Sandra Pralong revine la funcția de ghidare și administrare a relației Președinției cu Diaspora

Preşedintele Klaus Iohannis a numit-o pe Sandra Pralong în funcţia de consilieră de stat la Departamentul pentru relaţia cu românii din afara graniţelor al Administraţiei Prezidenţiale – numirea intră în vigoare începând cu data de 1 septembrie.

“Dragi prieteni, de mâine preiau noi responsabilitati în calitate de Consilier de Stat în Administraţia Prezidentială, unde mă voi ocupa de românii din afara graniţelor. Sper să ne putem implica împreună în valorizarea întregului potenţial pe care îl reprezintă românii de peste hotare pentru ţara noastră. Ca sa încep cu dreptul cum se spune, sper să comentaţi doar postările de FB şi declaraţiile făcute în calitate oficială, după preluarea funcţiei. Cele bune tuturor şi vă mulţumesc pentru sprijin“, a scris doamna Pralong pe pagina sa de Facebook la scurt timp după anunţul oficial al Administraţiei Prezidenţiale.

În perioada 1998 – 2000, Sandra Pralong a ocupat cumva același post – în calitatea de consilieră personală a preşedintelui Emil Constantinescu, responsabilă pentru comunicarea internaţională şi coordonarea politicilor către românii din afara ţării.

Legat de această perioadă, Sandra Pralong explica într-un interviu pentru FP România:

(…) Când am ajuns la Cotroceni, în ’98, cu mandatul de a mă ocupa de românii de pretutindeni şi de comunicare internaţională, în a doua, a treia zi, foarte repede, am vrut să-i adun la aceeaşi masă pe toţi cei care lucrează în instituţiile statului pe acea temă – de la Parlament, comisiile de politică externă, de la guvern, exista deja Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, de la Ministerul Muncii, pentru că se punea problema pensiilor, de la Ministerul Educaţiei, pentru diplome, de la Radio, Televiziune… Am adunat 11 instituţii, 40 de oameni. Pentru majoritatea era prima dată când se vedeau – şi erau PNŢ-işti, PNL-işti, PDSR-işti, UDMR-işti, toate culorile politice şi toate soiurile. Pentru mine a fost şocant că oameni ca ei munceau fiecare pe felia lor, foarte competent, fără îndoială, dar erau ca în nişte silozuri, nu exista comunicare, nu exista un spaţiu în care ei să creeze ceva împreună – şi pentru asta preşedinţia este unealta ideală. (…)

Carieră efervescentă și cu rezultate

Născută la Bucureşti, dar crescută și educată în Elveţia şi în SUA, Sandra Pralong a revenit în România în 1990 – dacă la New York era (deja) directoare de promovare (comunicare B2B) a săptămânalului internațional Newsweek, la București s-a angajat să pună bazele Fundației pentru o Societate Deschisă, prima fundație filantropică privată din România, pe care a condus-o între anii 1990-1993.

Cotidianul îi schițează următorul profil de carieră:

  • Conform http://sandrapralong.eu, Sandra Pralong este consultant, trainer, autor, public-speaker și coach.
  • A obținut: Licență în Științe Politice din partea Universității din Lausanne, Elveția (1977-1980); Certificat de Studii Comerciale Superioare la Universitatea din Lausanne, (1980-1981); Master în Drept Internațional și Diplomație la Fletcher School of Law and Diplomacy, Massachustets (1983-1985); Master în Filozofie și Științe Politice la Columbia University, New York (1994-1998). Din 2008, este Doctor în Științe Politice (cu mențiunea ”Foarte Onorabil”) al Institut d’Etudes Politiques, Paris, Franța, cu o disertație despre impactul culturii politice în dezvoltarea societății civile în România după 1990.
  • A predat la: Ecole Roche Lausanne (1979-1981); Universitatea din Niamey Niger (1981-1982); Colegiul Barnard, Universitatea Columbia, New York (1997-1998); Universitatea din București, Facultatea de Științe Politice București (1999-2000). Din 2014, este profesoară invitată la Academia de Științe Politice din București.
  • În intervalul 2002-2005, a fost consilier regional pe probleme de comunicare în cadrul Programului ONU pentru Dezvoltare, Biroul pentru Europa și CIS, Centrul Regional Bratislava. Între 2007-2009, a fost consilier pe probleme de asistență oficială pentru dezvoltare în cadrul Programului ONU pentru Dezvoltare, București.
  • Din 2007, prin Fundația SynergEtica, îndeamnă tinerii români să experimenteze ”bucuria eticii” și să înțeleagă că prosperitatea nu poate fi durabilă dacă nu este și etică.
  • În 2008, Comisia Europeană a numit-o Ambasador al Bunăvoinței pentru Anul Internațional al Dialogului Intercultural.
  • Este cunoscută în diaspora datorită publicării, între altele, a volumelor: ‘De ce m-am întors în România’ (editura Polirom, 2010) și Mai români decât românii? — De ce se îndrăgostesc străinii de România (editura Polirom, 2013), care pledează pentru redescoperirea dragostei de țară. De altfel, a fost activă în diaspora încă din adolescență, semnând, în 1975, ”Memorandumul de la Holloway”, prin care românii din exil cereau respectarea Drepturilor Omului în România.
  • Sandra Pralong a mai publicat The Open Society after 50 Years — the Continuing Relevance of Karl Popper (Routledge, 1997) și Cum Schimbăm Mentalitatea? — 25 de ani în România (editura Polirom, 2014), precum și numeroase eseuri și articole științifice în țară și, mai ales, în străinătate.
  • În anul 2000, a primit Ordinul Național ”Serviciul Credincios” din partea Statului Român, iar în 2013, a fost distinsă cu Ordinul ”Coroana României” în Grad de Cavaler, oferit de MS Regele Mihai I. În 1984, a primit o citație din partea Senatului Statului Massachusetts pentru ”Contribuții extraordinare aduse Commonwealth-ului Massachusetts”.