weekend prin castele și palate din România

Adevărul.ro a realizat de curând un clasament al celor mai impresionante palate din România.

I. Palatul Culturii din Iași – simbol a orașului este o clădire neogotică ce aparține romantismului arhitectural. Construit între 1906 -1925, sub coordonarea arhitectului I. D. Berindei, a fost inițial Palat de Justiție, iar din 1955 găzduiește cele mai importante instituții culturale din Iași.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

II. Castelul Sturdza de la Miclăuşeni – Situat în județul Iași, castelul a fost construit între 1880-1904, în stil neogotic, cu elemente de baroc, de către Gheorghe Sturdza. În prezent, face parte din ansamblul Mănăstirea Miclăuşeni.

castelul sturdza din miclauseni

III. Castelul Cantacuzino din Buşteni    A fost construit în anul 1911, în stil neoromânesc, la cererea prințului  Gheorghe Grigore Cantacuzino. Înconjurat de cascade, fântâni și grote, castelul se mândrește cu o extrordinară colecție de heraldică, care cuprinde blazoanele familiilor de boieri înrudiți cu  neamul cantacuzinilor.

castelul-cantacuzino-panorama-x

IV.  Castelul Huniazilor –  Cu o existență de șapte secole, Castelul Huniazilor, sau Castelul Corvinilor, se bucură de admirația numeroșilor turiști din țară și din străinătate. Armonia stilurilor arhitectonice gotic, neogotic, renascentist și baroc, dar și faptul că printre foștii săi proprietari se numără renumitul Iancu de Hunedoara, îi oferă o aură specifică.

castelul-corvinilor

V. Castelul Peleş – Reședință de vară a regelui Carol I și a reginei Elisabeta, construit între 1873 și 1914, castelul este considerat unul dintre cele mai frumoase monumente de pe continentul european. În prezent, acesta este proprietate a regelui Mihai I al României și instituție publică sub egida Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.

14-peles3