Bucharest Forum 2015 – a patra ediție a celui mai amplu forum de relații internaționale din România

Pe 15-16 octombrie are loc a patra ediție a Bucharest Forum, organizat de Institutul Aspen România și George Marshall Fund of US, cel mai amplu forum de relații internaționale organizat în România – lista de teme și vorbitori este remarcabilă (pentru țara noastră). 

Într-o dezbatere FP România, moderată (incisiv critic) de Oana Popescu, Andrei Țărnea, director executiv al Aspen România, și Alina Inayeh, directoare a Black Sea Trust, explică rațiunile și ambițiile forumului: (im)punerea de teme regionale & globale pe agenda publică locală, dar și impulsionarea unor poziții internaționale ale statului român.

Andrei Țărnea: „Am vrut o platformă de reflecție, nu doar pentru a aduce lume relevantă la București dar și șă provocăm partea română, instituțiile publice, private să reflecteze asupra temelor formului și să le includă nu doar odată pe an ci în întreg parcursul anului în abordările lor decizionale pentru investiții, adoptarea politici și formularea de întrebări fundamentale la care România să își răspundă”.

Dezbatere Foreign Policy: Rusia şi Siria, discutate la Bucureşti

Detalieri Agerpres: Una din temele principale ale Bucharest Forum și de anul acesta este România — Poarta Europei pe coridorul Est-Vest, un proiect rezultat din edițiile trecute ale Bucharest Forum și îmbrățișat de Guvernul României, prin care profesioniști din companii de top în domeniul consultanței, împreună cu funcționari publici cu rang înalt la nivelul administrației statului român lucrează pe proiecte concrete, cum ar fi: o nouă agenție de investiții și export, transformarea EximBank în bancă de dezvoltare, un fond suveran sau un fond bazat pe rețele din energie. ‘România — Poarta Europei’ ca unitate de elită există astăzi la nivelul Guvernului României.

Misiunea Bucharest Forum, inițiat în 2012, este de a servi drept platformă de reflecție cu privire la politicile economice și de securitate și pentru a promova dialogul politic între guverne și mediul de afaceri în regiunea României. Forumul este rezultatul direct al reafirmării hotărârii României de a-și pune în valoare potențialul strategic și economic în calitate de poartă între Est și Vest.

+ Corespondență CaleaEuropeană de la Bucharest Forum 2015: Sorin Ducaru, adjunctul secretarului general NATO: Summitul de la Varșovia va demonstra că NATO este pregătită să se adapteze pe termen lung la noile provocări