#studențiremarcabili: Premianții LSRS pe 2015

Ada Raluca Popa, cu un doctorat în informatică de la MIT și profesoară la Berkely, a câștigat marele premiu al celei de-a şasea ediţii a Galei Studenţilor Români din Străinătate (LSRS). 

Au mai primit premii și mențiuni pentru excelență academică: Sergiu Iliev, Isabela Manelici, Alexandra-Maria Bocşe, Monica Enescu, Oana Ţifrea-Marciuska, Mădălina Vlăsceanu, Florin Bogdănel Priboi, Carla Baricz, Ana Găinaru, Ioana Josan-Drinceanu, Viorica Raluca Contu, Andreea Duţu, Ionuţ Alexandru Budişteanu, Petronela Buiga, Tiberiu Popescu, Antonela Vieriu, Alecsandra Raluca Drăgoi şi Sandra Berariu.

Din 2009, Gala LSRS face cunoscute și recunoscute rezultate academice remarcabile ale unor studenţi și absolvenți români – inițial doar din străinătate, mai nou și din țară.

Ada Raluca Popa:

Studenţii români sunt ambasadori valoroşi ai României în străinătate. Doresc să mulţumesc familiei mele pentru sprijinul acordat şi aş vrea să mulţumesc din suflet mentorilor mei români şi americani. Mă simt foarte norocoasă că am avut ocazia să studiez la MIT şi că am avut parte de o educaţie excepţională. Îmi doresc ca şi România să ajungă la un nivel comparabil cu cel din Occident. Cred că pot să ajut mai mult din afară decât lucrând în România

Teza mea de doctorat contribuie la protejarea datele confidenţiale sau private împotriva hacker-ilor şi a câştigat premiul Sprowls pentru cea mai bună teză în informatică de la MIT. Proiectul meu CryptDB este folosit de companii de renume precum Google (începând din 2013), SAP AG şi Lincoln Labs, iar proiectul meu, Mylar (dezvoltat şi publicat în 2013-2014), este folosit de spitalul Newton-Wellesley din Boston. Mylar şi CryptDB au apărut în presă (Forbes, Technology Review, Adevărul) şi au fost publicate la conferinţe de top din IT. În anul 2013-2014 am aplicat la poziţii de profesor universitar. După interviuri, mi s-au oferit posturi de profesoară la toate facultăţile de vârf din lume inclusiv MIT, Stanford, Berkeley, Harvard, Princeton, etc. Am decis să accept oferta de la Berkeley şi voi începe munca de profesoară acolo în 2015.

Premiul “Studentul român al anului în Europa (nivel universitar)” a fost câștigat de Sergiu Iliev, student în anul III la Imperial College London.

Sergiu Iliev:

Primii ani din viața noastră sunt petrecuți fără a înțelege cu adevărat conceptul de “imposibil”, fiind astfel binecuvântați cu lipsa restricțiilor pe care acesta le impune. Pe parcursul acestor ani am dezvoltat o pasiune pentru zborul atmosferic și spațial. Când eram mic am văzut filmele „Star Wars” și am decis să lucrez pentru a aduce acele nave extraordinare la realitate și astfel să împing granița stabilită între domeniul posibilului și cel al fantasticului. În retrospectivă, alegerea domeniului de inginerie aerospațială ca profesie una dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat. Acum sunt la începutul anului trei la Imperial College London, în Marea Britanie. Obiectivele mele pe termen lung sunt să devin pilot apoi astronaut în cadrul NASA sau ESA. Pe parcursul ultimilor ani am avut realizări notabile în această direcție, obținând o medie ”summa cum laude” precum și premii atât în domeniul meu de activitate cât și în domenii conexe. Toate acestea sunt detaliate în curriculum.

Isabela Manelici a avut o menţiune specială la categoria studentul anului în Europa (nivel universitar).

Isabela Manelici:

Mă numesc Isabela Manelici, născută în Galați și sunt studentă cu bursă în anul I de doctorat în economie la Columbia University, în New York City. Mi-am terminat studiile universitare de licență și masterat în inginerie civilă la Ecole Polytechnique și Ecole Naționale des Ponts et Chaussees în Paris. Doi ani lucrați la Banca Mondială, în Washington DC, pe teme de infrastructură de transport, energie și telecomunicații, mi-au trezit interesul spre cercetare în economie. Munca directă cu ministere din Brazila și Coreea de Sud reprezintă pentru mine o sursă de inspirație pentru viitoarele proiecte de cercetare pe teme de dezvoltare durabilă și echitabilă. Pentru a înlesni tranziția spre mediul academic, am urmat pregătirea în economie și finanțe oferită de CEMFI, în Madrid, un centru de excelentă fondat și susținut de Banca Națională a Spaniei. Sunt recunoscătoarea LSRS pentru tot efortul depus în organizarea Galei LSRS, și nu numai.

