Radu Silaghi-Dumitrescu, cercetător: Apartenența la elită, ca provocare, nu ca recompensă

O căutare Google pe termenul „Romanian researcher”, fără setări limitative legate de locație sau limbă, efectuată la Cluj-Napoca la 10.11.2014, relevă între primele 20 de rezultate unul singur care nu este dedicat unor instituții sau entități colective ci unui cercetător menționat nominal, alături de subiectul său de cercetare: Radu Silaghi-Dumitrescu. Autoportret în 3Q.

1. Cum definiţi “elitele” unei societăţi? – conturăm astfel o definiție colectivă a elitelor.

Suma acelor individualități care, fiecare în parte, au girul unei secțiuni semnificative a societății, manifestat atât direct cât și indirect (prin intermediul unor reprezentanți învestiți cu încredere, din interiorul sau exteriorul societății), ca puncte de reper decis pozitive, indiferent de coordonata pe care se face definiția, și cu înțelegerea că extrapolarea pe alte coordonate este limitată și acceptată ca provocare, nu recompensă. Necesitatea dublei validări, directe, prin existența unei convingeri a unei secțiuni semnificative a societății (nu e cazul să facem apel la conceptul de majoritate, pentru că dorim să conservăm pluralismul ideilor), dar și indirecte, prin intermediul reprezentanților, lasă în afara definiției atât impostura populistă cât și oligarhiile autoproclamate (fie ele sociale, economice, culturale, politice sau de altă natură).

2. Care sunt cele mai importante performanţe din propria carieră?

  • Un premiu al Academiei Române – în chimie.
  • Singurul român între cei mai prolifici 20 de autori din Europa de Est pe subiectul „modelare moleculară” (raportat, spre exemplu, la perioada 2009-2014, din punct de vedere al publicațiilor științifice indexate Thomson-Reuters ISI, raportat la eșantionul total de cca 13.000 articole); similar, dar pe un eșantion mult mai mic, pentru domeniul chimiei bioanorganice; cel mai prolific angajat UBB Cluj indiferent de domeniu, conform aceleiași baze de date, pe aceeași perioadă (ultimii 5 ani); în aceleași condiții statistice, unul dintre cei mai prolifici trei clujeni indiferent de subiect sau instituție.
  • Două doctorate urmate aproape simultan.
  • Președinte al Consiliului Științific al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
  • Circa 250 de unități de factor de impact Thomson-Reuters ISI până vârsta de 40 de ani.
  • Dezvoltat materiale de curs și/sau programe noi pentru 6 discipline la UBB Cluj-Napoca.
    .

+

Sânge artificial fabricat la Cluj: invenţie de premiu Nobel, şanse slabe de finanţare
O echipă de cercetători de la Facultatea de Chimie a Universităţii „Babeş-Bolyai“ (UBB) din Cluj a reuşit cu succes să testeze pe animale o soluţie de sânge artificial unică în lume. „Produsul ar putea fi folosit în locul sângelui în transfuzii, în cazurile de urgenţă, în accidente sau operaţii unde se pierde o mare cantitate de sânge. În momentul de faţă, se foloseşte fie sânge de la alţi donatori, fie un lichid oarecare un pic mai vâscos, în acest din urmă caz, lichidul se foloseşte extrem de rar doar pentru câteva minute pentru a menţine deschise vasele de sânge, însă fără un aport de oxigen organele esenţiale precum inima, rinichii, creierul se deteriorează foarte rapid. Ceea ce aduce nou produsul nostru este că transportă oxigenul aşa cum o face sângele, este complet steril şi poate fi produs în cantităţi nelimitate, fiind o substanţă de laborator“, a declarat pentru „Adevărul“ conferenţiar-doctor Radu Silaghi-Dumitrescu, şeful echipei de cercetători, care din 2007 lucrează la acest proiect. Specialistul a ţinut să precizeze că produsul dezvoltat nu ar trebui să rămână în organism mai mult de două zile, nefiind un înlocuitor permanent al sângelui. „Ţinta noastră este supavieţuirea într-un context de şoc, de operaţie. Soluţia permite pentru o zi, pentru câteva ore, organismului să funcţioneze, până când îşi regenerează propriul sânge cu toate celelalte funcţii“, a explicat Dumitrescu.

3. Ce potenţiali membri aţi recomanda Rețelei România 2.0?

Ionel Haiduc, Ioan-Aurel Pop, Daniel David, Viviana Grădinaru, Bogdan Simionescu, Dragoș Horvath.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.