#proiecteremarcabile: Creative Est – festival al creativilor din România (și din estul Europei)

Aflat la debut (după o ediție zero în 2014), Creative Est este un proiect de trecere în revistă a creativilor români (și est-europeni) + stimulare a industriilor creative locale (și din regiune). De mare viitor. 

concept:

Creative Est e primul festival dedicat industriilor creative românești – o experiență-maraton care aduce la un loc oameni talentați, inițiative inovatoare și susținători ai creativității locale. Timp de o săptămână, între 12 și 18 octombrie, 9 spații din București devin centre de incubare și expunere pentru idei aduse la viață. Experiența Creative Est înglobează workshopuri și seminarii, o sesiune de pitching, cel mai mare market dedicat antreprenorilor creativi autohtoni, plus un concept de party cu muzică și vibe est-european.

7 zile care intersectează designul cu muzica, gastronomia, arta și new media.

Prima ediție Creative Est funcționează ca o platformă de profesionalizare pentru tineri antreprenori, centru de networking pentru bresle creative și spațiu infinit de descoperire pentru publicuri curioase. Creative Est, adus la viață de asociația ORICUM, își propune să transforme România în liderul industriilor creative la nivel est-european.

+ Cum a fost la Creative Est si cum arata noul spatiu urban din fosta Hala a Bumbacului

Alte detalii relevante, selectate de pe www.creativeest.ro:

Gândit ca platformă de educare pentru bresle creative, dar și ca spațiu de descoperire pentru publicul larg, festivalul inaugurează o experiență-maraton care prinde viață în 9 spații inedite, între care: Hala de la Industria Bumbacului, mansarda fostei fabrici de încălțăminte Flaros, Hanul Gabroveni, Biblioteca Națională.

Angela Filote, președinte al Reprezentanței Comisiei Europene în România, Răzvan Crişan, director Asociaţia ORICUM și reprezentanţi ai Băncii Transilvania deschid festivalul cu o conferință pe tema contribuției industriilor creative la dezvoltarea regională. Despre cum susținem business-urile bazate pe talent și cum le integrăm în circuitul economic dezbat  Marko Radenković, președinte Nova Iskra, hub creativ din Serbia, Paulina Mitrea, director de inovare la CLUJ IT, cel mai influent cluster creativ din ţară, şi Zoltan Acs, director de incubare al agenţiei de industrii creative Design Terminal din Ungaria. Înscrierile sunt deschise publicului larg, în limita locurilor disponibile, prin completarea unui formular disponibil online.

Pe parcursul festivalului, stundenții și tinerii se pot înscrie la seminarii și workshopuri de marketing și management în muzică, design, new media și artă, susținute de Google România, Festivalul Internațional de Teatru Caleido şi Banca Transilvania. Participarea se face în baza formularului de înscriere disponibil pe site-ul www.creativeest.ro. (Sursa: http://ec.europa.eu/romania/news/agenda/06102015_conferinta_crative_est_ro.htm)

Experimentele gastronomice urbane încurajează networking-ul la cele 3 pop-up dinners cu invitați din lumea design-ului, filmului și artei. Pe 13, 14 și 15 octombrie, profesioniștii și pasionații creativității vor avea parte de discuții și experiențe culinare artizanale alături de reprezentanții ShortsUP, Dizainăr, Unicat.

Cei care au deja o idee de afacere în industrii creative și tehnologie pot participa la Get in The Ring, eveniment de pitching organizat în parteneriat cu GEA Strategy & Consulting. 2 premii cu valoare totală de 4000 de Euro, oferite de Banca Transilvania, vor ajunge la antreprenorii care reușesc să creeze produse și servicii inovatoare. Înscrieri.

Creative Est își propune să demonstreze că talentul și creativitatea autohtonă pot deveni landmark-uri puternice pentru București și România. În weekendul 17-18 octombrie, publicul larg este invitat la cel mai mare market dedicat antreprenorilor creativi, cu peste 50 de standuri din fashion, design, muzică, tehnologie și gastronomie.

”Banca Transilvania crede în potenţialul de creştere al industriilor creative. În laboratorul ei de idei, BT pregăteşte un proiect frumos pentru cei care au atât calităţi de artist, cât şi de antreprenor”, declară Sergiu Mircea, Director de Marketing, Comunicare, Servicii/Produse Retail,  Banca Transilvania.

Prima ediție a festivalului de industrii creative este organizată de asociația ORICUM, cu Banca Transilvania ca partener principal, sub patronajul Reprezentanței Comisiei Europene în România, cu sprijinul Arcub, Centrul Cultural al Municipiului București, Institutul Cultural Român şi Institutul Polonez din Bucureşti.

