#proiecteremarcabile: i74 – sau cum pot cetățenii să scrie fișa postului aleșilor

Fundaţia CAESAR a lansat o foarte utilă inițiativă civică (i74 – Parlament pentru cetățeni) de schimbare legislativă în sensul responsabilizării parlamentarilor – în lipsa presiunii externe sistemul politic nu și-ar impune așa ceva. 

Proiectul legislativ al CAESAR de modificare a statutului parlamentarilor – botezat i74, de la articolul din Constituția României care le permite cetățenilor să inițieze legi – ar urma să aducă:

  • transparență, prin voturi la vedere, accesibile tuturor cetățenilor;
  • seriozitate: fiecare absență nemotivată să fie sancționată cu 1% din salariu;
  • responsabilitate: decontările pe baza declarațiilor pe proprie răspundere nu vor mai fi permise, va fi nevoie de documente justificative.

.
Să nu mai avem deputați sau senatori care să se ascundă după votul cu bile, secret – să-și asume deciziile pe care le iau. Vrem să-i penalizăm pe cei care nu se prezintă la serviciu, cu 1% din indemnizații pentru fiecare absență nemotivată – Sebastian Burduja, președintele Fundației Caesar

Pentru a impune pe agenda Parlamentul această inițiativă legislativă, inițiatorii i74 au nevoie să adune 100.000 de semnături – și îi invită să semneze pe cei care doresc un Parlament pentru cetățeni, nu pentru politicieni. Detalii pe www.i74.ro.

[Cine este interesat să sprijine această inițiativă] Poate să contacteze clubul nostru civic local, și să se implice, de la a voluntaria pentru strângerea de semnături până la a întreba când trebuie să semneze și unde, având în vedere că aceste semnături trebuie să fie în orginal – Dan Nichita, directorul general al Fundației Caesar

Nicolae Ştefănuţă, coordonatorul proiectului, a explicat la RFI scopul demersului: un Parlament mai transparent.

Vrem să obţinem mai multă transparenţă, vrem să obţinem mai multă responsabilitate şi mai mult respect faţă de cetăţean. Urmărim un obiectiv de normalitate în ceea ce priveşte viaţa democratică în România. Mă gândesc la democraţii nu doar occidentale cu tradiţie, cu care bineînţeles poate nu putem încă să ne comparăm, mă gândesc inclusiv la state din fostul bloc comunist, cum sunt statele baltice, care au implementat astfel de reforme, care fac Parlamentul lor mai transparent, mai responsabil faţă de cetăţean.

Coordonatorul proiectului precizează că legislaţia din România privind iniţiativele legislative cetăţeneşti este “vetustă”:

Va fi foarte greu. (…) Cu instrumentele care există deja ale democraţiei se poate face schimbare. Într-adevăr, a obţine 100 de mii de semnături, conform legii, în dosare cu şnur, pe două părţi, validate de primării şi aşa mai departe va fi un proces foarte-foarte greoi. Cu ocazia asta vrem să punem degetul şi pe legea implementării iniţiativei cetăţeneşti şi să spunem că aceste prevederi sunt vetuste. Uitaţi-vă la iniţiativa cetăţenească europeană, acolo există formulare care se pot depune online, acolo există o perioadă de graţie mai lungă decât aceasta de şase luni.

Întrebat de RFI ce fel de reacţii crede că va stârni proiectul în Parlament, Nicolae Ştefănuţă a răspuns:

Eu sper că reacţii bune şi sunt convins că există foarte mulţi oameni de bună credinţă. Sper ca demersul să nu fie considerat ca unul efectiv de indignare, nu e vorba de asta. Nouă ni se pare că unele reguli din Parlament nu sunt normale, nu aparţin unei societăţi moderne, democratice şi vrem să le corectăm pe parcurs. (…)

Este un apel la demnitate. Cineva contesta la un moment dat iniţiativa, spunând: ceea ce vreţi să faceţi voi nu are legătură cu demnitatea publică, pentru că demnitatea publică este un anume statut social şi voi vreţi să transformaţi parlamentarul în angajat. Eu nu sunt de acord cu această viziune. Demnitatea publică trebuie şi exercitată, dacă este o condiţie specială a societăţii (…).

Noi nu vrem să mergem politic în acest moment, nu am luat legătura cu nici un partid politic, vrem să fie o mişcare veritabil cetăţenească, însă într-adevăr, la finalul iniţiativei cetăţeneşti, aceasta va trebui adoptată de Parlament. Sperăm însă cu legitimitatea a sute de mii de semnatari să putem aduce un argument puternic în Parlament că aceste lucruri pe care noi le considerăm anormale, cum sunt votul secret în foarte multe situaţii, inclusiv în ceea ce priveşte imunitatea, cum sunt cheltuieli care se justifică pe baza unei declaraţii pe propria răspundere, nu e normal, trebuie documente justificative. La fel, vrem să facem unele lucruri pentru diaspora, încât parlamentarii care o reprezintă să fie mai aproape de milioanele de români de afară”.