Premiul “Studentul român al anului în Europa (nivel post-universitar)” a fost câștigat de Alexandra-Maria Bocşe, doctorandă la Universitatea Cambridge.

Alexandra-Maria Bocşe:

În prezent studiez la Universitatea Cambridge din Marea Britanie pentru un PhD in Politics and International Studies. Sunt membră a Trinity College, care îmi finanţează de altfel şi cercetarea doctorală.  Am  obţinut un MPhil în International Relations de la aceeaşi universitate în 2011. Cercetarea mea curentă se axează pe securitatea energetică Europeană. Interesele mele de cercetare vizează Guvernarea Globală şi Securitatea Energetică în Uniunea Europeană şi Europa de Est. În prezent sunt şi Coordonatorul Centrului pentru Studii Europene de la Universitatea Cambridge,  Cercetător Asociat la European Centre for Energy and Resource Security, King’s College London, Editor Asociat la Cambridge Review of International Affairs şi reprezentantul reales al studenţilor doctoranzi din cadrul Departmentului Politics and International Studies, Cambridge. La Cambridge predau Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană, iar la King’s College London sunt lector al unui curs de Politică Energetică Globală. Am decis să aplic până la urmă din respect pentru persoana misterioasă care m-a nominalizat pentru acest premiu.

Monica Enescu şi Oana Ţifrea-Marciuska au avut menţiuni speciale la categoria studentul anului în Europa (nivel post-universitar).

Monica Enescu:

În prezent îmi finalizez doctoratul în Imagistică Medicală la Universitatea Oxford, unde lucrez în cercetarea spre combaterea cancerului. Fac parte dintr-o echipă multidisciplinară, în care ocup rolul inginerului. Proiectul la care lucrez are drept centru de interes studiile clinice ale noilor tratamente pentru cancer, care sunt supervizate cu ajutorul imagisticii. În cadrul proiectului, rolul meu este de a modela matematic tumorile și de a propune soluții software în scopul analizei optime a imaginilor. Am obținut un MSc in Biomedical Engineering de la aceeași universitate în 2011. Fiind pasionată de educație, pe langă doctorat, predau în cadrul cursurilor de Imagistică medicală, Metode numerice, și C++ ale Universității Oxford, și am îndrumat proiecte ale studenților din ani mai mici. Atunci când nu muncesc, îmi place să citesc, să vâslesc (am făcut parte din echipa de canotaj a colegiului Christ Church), sau să dezbat subiecte de actualitate.

Oana Ţifrea-Marciuska:

Sunt studentă doctorandă în Informatică (anul III) la Universitatea Oxford unde dezvolt metode noi de căutare pentru un grup de persoane, fiind sponsorizată de bursa Google. Studiez modul în care comunică oamenii, combinând teorii din științele sociale, economie și filozofie care sunt transpunse în limbaje ale inteligenței artificiale. Informatica este o pasiune deoarece pot rezolva probleme și aduce inovații în domenii foarte diverse, de la recunoașterea automată a umorului în texte, la crearea de jocuri pentru copiii care au probleme de înțelegere a textului.Am acumulat experiență atât ca cercetător cât și ca programator în 6 țări diferite – spirjinită de mai multe burse. Am creat “Oxford Women In Computer Science Society (OxWoCS)” o societate care sprijină și promovează femeile în informatică printr-o multitudine de activități. Inspirată de mentorii mei, promovez informatica și în România la fostul meu liceu și facultate.

Mădălina Vlăsceanu a câștigat Premiul “Studentul român al anului în America de Nord (nivel universitar)”.

Mădălina Vlăsceanu:

La University of Rochester mi-a fost oferita o bursă integrală pentru toți cei 4 ani de studiu. Am absolvit Colegiul Național Mihai Viteazul în 2012. În acest an particip la un program de schimb de experiență în Londra, Marea Britanie, la University College London.

Florin Bogdănel Priboi a avut o menţiune specială la categoria studentul anului în America de Nord (nivel universitar).

Florin Bogdănel Priboi:

Am fost, în 2013-2014, singurul român selectat pentru Hubert. H. Humphrey Fellowship Program și primul etnic rrom din istoria Programului. Acest program de excelență pentru profesioniști “mid-career” aparține Departamentului de Stat din Statele Unite ale Americii. Am organizat și am participat la 7 conferințe, și am publicat cartea “The Human Rights: Roma Political Representation”.

