Finlandezii trec la transportul public inteligent, în locul automobilelor personale

Până în anul 2025, transportul public din capitala Finlandei va fi atât de inteligent și de accesibil încât locuitorii vor renunța la automobilele personale – retransmite Wall-Street.ro.

Planul Ministerului finlandez al Transporturilor pentru o piață a serviciilor de transport public inteligentă arată așa: pleci la cumpărături, îți comanzi un serviciu de transport; dacă ai pierdut trenul de dimineață către lucru, poți rezerva un vehicul pe care îl vei împărți cu alții; la fel, îți poți rezerva o mașină de mers în vacanță. Bicicletele sunt disponibile pentru închiriere aproape peste tot în Finlanda, la un preț modic.

Pe de altă parte, un serviciu online de planificare a traseului arată dacă traficul sau vremea ori niscaiva lucrări de infrastructură bruiază anumite circuite. Iar toate serviciile incluse în viitoarea facilitate se achită o singură dată, aproape din mers, fără pierdere de timp la serviciile de plăți.

Pentru a ajunge la acest rezultat în următorii 10 ani, autoritățile finlandeze au angajat un inginer cu experiență și studii de profil care va trebui să transforme capitala Finlandei printr-o revoluție digitală…

“Planul nostru este ca toate tipurile de servicii de transport să fie folosite împreună, prin intermediul unui singur portal. Pe lângă serviciul public de transport, în acest proiect vor fi incluse și taxiuri, servicii de închiriere de mașini, dar și servicii care în prezent nici nu există, dar vor apărea. Un astfel de serviciu de planificare a unui circuit va sugera deplasări pe baza traficului în timp real și va alerta alți participanți la trafic pentru a evita accidentele sau schimbările de vreme”, a exlicat o oficială finlandeză într-un interviu pentru ZDNet.com.

Ministerul a demarat anul acesta un amplu program de strângere de informații pe platforma denumită “Traffic Lab”, în parteneriat cu mai multe firme de profil. Traffic Lab plătește companiile pentru informații anonime preluate din trafic de la diferite autovehicule ale căror proprietari au acceptat să participle la colectarea acestor date.

Capitala Finlandei are o populație de peste 600.000 de locuitori în oraș, iar zona metropolitană atinge 1,4 milioane de locuitori.