Companii remarcabile: Banca Transilvania – de ce?

Banca Transilvania are 4 miliarde de lei în conturi şi se uită după achiziţii – ZF, pe 4.08.2014

Banca Transilvania (simbol bursier TLV) are lichidităţi de aproape 4 miliarde de lei în conturi, din profiturile capitalizate în anii trecuţi, şi se uită cu „atenţie şi interes“ la oportunităţile din piaţă.

Banca din Cluj a preferat să capitalizeze profiturile şi să recompenseze investitorii cu acţiuni gratuite, distribuind doar în anul 2009 dividende. Astfel, instituţia de credit a ajuns la un nivel al lichidităţilor de 3,986 miliarde de lei la finalul primului semestru. Raportat la valoarea de piaţă a băncii, de 4,6 mld. lei, lichidităţile reprezintă aproape 87%.

„Lichiditatea foarte mare de care ne bucurăm, baza solidă de capital, precum şi echipa consolidată şi eficientă de management ne dau încredere că vom creşte în continuare şi ne fac să ne uităm cu atenţie şi interes la orice fel de oportunitate care ar putea apărea“, a spus Horia Ciorcilă, pre­şedintele Băncii Transilvania.

Banca Transilvania este a treia din sistem după valoarea activelor şi a încheiat primul semestru al anului 2014 cu un profit net de 212 milioane de lei (48,1 mil. euro), în creştere cu 17,7% faţă de prima jumătate a anului trecut.

*

Banca Transilvania a recucerit pragul de 1 mld. euro pe bursă – ZF, 15 iul 2014 

Banca Transilvania (simbol bursier TLV), a treia bancă din sistem după active, a recucerit pragul de un miliard de euro în capitalizare după ce acţiunile sale au crescut cu aproape 20% pe bursă în acest an, până la cotaţia de 1,785 lei, iar capitalul social a fost majorat.

BT este a cincea cea mai valoroasă companie românească listată la bursa de la Bucureşti, după BRD şi Fondul Proprietatea. La listare, în 1997, banca avea o capitalizare de 17 mil. euro.

Banca a recucerit pragul de un miliard de euro după şapte ani. În 2007, pe maximele atinse de bursa de la Bucureşti înainte de criză, capitalizarea băncii era de pes­te 1,5 mld. euro. Ajunsese chiar la 1,7 mld. eu­ro. Însă din cauza crizei finan­cia­re, a prăbuşirii burselor în sep­tembrie 2008, dar şi a situa­ţiei dificile din sectorul ban­car, valoarea băncii s-a prăbuşit până la un minim de 300 mil. euro la începutul anului 2009.

*

Banca Transilvania merge după românii din Italia şi va deschide o sucursală la Roma – ZF, 30 apr 2013

Acţionarii Băncii Transilvania (TLV) au aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli şi obiectivele pentru 2013, printre acestea numărându-se şi dechiderea unei sucursale în Italia, la Roma.

“Unul dintre cele mai importante puncte din ordinea de zi a Adunării Generale Ordinare, aprobat de acţionari, a fost propunerea de extindere a Băncii Transilvania în Italia – Roma, în acest an. Printre oportunităţile aduse pentru BT de această iniţiativă sunt următoarele: valoare adăugată pentru potenţialii clienţi şi contribuţia la creşterea organică a băncii”, au precizat reprezentanţii Băncii Transilvania.

Banca din Cluj are 560 de unităţi în România şi mai are o sucursală în Cipru.

*

Banca Transilvania S.A. – wiki ZF 

Istoria băncii a început în Cluj-Napoca în 1994, din iniţiativa unor oameni de afaceri din Cluj. Ideea a fost aceea de a crea o bancă locală, un brand de Cluj. Spiritul antreprenorial al fondatorilor săi a determinat consolidarea poziţiei Băncii Transilvania într-o primă etapă în Cluj şi, ulterior, la nivel regional. Banca şi-a orientat la început activitatea spre sectorul IMM şi, datorită cererii pieţei, în scurt timp aceasta a început să se dedice şi domeniului retail. În anul 1997, Banca Transilvania a devenit prima instituţie bancară din România care a fost cotată la Bursa de Valori Bucureşti. BT nu-şi face publică o structură completă a capitalului, principalul ac­ţio­nar indicat oficial fiind BERD, cu o participaţie de 14,61% la 31 octombrie 2012 (faţă de 15% în 2001). SIF Mol­dova are 5%, iar SIF Oltenia are 4,96%. În 2009, Bank of Cyprus a anunţat preluarea a 9,7% din acţiuni, însă în prezent figurează cu o deţinere de numai 5,19%, restul trecând pe o firmă cipriotă, potrivit informaţiilor de pe piaţă. În Top 100 Cele mai valoroase companii din 2012, Banca Transilvania ocupă poziţia 26, având o valoare de 468 mil. EURO.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.