Aferim – recomandarea României la Oscarul pentru film străin

Filmul Aferim, în regia lui Radu Jude, premiat cu Ursul de Argint la ediția de anul acesta a Festivalului de film la Berlin, este propunerea românească pentru Oscarul din 2016, secțiunea “Cel mai bun film într-o limbă străină”.

Unanim omagiată în țară – oarecum masochist, dat fiind ce amintește despre istoria socială a locului – opera cinematografică în alb și negru, plasată undeva începutul secolului al XIX-lea balcanic românesc, merge pe urmele unui zapciu aflat, împreună cu fiul său, în căutarea unui rob țigan.

Subiectul este și inedit, și meritoriu, problema robiei țiganilor fiind o realitate din istoria țărilor române căreia nu i s-a acordat atenția cuvenită la nivelul dezbaterilor publice ori a interpretărilor artistice locale.

Filmul Aferim, văzut drept “unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice românești din ultimii ani”, a fost finanțat de Centrul Național al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Czech Cinematography Fund, Programul MEDIA al Uniunii Europene și susținut de Eurimages — fondul Consiliului Europei alocat cinematografiei.