Carla Baricz a câștigat Premiul “Studentul român al anului în America de Nord (nivel post-universitar)”. Carla este doctorandă la Yale University.

Carla Baricz:

Am plecat în Statele Unite la vârsta de zece ani, copilărind în Connecticut și Florida, unde am terminat școala primară și liceul. După ce am câștigat marele premiu în concursul național de istorie (2004), am început studiile universitare la CaseWestern ReserveUniversity (Cleveland) în programul prestigios oferit cu sprijinul Cleveland Clinic. Aici am dobândit o bursă integrală la medicină. Pentru că pasiunea vieții mele este literatura, am aplicat pentru transfer după primul an. Am obținut licența în Limba și Literatura Engleză și în Literatura Comparată, la Columbia University (New York City), unde am avut o bursă integrală de merit. Am urmat studii post-universitare la YaleUniversity, (New Haven CT), unde am obținut masteratul și M.Phil-ul (Master in Philosophy) în Limba și Literatura Engleză și m-am specializat în Studii Renascentiste. În prezent, îmi compun teza de doctorat – “Playing Parts: Early Modern Two-Part and Sequel Plays,1490-1690” – la aceeași universitate.

Menţiuni speciale la categoria studentul anului în America de Nord (nivel post-universitar) au primit Ana Găinaru şi Ioana Josan-Drinceanu.

Ana Găinaru:

În această perioadă am publicat articole în cadrul unor conferinţe internaţionale, inclusiv două la cea mai prestigioasă conferinţă din domeniul HPC. În plus, anul trecut am fost invitată să fac parte dintr-un panel de experţi în cadrul aceleași conferinţe pentru a discuta direcţiile în care se îndreaptă situaţia erorilor în supercalculatoare. Pasiunea pentru HPC mi-a fost inspirată de către profesorii din cadrul Universității Politehnică din Bucuresti, cât timp am fost studentă, apoi asistentă. De atunci, am lucrat cu unele din cele mai puternice supercalculatoare din lume şi am început colaborări cu multe universităţi şi laboratoare de cercetare. Deşi interesul meu principal este cercetarea, rezultatele mele au avut impact și asupra industriei, fiind puse în producţie de către NCSA (National Center for Supercomputing Applications), soluțiile rezultate fiind folosite de sistemul Blue Waters pentru detecţia errorilor.

Ioana Josan-Drinceanu:

De mică, am fost pasionată de spațiu şi cãlãtoriile interstelare. Deşi inițial m-am specializat în electronicã în Bucureşti şi apoi în Lausanne, nu am uitat niciodatã acest lucru şi, din 2012, studiez pentru obținerea doctoratului la MIT. Cercetarea mea se ocupã de coloniile spațiale şi, mai precis, de sistemele de suport ale vieții şi controlul resurselor acestora (apã, oxigen) într-o colonie, pentru a le face sã dureze cât mai mult. Astfel, astronauții pot explora destinații mai îndepãrtate în spațiu şi în final, sã colonizeze planeta Marte. Înainte de doctorat, mi-am folosit cunoştințele în electronicã şi pasiunea pentru spațiu în crearea proiectului meu de masterat: o placă electronicã pentru un experiment care a zburat în 2013 într-o rachetã supersonicã (un program al Agenției Spațiale Europene). Extracuricular, organizez programe pentru eliminiarea stresului şi sănãtate pentru rezidenții cãminului în care locuiesc.

Premiul “Studentul român al anului pe alte continente” a fost câștigat de Viorica Raluca Contu, student doctorand la Universitatea Yamanashi, Japonia.

Viorica Raluca Contu:

Întotdeauna m-a atras orientul și misterul, motiv pentru care am decis să-mi părăsesc orașul natal Buzău pentru a-mi urma studiile superioare în Japonia. Am studiat științe farmaceutice la Universitatea Hiroshima, apoi am urmat un curs de master în științe medicinale la aceeași universitate. Proiectul meu de cercetare a fost despre cauzele bolii Parkinson, o boală neurodegenerativă pentru care încă nu se știe cauza concretă. Lucrând la proiectul meu, am realizat cât de puține cunoștințe are omenirea în materie de neuroștiințe. Bolile neurodegenerative sunt una dintre puținele categorii de boli pentru care încă nu există nici metode de prevenire, nici tratamente bine stabilite. Am simțit că trebuie să continui cercetarea în neuroștiințe, motiv pentru care am decis să urmez un curs de doctorat. În prezent, sunt student doctorand la Universitatea Yamanashi, departamentul de neurologie, și student cercetător susținut de Societatea Japoneză pentru Promovarea Științelor la Institutul Național de Neuroștiințe din Tokyo.

