Susțineți protestul medicilor? Sebastian Burduja: Problema îi include și pe medicii de familie, pe cei din ambulatoriile de specialitate și din centrele de permanență

RR2.0: Susțineți protestul medicilor?

Sebastian Burduja: Protestul medicilor este pe deplin justificat. Totul are o limită, iar cei care au ocupat poziții decizionale în arena publică românească în ultimii 25 de ani trebuie să fie trași la răspundere pentru situația actuală a sectorului medical. Situația nu este nouă, iar noi, ca societate, avem obligația să ne punem câteva întrebări fundamentale, plecând de la aceasta: cum am permis ca lucrurile să ajungă în acest punct critic?

Datele INS arată că „în 2011 în spitalele româneşti lucrau 21.400 de medici, iar la 1 noiembrie 2013 mai lucrau doar 14.100, iar la fiecare 4 ore un medic părăsește România pentru a lucra în altă parte”. Importanța sectorului medical în sine și magnitudinea provocărilor actuale impune clasificarea acestor probleme în categoria securității naționale.

Creșterile salariale sunt binevenite și urgente, deși 25% dintr-o bază salarială indecent de redusă se traduce într-o creștere mică în termeni nominali. Ajustările trebuie să se facă până la nivelul la care România poate rămâne competitivă în comparație cu alte țări din UE. Însă astfel de măsuri nu trebuie să ne abată atenția de la problemele fundamentale ale sistemului medical românesc, pornind de la eșecul programelor de prevenție și tratamentul inacceptabil aplicat medicilor de familie și ajungând la arieratele spitalelor și cheltuielile absurde cu echipamente medicale de ultimă generație care zac nefolosite în subsolurile anumitor unități medicale. Dacă cheltuielile cu salariile cresc, alte cheltuieli nejustificate pot scădea, dacă există voință din partea celor care au pretenția că ne reprezintă. Fără o abordare completă a acestor probleme, creșterile salariale vor rămâne un simplu pansament peste o rană deschisă, iar condiția pacientului va continua să se înrăutățească.

Nu mai vorbim că promisiunea creșterilor salariale nu îi vizează pe medicii de familie, pe medicii din ambulatoriile de specialitate și pe cei din centrele de permanență. Deși in toate țările avansate medicina de familie este susținută puternic ca ax central al sistemului de îngrijire a bolnavului, ducând astfel la scăderea cheltuielilor pe termen lung. Acolo unde se poate, bolnavii trebuie tratați, pe cât posibil, în afara spitalelor, unde costurile de tratament sunt mult mai mari, iar riscurile complicațiilor cresc exponențial, mai ales în condițiile precare ale infrastructurii de sănătate din România. Cu toate acestea, decidenții continuă să-i ignore pe medicii de familie, chiar și acum în ceasul al doisprezecelea. În aceste condiții, rămâne de văzut câți dintre medicii noștri de familie vor mai rămâne în țară în lunile și anii ce vor veni.

În fine, este lăudabilă inițiativa medicilor de a folosi toate canalele pe care le au la dispoziție pentru transmiterea mesajelor lor către autorități și către publicul larg. De reamintit demersul domnului Dr. Dorin Gabor, care a demarat în 2009 o curajoasă inițiativă cetățenească – pe baza art. 74 din Constituția României – prin care se aloca un buget mai mare sectorului de sănătate. După un proces chinuitor de lung și de complex și în ciuda faptului că s-a reușit colectarea a peste 180.000 de semnături la nivel național, inițiativa a eșuat pe motive procedurale. La scurt timp după acest deznodământ, Dr. Gabor a emigrat în Franța.

Acum, întreaga societate civilă românească ar trebui să susțină demersul medicilor noștri, care nu este altceva decât un apel la normalitate. De sănătatea noastră depinde totul, în ultimă instanță.

Sebastian Burduja (autoportret) este absolvent al Facultății de Ştiinţe Politice din cadrul Universității Standford şi al unui dublu master la Harvard Business School & Harvard Kennedy School of Government. Este președinte și membru fondator al Fundației CAESAR/ Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români, și co-fondator al Ligii Studenţilor Români din Străinătate.