weekend cu #mariidei: Bucharest Science Festival

#recomandareRR2: Bucharest Science Festival, ediția a treia

Între 26 septembrie – 2 octombrie, la librăria Humanitas de la Cișmigiu puteți întâlni cercetători și profesori din institutele și universitățile românești alături de invitați speciali din afara țării: istoricul elvețian François Walter, biologul francez Gilles Boeuf și Jim Baggott, autorul cărții Higgs. Inventarea și descoperirea „Particulei lui Dumnezeu.

În decembrie 2015 Franța va găzdui conferința internațională COP21, unde se va încerca găsirea unui acord interguvernamental pentru reducerea încălzirii globale. Bucharest Science Festival își propune prin tema din acest an să creeze ocazii pentru a transmite informațiile legate de această conferință și de posibilele ei implicații. Vom privi schimbările climatice din perspectiva mai multor științe în trei dintre cele patru evenimente de la librăria Humanitas de la Cișmigiu. Aflăm de la specialiști care sunt efectele încălzirii globale asupra naturiii, cum putem observa și demonstra influența antropică asupra mediului și stratului de ozon, dar și care au fost reprezentările culturale create pentru diversele etape climatice mai recente ale planetei. Urmărind un alt subiect important în lumea științifică, care a făcut înconjurul lumii în știrile ziarelor, vom discuta despre istoria teoriilor care au dedus existența bosonului Higgs și despre experimentele care au confirmat-o.

Sâmbătă, 26 septembrie, ora 17.00

Istoricul și profesorul elvețian François Walter va susține o conferință cu tema Comment écrire une histoire de la saisonnalité? L’exemple de l’hiver. (Cum se scrie o istorie a anotimpurilor? Exemplul iernii.). Traducere în limba română și moderator Nadine Vlădescu.

Duminică. 27 septembrie, ora 16.30

Proiecția documentarului Nature, nouvel eldorado de la finance, producție Arte 2015 (82 min.). Documentarul va fi urmat de dezbaterea cu tema Care este valoarea biodiversității? la care vor participa prof. dr. Gilles Boeuf, de la Muzeul Național de Istorie Naturală din Paris și profesor invitat la College de France; Bogdan Gioară, președinte al Asociației Reper 21; Alexandru Petrișor, asistent universitar la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“. Moderator Mihai Goțiu, jurnalist România curată și autorul cărții Afacerea Roșia Montană.

Marți, 29 septembrie, ora 19.00

Dezbatere pornind de la cartea Higgs. Inventarea și descoperirea „Particulei lui Dumnezeu“ la care vor participa Jim Baggott, autorul cărții via Skype; Irinel Caprini, cercetător la Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei“; Vlad Zografi, coordonatorul colecției de știință a Editurii Humanitas. Moderator Corina Negrea, realizator de emisiuni de știință la Radio România Cultural.

Vineri, 2 octombrie, ora 19.00

Dezbatere cu tema Ce ne spun științele despre schimbările climatice, la care vor participa Gina Isar, cercetător la Institutul de Științe Spațiale; Mihai Popa, conferențiar la Facultatea de Geologie și Geofizică, Universitatea București; Roxana Bojariu, climatolog, Administrația Națională de Meteorologie. Moderator Corina Negrea, realizator de emisiuni de știință la Radio România Cultural.