Andreea Duţu a avut o menţiune specială la categoria studentul anului (pe alte continente).

Andreea Duţu:

Am obținut titlul de doctor inginer în domeniul Construcții Civile la București. Doctorand fiind, după un stagiu de cercetare în Portugalia (9 luni), am participat cu multe emoții la prima mea conferință internațională unde am obținut premiul pentru cea mai bună prezentare a unui student. Acel moment mi-a deschis porțile către următorii mei pași în carieră. Astfel, după doctorat, am obținut burse post-doctorale în Turcia (2 luni), în Japonia (2,5 ani) și în China (1 lună), la universități de prestigiu, unde am cercetat diverse metode de reducerea riscului seismic asupra clădirilor. După o experiență internațională minunată, ce m-a îmbogățit atât profesional cât și spiritual, mi-am dat seama că pot face față cu succes multor provocări, de aceea am decis să accept provocarea cea mai mare, întoarcerea acasă, ca asistent universitar la Universitatea Tehnică de Construcții București, unde voi încerca să fiu de folos comunității inginerești din România.

Premiul “Studentul român ERASMUS al anului” a fost câștigat de Antonela Vieriu, studentă la Facultatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”, Iaşi.

Antonela Vieriu:

Mă numesc Vieriu Antonela, sunt din Iaşi şi momentan sunt studentă în anul VI în cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” tot din Iaşi. În anul universitar 2013-2014 am fost plecată cu mobilitatea Erasmus pentru toată durata anului academic la Universitatea Albert-Ludwigs din Freiburg (Germania). Anul Erasmus petrecut în Germania a fost o adevărată provocare, cel mai greu an universitar de până acum, dar şi cel mai frumos!

Premiul special în arte a fost câștigat de Alecsandra Raluca Drăgoi, masterandă la Universitatea Westminster.

Alecsandra Raluca Drăgoi:

Am copilărit în orașul universitar, Iași, România, iar la momentul actual sunt de trei ani stabilită în Marea Britanie. Întotdeauna am avut curiozitatea să descopăr locuri noi și oameni din culturi diferite, astfel această mutare a fost benefică și provocatoare pentru proiecte pe care le-am avut. După ce am studiat trei ani Fotografia la Universitatea Portsmouth, absolvind acest an cu First Class Honours Degree, am decis să nu mă opresc și să avansez mai mult pe un subiect mai concis. Astfel, am aplicat pentru master la Universitatea Westminster din Londra, Fotografie Documentară și de Fotojurnalism unde am fost acceptată și premiată cu o bursă care îmi acoperă o parte din costurile taxei.

Sabrina Berariu a avut o menţiune specială la categoria premiul special în arte.

Sabrina Berariu:

Sabina, 22 de ani, București, mândră să fiu româncă. De-a lungul călătoriei mele studențești am fost descrisă adeseori ca un spirit liber, vizionar, non-conformist, deschis mereu spre nou, înzestrat cu o curiozitate aparte și o imaginație nemărginită. Flerul meu artistic a fost mereu ancorat de un stil pragmatic și întreprinzător, demonstrând abilități de leadership și management. Venerez subtilitatea complementată în milioane de idei, viteza de implementare, libertatea de expresie și curajul. Trei ani de creativitate și dezvoltare personală la Universitatea de Arhitectură din Portsmouth, UK au fost încununați cu o distincție ca șef de promotie și RIBA Student Prize 2014 pentru calitatea designului architectural și a stilului grafic prezentat în cadrul Eldon Graduate Show 2014. Cu o dorință arzătoare de a-mi realiza propriul potențial lucrez în prezent pentru firma multi-națională de Arhitectură și Design Scott Brownrigg urmând să îmi continui studiile post-universitare la UCL.

România

Petronela Buiga şi Tiberiu Popescu au avut menţiuni speciale la categoria studentul anului în România.

Petronela Buiga:

Fiecare dintre noi aspirăm spre un grad înalt de fericire pe care dorim să îl şi menţinem. Odată cu începerea studiilor de Medicină Dentară (licenţă) la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca şi în paralel cele de Management (licenţă şi master) la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu am întâlnit fericirea prin realizarea activităţilor plăcute mie. În tot acest timp m-am implicat în numeroase proiecte de voluntariat, am participat la 35 de conferinţe naţionale şi internaţionale (obţinând importante premii), am câștigat burse de cercetare atât la nivel european: Londra, Oxford, Strasbourg, Leeds, cât şi în ţară. Continuând să mă implic în variate activităţi sunt convinsă că voi reuşi să îmi menţin starea de fericire şi în viitor.

