#locuriremarcabile: Serendipity, București

Iulia Badea Gueritee:

Nu a fost cântat de niciun poet, nu face parte din niciun vers celebru, nimeni nu a compus, creat sau descifrat vreo frază memorabilă din care acest cuvânt să facă parte. Şi totuşi, este cel mai frumos cuvânt al acestui an, de fapt, cel mai frumos cuvânt pe care îl cunosc. Pe scurt. (…)

Legenda vrea ca acest cuvânt să însemne şi o descoperire în căutarea căreia nu am mers, nu am dorit-o. Este sensul său iniţial, dat de Horace Walpole, în “The Three Princess of Serendip”. (…)

Bucureştiul nu cunoaşte acest cuvânt, dar deţine, asemeni New York-ului, un local cu acest nume. L-am descoperit din greşeală (oare?) într-o noapte de decembrie, nu demult. Am rezervat o masă pentru o seară în care avea loc un concert de jazz. Un local ciudat, parcă dincolo de timp, cu fotografii pe pânză agăţate de pereţi. Ce-a urmat e… doar serendipity. M-am îndrăgostit de un tablou, cu valuri, de o încăpere pe ai cărui pereţi erau agăţate, lipite, cărţile lui Kafka. Am convins patronul localului să-mi permită să plec cu acele valuri. Şi mi-a spus şi povestea lor. Localul, oaza de linişte cu ceai purtând nume exotice şi foarte… romantice, l-a creat pentru că iubita lui văzuse filmul. Acum, Serendipity este o întâmplare. Dar o întâmplare cu cărţi pe pereţi, cu mult Kafka, cu multe concerte… intime, mult jazz, multe poveşti.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.