#companiiremarcabile: marca the group – acum și ca marcă poștală

Grupul de comunicare românesc The Group a sărbătorit, în luna mai, 10 ani de la momentul fondării. Prilej cu care, inedit, a lansat o marcă poștală dedicată atât comunicării, cât și companiei. Discuție cu Mihaela Nicola, CEO the group, despre cum ajunge o companie să merite un timbru dedicat.

câteva detalii: Emisiune filatelică ”Excelență în comunicare” dedicată aniversării The Group 10 ani

și câteva cifre: Conform cifrelor oficiale, citate de ZF cu această ocazie, din anul 2007, compania the group este lider al pieţei de comunicare din România. În portofoliul The Group se află mai mult de 200 de branduri internaţionale şi locale, agenţia are aproximativ 230 angajaţi şi din 2014 este partener pe piața locală al grupului american Omnicom Media Group.

Când se poate considera o companie calificată să facă demersurile necesare apariției pe o marcă poștală? După care ce pași are de urmat?

O companie care, în baza unor evaluări obiective, are statutul de ‘marcă’ poate, printre altele, aspira la consacrarea sa ca “marcă poștală”. Poziția de lider al unei industrii sau categorii, valorile care însoțesc rezonanța numelui, buna reputație a companiei, o aniversare a performanței consecvente, o sumă de atribute pozitive care însoțesc activitatea companiei în ochii comunității de afaceri sau publicului larg, toate acestea, împletite ca simboluri ale “brandului” companiei îndreptățesc demersul de a propune o emisiune filatelică dedicată.

Solicitarea companiei transmisă autorității care lansează astfel de emisiuni, Romfilatelia, parcurge un traseu lung de evaluări și validări și aprobări. La capătul acestui traseu, dacă “marca” firmei are îndeajuns de multă valoare și sunt întrunite toate condițiile se lansează o emisiune filatelică dedicată și astfel apare o “marcă poștală” care acreditează valoarea brandului de companie.

timbru thegroup (4)

Emisiunea filatelică dezvelită de the group este mai curând despre evoluția comunicării/ a industriei comunicării sau despre evoluția companiei the group?

Emisiunea filatelică omagiază, în general, evoluția comunicării “de la tablitze la tableta”, dar este dedicată aniversării The Group – 10 ani. Așa a fost concepută și așa ne-am dorit să însoțim mesajul public al evoluției noastre în ultimul deceniu. Altfel spus este un omagiu adus unei industrii, unei vocații, unui domeniu al științelor sociale, iar acest omagiu poartă amprenta The Group.

Ce alte acțiuni de poziționare “altfel” a avut the group în acest deceniu de afaceri?

Suntem “altfel” fără a ne propune, programatic, acest lucru. Avem doar un altfel de manifest de valoare și acest lucru transpare în atitudinea noastră publică, avem o altfel de retorică și orice monitorizare aprofundată poate descoperi acest lucru, avem un altfel de model de business, avem o altfel de organizare, o altfel de abordare și, pe cale de consecință, o altfel de evoluție… avem doar 10 ani de activitate, iar în ultimii 8 poziția de lider al industriei. Privim în altă direcție decât cele din “locul comun” și, poate că cel mai important, avem grija neobosită de a împlini orice promisiune profesională făcută Clienților și partenerilor noștri. Acest lucru, în sine, este un diferențiator unic de valoare.

Ducând discuția dincolo de evoluția companiei the group, cum s-a transformat industria comunicării în ultimii 10 ani? Și ce se pregătește în industria comunicării globale pentru următorii 10 ani?

Industria comunicării nu s-a schimbat atât de mult cât au evoluat obiceiurile de informare și comunicare ale publicului. Industria în sine, agențiile din toată lumea funcționează în mare parte cu modele organizaționale și structuri similare celor de acum 60 sau 80 de ani. În mică proporție “actorii” industriei, agențiile și-au remodelat funcționarea. Sunt puține companii care și-au însușit faptul că nu mai există discipline separate ale comunicării, că nu mai funcționează segmentarea “publicitate” versus “relații publice”, că rolurile comunicării nu se mai pot separa între “copywriteri”, responsabili cu măiestria cuvintelor, și “art directori”, responsabili cu inovația vizuală, și că mediul, internetul, este mesajul însuși. Așadar, industria in sine nu s-a transformat atât de mult cât s-au dezvoltat, extins și modficat formele și spațiile de comunicare. Comunicarea, ca univers social și profesional, este complet diferită de felul în care arăta diagnoza ei acum 10 ani, așa va deveni și industria în următorul deceniu.

Vă mulțumim.

mai multe despre the group

.
#companiiremarcabile

În contextul demersurilor de evidențiere a figurilor și ideilor, acțiunilor și proiectelor remarcabile din România, Rețeaua România 2.0 urmărește și Companiile Remarcabile din România – remarcabile prin: obiectul de activitate şi calitatea produselor/serviciilor, amploarea şi/sau perspectivele operaţiunilor, investiţia în inovaţie şi în personal, proiectele sociale derulate – în condiţiile plătirii taxelor în ţară.