Tiberiu Popescu:

Şansa mea a fost să cresc alături de oameni care insuflă excelenţă. Am început cu celule stem şi am ajuns la chirurgia robotică. Am învăţat de asemenea că arta în Medicina modernă rezidă în capacitatea de colaborare şi într-o viziune care „să provoace” viitorul. Alături de colegii mei de la UMF Iuliu Haţieganu am pus bazele S.A.R.U.S (Students’ Association of Robotic Urologic Surgery), o organizaţie unică în Europa prin parteneriatele şi activităţile întreprinse şi prin şansa oferită studenţilor de a lucra efectiv cu robotul. Experienţa şi infuzia de inspiraţie pe care le-am dobândit în cadrul burselor câştigate în centre de referinţă (Milano, Strasbourg, Ioannina) au fost definitorii pentru a fi răsplătit cu o Bursă Ştiinţifică şi a alege Oncologia. Am preluat astfel activitatea Cercului Studenţesc de Oncologie şi Radioterapie din cadrul Institutului Oncologic, al cărui scop dedicat este motivarea şi dezvoltarea academică a studenţilor prin includerea lor în burse de cercetare. Nădăjduiesc să insuflu filozofia multidisciplinarităţii şi detaliilor, dar mai ales să transmit ceea ce am primit, pentru a forma şi alţi deschizători de drumuri.

Ionuţ Alexandru Budişteanu, Studentul Anului în România:

Îmi doresc o ţară frumoasă, să nu ne mai certăm şi să trecem la muncă.

De aplaudat toți finaliștii Concursului LSRS pentru Excelenţă Academică în Străinătate 2015.

#

Fragmente din preambulul decernării premiilor, într-o relatare Agerpres:

Gala LSRS a debutat cu intonarea imnului național și cu un moment de reculegere în memoria victimelor atentatului de miercuri de la redacția publicației Charlie Hebdo din Paris.

Unul dintre fondatorii LSRS, Sebastian Burduja, a vorbit despre nevoia de stimulare a tinerilor ce învață în străinătate de a se întoarce în România, dar și despre schimbările la nivel social-politic pe care le propune Liga.

“Anul începe sub semnul speranței regăsite după un sfert de secol de deziluzii”, a spus Burduja, referindu-se la cozile formate în fața ambasadelor și consulatelor românești de către cetățenii care au vrut să voteze în cele două tururi ale alegerilor prezidențiale, în noiembrie. “Dragi prieteni, ați fost în primele linii ale luptei pentru recâștigarea speranței. Salutăm gestul vostru de demnitate și de civism”, a spus Burduja.

El a declarat că își dorește ca Smart Diaspora, strategia LSRS ce are ca scop readucerea experților români în țară, să devină “proiect de nivel național”. Potrivit lui Burduja, dacă proiectul votului electronic și prin corespondență nu va fi luat în considerare, LSRS va solicita Parlamentului, “în cel mai scurt timp, susținerea acestui tip de vot, cu 100.000 de semnături”.

Președintele LSRS, Dan Nechita, a mărturisit că, pentru studenții români din străinătate, unele din marile dezamăgiri au fost în țară, unde au aflat că “nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită”. Cu toate acestea, președintele LSRS a mărturisit că a decis să se întoarcă în România.

Sebastian Burduja face și în FP România (dec. 2014 – ian. 2015) o pledoarie pentru adoptarea SMART Diaspora ca strategie de brain regain.

Reorientarea capitalului uman românesc către România ar fi un câștig imens pentru întreaga societate, pe toate planurile – politic, economic, social, cultural. Miza și potențialul impact ar justifica includerea acestui obiectiv între primele trei priorități ale noului Președinte. Cum? Mai întâi, prin punerea în dezbatere publică și adoptarea unei strategii naționale de brain regain. LSRS și Fundația CAESAR au făcut deja un mare pas în acest sens încă din 2013 prin elaborarea și publicarea documentului SMART Diaspora, înaintând factorilor de decizie o propunere „la cheie”, cu măsuri și soluții clare, cu termene și instituții responsabile, cu bune practici din experiența altor state. Din nou, soluțiile există – este nevoie însă și de liderii care să vrea și să știe să le pună în aplicare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.