În căutarea bunei guvernări – o nouă mare lucrare a profesoarei Alina Mungiu-Pippidi

Profesorul american Larry Diamond, somitate internațională în materie de studii ale democrației, o felicită, într-o recenzie, preluată de portalul România Curată, pe profesoara Alina Mungiu-Pippidi, somitatea noastră, adică vorbitoare și de română, în aceeași materie, pentru recentul său volum În căutarea bunei guvernări. Cum dezvoltă societăţile controlul corupţiei, publicat la editura Cambridge University Press.

„Aceasta este una dintre cele mai importante cărţi scrise vreodată despre una dintre cele mai universale provocări ale guvernării din vremurile noastre – cum să controlăm corupţia. În această integrare genială de teorie, istorie, studii de caz şi dovezi cantitative, Alina Mungiu-Pippidi arată cum ţările evoluează de la starea naturală de corupţie, clientelism şi guvernare particularistă la normele impersonale ale corectitudinii, integrităţii şi transparenţei, care constituie buna guvernare. Aceasta este o lucrare indispensabilă oricărui savant, student sau policy-maker care vrea să înţeleagă cum se mobilizează societăţile şi cum se reformează statele pentru a controla corupţia.

Alina Mungiu-Pippidi reia provocarea de unde o lăsaseră autorii de renume Daron Acemoglu şi James Robinson în De ce naţiunile eşuează. Dacă diferenţele de performanţă economică se explică prin guvernare, de ce sunt puţine care ţări se lansează pe calea guvernării deschise şi inclusive faţă de cele care limitează accesul şi spoliază subiecţii? Argumentul său este că, istoriceşte, corupţia este starea normală, nu excepţia, şi că în peste optzeci de democraţii electorale din prezent, spolierea resurselor publice de către elitele politice a devenit regula jocului şi principala problemă a acţiunilor colective.” – arată Larry Diamond, directorul Centrului pentru Democraţie, Dezvoltare şi Stat de Drept de la Universitatea Stanford.

Ce mai subliniază recenzia:

Alina Mungiu-Pippidi, șefa Catedrei de Democraţie la Hertie School of Governance din Berlin, care a dezvoltat şi metodologii anticorupţie agresive bazate pe numirea şi oprobiul public al candidaţilor pentru Parlament , precum şi clasamente de integritate a universităţilor publice din România, călătoreşte în această carte din Siena secolului al XII-lea până în Estonia sau Uruguay-ul de astăzi pentru a deconstrui şi învăţa din cercurile virtuoase: evoluţia politicii dintr-un joc al spolierii publice până la maximizarea bunăstării sociale.

De asemenea, ea este vădit împotriva industriei actuale de combatere a corupţiei – pe care o vede ca fiind prea delăsătoare şi prea axată pe a-şi găsi de lucru în loc să atace problema în sine – pariind în schimb pe new media şi societate civilă. Ţările cu mai mulţi utilizatori de Facebook sau mai multe gospodării conectate la internet au capacitate mai mare pentru acţiuni colective contra eliteor prădătoare.

Cercetarea sa are la bază cel mai mare grant pe ştiinţe sociale acordat de UE pentru proiecte de cercetare, ANTICORRP (anticorrp.eu).

Profesorul Mungiu-Pippidi este şi principalul autor al unui raport despre cum se poate redresa integritatea în Uniunea Europeană pentru preşedinţia Olandei (lansarea va fi în Ianuarie 2016).