 

#

Prima ediție a festivalului Creative Est se deschide luni 12 octombrie, cu o conferință pe tema contribuției industriilor creative la dezvoltarea regională.

Găzduit de Biblioteca Națională a României, evenimentul începe la ora 10.00 și dezbate subiecte actuale pentru bresle și profesioniști creativi. Conferința e deschisă publicului larg, cu un număr limitat de 120 de locuri.

▷◁ PROGRAM ▷◁
10:00 – 11:00 Sesiunea de deschidere a conferinţei
➳ Angela Filote, Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România
➳ Răzvan Crişan, Preşedinte asociaţia ORICUM
➳ Daniel Szekely, Director clienţi IMM Banca Transilvania
➳ Adrian Curaj, Director General Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării

11:30 – 14:00 Contribuţia industriilor creative la dezvoltare regională (1) – sala Mircea Eliade
➳ Marko Radenkovic, President Nova Iskra (Serbia)
➳ Tamina Lolev, Fondator NOD Makerspace (România)
➳ Paulina Mitrea, Director proiecte inovative Cluj IT (România)
➳ Reigo Kuivjõgi, Director Tartu Creative Center (Estonia)
➳ Marek Jetmar, Cercetător, Institutul de Economie Digitală (Cehia)

11:30 – 14:00 Finanţarea industriilor creative (1) – sala Mircea Vulcănescu
➳ Daniel Szekely, Director clienţi IMM Banca Transilvania
➳ Bogdan Mugescu, Business Development Specialist, Bursa de Valori Bucureşti
➳ Sergiu Neguţ, Business Angels Romania
➳ Raluca Ciută, Coordonator proiecte culturale ARCUB
➳ Elena Șoavă, Şef serviciu dezvoltare antreprenorială în cadrul direcţiei politici antreprenoriale şi implementare programe pentru IMM, Ministerul energiei, întreprinderilor mici şi mijlocii şi mediului de afaceri
➳ Vlad Craioveanu, Business Development Manager, Impact Hub
➳ Sorin Axinte, Romanian Business Leaders

14:00 – 14:30 – Prânz
14:30 – 17:00 Contribuţia industriilor creative la dezvoltare regională (2) – sala Mircea Eliade
➳ Andrew Senior, Director Creative Economy UK (Marea Britanie)
➳ Adrian Secal, Manager Made in Rural, World Vision (România)
➳ Zoltan Acs, Head of Incubation, Design Terminal (Ungaria)
➳ Pawel Szlachta, President Cluster industrii creative INRET Cracovia (Polonia)
➳ Ionuţ Ţaţa, Preşedinte, ALT Braşov (România)

14:30 – 17:00 Finanţarea industriilor creative (2) – Sala Mircea Vulcănescu
Una dintre provocările majore ale antreprenorilor este finanţarea bancară şi tocmai de aceea am decis ca alături de Banca Transilvania să creăm un workshop prin care să înţelegem mai bine modelul de business al industriilor creative. Vino să iei parte la un proces de co-creare a băncii viitorului – un exercitiu de dialog cu unul dintre cei mai importanţi finanţatori din economia românească.
Workshop-ul este adresat antreprenorilor în industrii creative care sunt interesaţi de a accesa produse financiare pentru business-ul lor. Acest workshop va aborda nevoile curente ale antreprenorilor, modelele de business şi instrumentele financiare necesare pentru dezvoltarea unui business în industrii creative, precum şi generarea de idei concrete pentru o bancă a viitorului.
La acest workshop vor participa Daniel Szekely, Director Clienţi IMM Banca Transilvania şi Andrei Băican, Director Divizie HealthCare, fiind moderat de Răzvan Crişan, antreprenor M60 şi ShortsUP şi preşedinte al asociaţiei ORICUM.

▷◁ PARTENERI ▷◁
Susținător principal al creativităţii: Banca Transilvania
Un proiect ORICUM

Festivalul are loc sub patronajul Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Investesc încredere: Reprezentanța Comisiei Europene în România, Arcub, Institutul Cultural Român, Biblioteca Națională a României, Institutul Polonez din București

Împărtășesc viziunea: GEA Strategy & Consulting, NOD Makerspace, Wolfhouse productions, Impact HUB, Asociaţia Studenţilor de la Mincu, Asociaţia VIP, Google România, M60, Cafeneaua de Inovare, UEFISCDI

Partener de comunicare: MSLGROUP The Practice

Promovează: Radio Tananana, Wall-Street, IQADS, Sub25, Vice, Modernism

> Șamd – de urmărit, mai departe.

(Sursa: http://www.creativeest.ro/stiri/2015/10/01/creative-est-incepe-pe-12-octombrie-la-biblioteca-nationala/)