la cineva ca mine, care nu a ştiut ce este aici până nu am venit prima dată, ţi se răstoarnă multe lucruri în cap. Vezi ceva ce nu ai văzut niciodată, nu ai crezut că există aşa ceva”, spune Peter Hurley.

Prima dată când a vizitat zona Maramureşului, în 2003, Peter Hurley a fost impresionat de autenticitatea locului, iar câţiva ani mai târziu a decis să organizeze un festival prin care să promoveze peste hotare tradiţiile din Maramureş.

În 2010 Peter Hurley reuşea să înfiinţeze primul festival intercultural din România, “Drumul lung spre Cimitirul Vesel”. Atunci şi-a pus la bătaie toate economiile pentru festival, dar şi-a dat seama că un astfel de eveniment este costisitor şi, deşi l-a organizat în fiecare an din 2010 până acum, cinci ani de zile s-a luptat să adune bani pentru o ediţie de amploare a festivalului de promovare a tradiţiilor.

“Primele patru ediţii le-am făcut cu sponsorizări şi cu economii. Acum am reuşit să atragem o finanţare europeană de 180.000 de euro, într-un proiect Regio şi avem şi sprijinul Guvernului în acest proiect. În plus, avem şi sponsorizări din Irlanda, dar tot mai avem nevoie de încă 16.000 de euro, pentru că, aşa cum am mai spus, ediţia din acest an este una de amploare”, explică Peter Hurley.

Partea cea mai atractivă a ediţiei din acest an a festivalului intercultural va fi un concert simfonic susţinut pe o pajişte din Săpânţa de 120 de artişti din Irlanda, Scoţia, Spania şi România.

“De Sfânta Maria o să facem ceva foarte interesant. Am ales Săpânţa pentru că este un loc simbolic, reprezentativ pentru toate cele 12.000 de sate din România. Facem acest eveniment pentru că un compozitor irlandez a creat o simfonie despre viata satului, fiind inspirat de epitafurile din cimitirul Săpânţa, iar această operă se pune în scenă în Săpânţa de Sfânta Maria”, explică Peter, mândru că a reuşit să îşi ducă planul la bun sfârşit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.