Fundația C.A.E.S.A.R. (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români) este o comunitate de experți români din întreaga lume, selectați pe baza rezultatelor remarcabile din cariera academică și profesională – un laborator de idei și o platformă de acțiune civică pentru dezvoltarea economică și consolidarea democratică a României.

în plus

Cristina Moldovan, blog (11.11.15): Reforma Parlamentului sau ce este iniţiativa cetăţenească i74?

Suntem profesionişti cu experienţă în diferite domenii (drept, economie, marketing, politici publice etc.), formaţi în instituţii de învăţământ superior din România, Europa, Statele Unite şi Asia. Am avut ocazia să interacţionăm şi să ne cunoaştem în Fundaţia CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiză Studenţilor şi Absolvenţilor Români), un think tank independent, fondat pentru a regrupa iniţiative şi a le propune spre dezbatere cetăţenilor.

Ţinând cont că adesea diversitatea de idei şi viziuni politice este privită cu adversitate, este important să subliniem caracterul echidistant politic pe care îl au atât fundaţia CAESAR, cât şi iniţiativa i74. Persoanele care participă la dezvoltarea acestor proiecte au dreptul să aibă convingeri ce aparţin atât spectrului ideologic al dreptei, cât şi curentelor cu viziune de stânga, fără a fi însă înregimentaţi în partidele politice din România şi fără a promova agenda sau interesele unei formaţiuni sau alteia.

ziare.com (16.10.15): Nicolae Ștefănuță: “De noi tine! Hai sa aratam ca putem provoca schimbari importante!”

Sursele de inspiratie sunt in primul rand externe, dar a fost si inspiratie interna. Mobilizarea in cazul Rosia Montana ne-a incurajat ca societatea asteapta un proiect, o viziune.

Eu sunt sibian si am vorbit cu oameni de acasa, intreprinzatori, clasa de mijloc, care au spus ca asteapta un nou model, dar ocupati fiind cu propria profesie, nu au timp sa faca ei ceva.

Am si experienta din SUA, unde initiativa cetateneasca e utilizata la ordinea zilei, la nivel federal si de stat. Dar pana la SUA, care au 200 de ani de experienta democratica, am gasit modele foarte bune chiar in tari europene foste comuniste. De exemplu, in privinta transparentei, in Tarile Baltice singurul vot secret este pentru alegerea presedintelui Camerei.

In Parlamentul european, absentele se sanctioneaza, mai ales cand e vorba de votul in plen. Iar absenta are drept consecinta taierea unei parti din indemnizatie. Asa e si in multe state europene.

Ne dorim un Parlament modern, de inspiratie occidentala. Nu putem ramane cu un calapod facut pentru secolul trecut, in care omul isi da votul si apoi patru ani nu mai aude nimic de parlamentar.

turnulsfatului.ro (25.10.15): i74. Nu e un model auto. Un model de reguli pentru parlamentari

Rep.: Se puteau face aceste modificări cu sprijinul unui partid politic parlamentar?

N. Ș.: Aș întoarce întrebarea spre tine: se poate ca și noi cetățenii să construim o lege pentru țara asta? Răspunsul meu este da. Demersul este civic, așa că sprijinul partidelor politice nu intră în calcul. Inițiativa este a oamenilor exclusiv.

Rep.: Urmează și alte propuneri?

N. Ș.: Foarte probabil, da. Inițiativele cetățenești sunt un instrument nu doar pentru planul național. Legea administrației publice 215/2001 prevede că “proiectele de hotărâre pot fi propuse de consilieri, de primar sau de cetățeni… Promovarea unui proiect de hotărâre poate fi inițiată de unul sau mai mulți cetățeni cu drept de vot, dacă proiectul de hotărâre este susținut prin semnături de cel puțin 5% din populația cu drept de vot”.

Bun, ideea principală nu este de a răsturna modul de a face legislație. Este mai degrabă de a arăta oamenilor că au instrumente la dispoziție și că se pot schimba lucruri în România de jos în sus. Este vorba de cultivarea civismului și participării. Un al doilea scop mai este și modernizarea legislației. Vedeți bine, noi va trebui ca în secolul 21 să strangem aceste semnături în dosare cu șnur! Legea inițiativei este clar depășită moral și va trebui să lucrăm la instrumente ce țin cont de epoca în care suntem.