Ungaria, prima țară din Uniunea Europeană intrată oficial pe Noul Drum al Mătăsii

În data de 6 iunie 2015, miniștrii afacerilor externe ai Ungariei și Chinei au semnat la Budapesta un Memorandum prin care Ungaria se alătură proiectului de reactivare a Drumului Mătăsii, intitulat O centură, un drum.  Autoritățile chineze încurajează și alte țări europene să privească spre est și să consolideze cooperarea cu China și alte economii asiatice.

Ideea lansării acestui proiect datează din 2013, când a fost făcută publică de președintele Chinei, Xi Jinping, cu ocazia vizitei sale în Kazakhstan din septembrie 2013. După cum indică Planul de acțiune din 28 martie 2015,  prin Noul Drum al Mătăsii se are în vedere promovarea legăturilor economice și culturale cu țările vecine și, totodată, consolidarea punților de legătură cu Asia-Pacific, Europa și Africa. Inițiativa include crearea unei centuri economice a Drumului modern al Mătăsii și a unui Drum Maritim al Mătăsii, adaptat realităților secolului XXI. Ca parte integrantă a acestui proiect amplu, vor fi construite și modernizate căi ferate, șosele, autostrăzi, conducte de țiței și gaz, rețele de energie electrică, rețele de Internet și, totodată, va fi dezvoltată infrastructura maritimă. Potrivit unei declarații recente a ministrului chinez al comerțului, Gao Hucheng, peste 50 de țări sunt interesate să participe la Noul Drum al Mătăsii.

Prin semnarea Memorandumului, Ungaria devine prima țară din Uniunea Europeană parteneră a Chinei, care se alătură acestui proiect ambițios. Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a declarat că țara sa va sprijini Ungaria să își modernizeze infrastructura, dând ca exemplu construirea căii ferate rapide Budapesta-Belgrad. Capitalul necesar pentru viitoarele proiecte legate de Noul Drum al Mătăsii va fi asigurat, pe de o parte, prin Banca Asiatică pentru Investiții în Infrastructură, numărul de membri fondatori ai acesteia ridicându-se la 57. Ungaria este deja membru al Băncii, alături de alte 14 țări din UE.  Pe de altă parte, China a anunțat la începutul acestui an constituirea unui Fond al Drumului Mătăsii, în valoare de aproximativ 40 miliarde de dolari, pentru dezvoltarea infrastructurii în regiunea Asia-Pacific.

Trebuie subliniat că, Ungaria este unul dintre principalii parteneri ai Chinei din Europa Centrală și de Est (CEE), fiind activă deopotrivă în cadrul mecanismului CEE 16+1 și în relațiile comerciale și investiționale bilaterale.

Iulia Monica Oehler-Șincai

sursa: Buletinul Institutului pentru Economie Mondială (IEM) al Academiei Române


+ Cronologia inițiativei O Centură, un Drum

 • Septembrie 2013: Lansarea conceptului de Centură Economică a Drumului Mătăsii de către președintele Chinei, Xi Jinping, cu ocazia vizitei oficiale în Kazakstan.
 • Octombrie 2013: Prezentarea conceptului de Drum Maritim al Mătăsii al secolului XXI, tot de către președintele Chinei, cu ocazia vizitei sale oficiale în Indonezia. În același timp, a fost propusă și crearea Băncii Asiatice pentru Investiții în Infrastructură, în vederea finanțării proiectelor de infrastructură și promovării interconectivității și a integrării economice regionale.
 • Noiembrie 2013: La cea de-a treia Sesiune Plenară a celui de-al 18-lea Comitet Central al Partidului Comunist Chinez s-a subliniat importanța implementării inițiativei O Centură, un Drum.
 • Decembrie 2013: Președintele Xi a solicitat planificarea strategică a proiectului legat de Noul Drum al Mătăsii în cadrul Conferinței de partid referitoare la activitatea economică.
 • Februarie 2014: Președintele Chinei și președintele Federației Ruse au ajuns la un acord cu privire la pașii necesari pentru construirea Noului Drum al Mătăsii.
 • Martie 2014: În raportul privind activitatea guvernului, premierul Li Keqiang a susținut importanța accelerării revitalizării Noului Drum al Mătăsii. Totodată, s-a  solicitat dezvoltarea echilibrată a coridoarelor economice Bangladesch-China-India-Myanmar și China-Pakistan.
 • Mai 2014: Încheierea primei faze de construcție a terminalului logistic realizat în comun de China și Kazakhstan în portul Lianyungang din estul provinciei chineze Jiangsu și intrarea sa în funcțiune. Terminalul va avea rolul de a facilita transportul mărfurilor din țările Asiei Centrale către piețele externe. Investiția este estimată la aproape 100 milioane de dolari.
 • Octombrie 2014: Semnarea memorandumului de înțelegere de către 21 de țări fondatoare ale Băncii Asiatice pentru Investiții în Infrastructură.
 • Noiembrie 2014: Cu ocazia reuniunii Forumului de Cooperare Economică Asia-Pacific (Beijing), președintele chinez a anunțat constituirea unui fond în valoare de 40 miliarde de dolari pentru consolidarea infrastructurii în țările situate de-a lungul centurii și drumului Mătăsii din Asia-Pacific.
 • Tot în noiembrie, guvernul Thailandei a aprobat un memorandum de înțelegere cu R.P. Chineză privind cooperarea bilaterală în domeniul infrastructurii de transport feroviar. China va juca rolul principal în construirea unei căi ferate de mare viteză, cu o lungime de 867 km, care va lega provincia Nong Khai din nord-estul Thailandei, capitala Banhkok și provincia estică Rayong. Valoarea acestui proiect este estimată la 12,2 miliarde de dolari.
 • Decembrie 2014: În cadrul Conferinței naționale referitoare la activitatea economică, au fost stabilite prioritățile proiectului O centură, un drum pentru 2015.
 • Februarie 2015: Detalierea priorităților amplului proiect, vizând dezvoltarea infrastructurii de transport, facilitarea investițiilor și a comerțului, cooperarea financiară și schimburile culturale.
 • Martie 2015: În raportul privind activitatea guvernului, premierul Li Keqiang a reiterat importanța Noului Drum al Mătăsii, subliniind necesitatea: dezvoltării infrastructurii, a simplificării procedurilor vamale și construirii de hub-uri logistice care să lege Asia de restul lumii.
 • În data de 28 martie 2015, președintele Xi a prezentat viziunea strategică a noii inițiative, cu ocazia ceremoniei de deschidere a lucrărilor conferinței Forumului Asiatic de la Boao. În aceeași zi, Comisia Națională pentru Dezvoltare și Reformă, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Comerțului din China au publicat planul de acțiune privind principiile, cadrul general, prioritățile cooperării și mecanismele inițiativei O Centură, un Drum.

Sursa: Xinhuanet (2015), Chronology of China’s Belt and Road Initiative, March 28.