#festivaluriremarcabile: Festivalul de muzică veche – Bucureşti

Pe 21 octombrie a debutat cea de-a zecea ediție a Festivalul de muzică veche din Bucureşti, consemnează Alexandru Pătrașcu:

Aproape tiptil, cu o discreţie nemeritată, Festivalul de muzică veche din Bucureşti (precizare necesară, căci mai există festivaluri de acest fel şi în provincie) a debutat marţi, cu ediţia a zecea. Dar tocmai aceste imperfecţiuni, ale unui website actualizat târziu, ale unei mediatizări mai degrabă modeste, restabilesc dimensiunea umană a unui demers artistic făcut de nişte pasionaţi, care reuşesc de mai bine de zece ani împreună să aducă muzică bună în Capitală.

Deschiderea Festivalului i-a aparţinut Orchestrei Baroce a Uniunii Europene. Acest ansamblu este mai degrabă un fel de academie de muzică. Dacă privim în oglindă cu Festivalul Enescu, şi la Sala Radio a fost tot o orchestră de tineret. Pentru că EUBO are ca principiu de funcţionare ideea de reînnoire anuală a membrilor săi, fiind o adevărată şcoală de stil şi de repertoriu. De aceea în Occident se cântă bine Mozart, mai apoi, în orchestrele filarmonicilor, iar la noi nu. Pentru că, prin comparaţie, ORT-ul românesc este un organism destul de înţepenit. Dacă ar fi să parafrazez un website umoristic celebru, celor de la EUBO abia le-a trecut acneea, ai noştri au început deja să chelească. (…)

Festivalul a început bine de tot. Şi sunt convins că va continua în acelaşi mod. Nu vom fi pe fugă niciodată, aveţi timp să vă rezervaţi timp (în primul rând), pentru că următorul concert va fi pe 29 Octombrie, cu ansamblul Faenza şi muzica lui Caccini, la Cotroceni.