Președinția va gira o strategie de țară cu bătaie spre 2035

Lucian Isar anunță că în jurul președintelui Klaus Iohannis se va lucra la mult invocatul proiect de țară, sub forma unei strategii pentru 2035.

Romania 2035 reprezinta proiectul de tara mult asteptat pentru a canaliza energiile natiunii si pentru a da directii majore si clare de dezvoltare.

Romania se pare ca sufera fara un proiect de tara, fiind lasata la cheremul puseurilor de moment. Schimbarea legii electorale, a finantarii partidelor si alte preocupari de moment trebuie integrate in demersul amplu de creionare a dezvoltarii Romaniei.

O strategie de dezvoltare a Romaniei cu diferite grade de libertate diminuate in urma alegerilor din ultimii ani va fi un exercitiu interesant si stimulativ la nivel intelectual in utilizarea teoriilor si metodelor heterodoxe propuse pentru dezvoltarea unei natiuni.

O parte din subiectele cuprinse in strategia Romania 2035 vor viza educatia, sanatatea, sistemul de pensii, sistemul fiscal, pozitionarea ca si stat participativ pentru stimularea dezvoltarii economice…

Exista o serie de natiuni cu economii emergente care au intrat pe o traiectorie de dezvoltare accelerata dupa ce au cazut de acord la nivel politic asupra unui proiect de tara. Mexic este un astfel de exemplu.

Elaborarea de planuri mai mult decât cincinale, anume viziuni/ strategii de țară pe termen mediu și lung, este practicată de nu puține țări – câteva exemple, apropiate sau îndepărtate: Poland’s National Development Strategy 2020, Malaysia’s National Blue Ocean Strategy și Qatar National Vision 2030.

Până la o nouă strategie de țară, România mai are câteva, generale sau sectoriale, plătite dar uitate prin sertarele ministerelor – iar dl Călin Georgescu a lansat spre sfârșitul anului trecut un set de obiective strategice și principii de dezvoltare demne de avut în vedere de administrația României (dar care nu vor fi măcar pentru că sunt atât de în răspărul noii gândiri economice unice a vremii).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.