#maritendințe: Globalizarea fondurilor de investiții, Cloud-izarea sectoarelor, Feminizarea deciziilor, Eco-satele și Realitatea virtuală

Mihai Vasiliu, deținătorul Options Trade Mentoring, companie de educație de trading pe piețele globale, a participat la evenimentul NORDICS SOCAP 2015, care a avut loc în perioada 3-11 octombrie la Silicon Valley – unde a putut discuta despre tendințele din afacerile cu noi tehnologii cu Sheridan Tatsuno, strateg, trainer și antreprenor în serie. EconomicZoom publică ideile acestei discuții.

Până acolo, SoCap și NordicsGoSoCap sunt concepte interesante în sine:

  • About SOCAP: We are a network of heart-centered investors, entrepreneurs, and social impact leaders who believe in an inclusive and socially responsible economy to address the world’s toughest challenges. Since 2008, SOCAP has created a platform where social impact leaders can connect and present their ideas to a global audience. Our annual flagship event in San Francisco is the largest conference for impact investors and social entrepreneurs and has drawn more than 10,000 people.
  • About NordicsGoSoCap: This impact tour has been created in order to accelerate business opportunities, social innovation, environmental improvement and leadership for a smarter world. On the tour, you will meet with fantastic people from all over the world, participate in SOCAP, join workshops, trainings and do study visits around San Francisco. We have put some extra effort into briding the Nordics and Silicon Valley as many people have requested to meet and hear more about latest innovations in Sweden, Norway, Denmark, Finland, Germany and other parts of northern Europe. This is a global movement with no boundaries when it comes to presentation or pitching what is happening in your organisation, business, region or city.

.
Câteva mari tendințe, după observatorul participant citat:

Cel mai important trend din Silicon Valley la momentul actual este globalizarea. Influxul masiv de imigranti si investitori din China, India si Orientul Mijlociu transforma total modelul de business.
In trecut, fondurile americane cu capital de risc (Venture Capitalists – VCs) monopolizasera piata. Acum, insa, vorbim de influenta tot mai mare a corporatiilor din jurul lumii, fonduri majore de capital de risc sau suverane care detin 10 – 20 de miliarde de dolari, comparativ cu fondurile americane care se limiteaza la cateva miliarde. De aici vine schimbarea, deoarece marimea fondurilor si a proiectelor va fi masiva. Piata nu va mai fi limitata la acel 1% format din baietii cu bani din Silicon Valley, ci va fi dominata de solutii globale si retele globale. Astfel, piata va fi de 10 pana la 100 de ori mai mare decat acum.
SUA vor face parte [mai departe] din acest trend, Silicon Valley fiind una dintre cele mai eficiente piete pentru start-up-uri, din motive legale si financiare. Poti, spre exemplu, sa iti deschizi o afacere in China sau India, insa, fata de celelalte piete care sunt de abia la inceput, SUA are deja 50 de ani de experienta. De aceea, este mai usor si mai rapid, inca, sa pornesti o afacere globala din Silicon Valley.

Toate industriile despre care am tot citit in ziare in ultimii 10 ani au ajuns la saturatie, cu oportunitati de investitii din ce in ce mai mici. Printre acestea se numara social media, multe zone din retail si aplicatiile mobile.

Pentru viitor, tendinta este insa aceea de a ‘uber’-iza, adica de a pune pe un nor (cloud), fiecare sector vertical, deoarece cele mai multe industrii sunt ineficiente si nu profita de noile tehnologii. Toate marile corporatii, precum IBM sau Amazon, au servicii masive de cloud, iar competitia este foarte stransa, ducand preturile catre niveluri minime. Ca atare, toate corporatiile din jurul lumii, toate sectoarele care sunt blocate pe sisteme vechi, mostenite de la alte generatii, se vor muta gradual pe cloud. De fapt, vor fi nevoite, altfel vor falimenta sau vor deveni ineficientein comparatie cu competitorii lor. (…)

Inovatia disruptiva – cel mai mare soc la momentul actual este provocat de femei. Acele femei care, peste noapte, conduc corporatii si fac investitii. Valoarea economiei globale se ridica la aproape 80 de trilioane de dolari, din care 70% este generata prin consum. Din aceste 55 de trilioane de dolari, 70 – 80% sunt realizate de femei. Mai departe acest lucru inseamna ca ele controleaza circa 45 de trilioane de dolari.
Cand cumpara, femeile nu au nevoie de permisiunea barbatilor lor sau a guvernului, iar cand se afla in mediul online, ele decid in cateva secunde daca te plac sau nu ca si companie. Aceste tinere femei sunt tech-savvy, iar majoritatea managerilor corporatiilor din cealalta jumatate a lumii habar nu au ce gandesc ele. Cand vorbim despre inovatie disruptiva, vorbim, deci, despre puterea femeilor tinere si a mamelor lor de a determina inchiderea unei companii pe care nu o plac in doar cateva saptamani. Atat de repede se poate misca acest fenomen.

Tesla – este jucaria unui om bogat si intruchipeaza inovatia disruptiva produsa de sus in jos. Acesta este unul dintre cele trei tipuri de inovatii disruptive. Al doilea este de jos in sus, si nu se refera la masini, ci la scutere, skateboard-uri electrice. Ele reprezinta variantele ieftine are vehiculelor electrice, fiind produse miliarde pentru masele de oameni, si nu cateva mii, ca in cazul Tesla, care produce pentru cei bogati. Al treilea tip de revolutie este intruchipat de Uber. In acest caz nu cumperi o Tesla, ci o inchiriezi.
Insa, Tesla nu a produs o inovatie disruptiva in industria auto sau a petrolului, din cauza bateriei care nu este eficienta pe distante lungi. O solutie ar fi ca un robot sa-ti schimbe in cateva secunde bateria atunci cand aceasta este descarcata, insa din nou apare o problema, si anume infrastructura pentru un astfel de serviciu.

Eco-villages – eco-satele, comunitatile create cu scopul de a deveni cat mai sustenabile din punct de vedere social, economic si ecologic, ar putea sa produca o inovatie disruptiva in piata imobiliara. Silicon Valley este o zona mult prea scumpa. Acest fapt va determina ca aceasta sa fie, probabil, ultima generatie de americani care isi va mai permite sa cumpere un imobil in regiunea golfului San Francisco. Chiar si un angajat Google cu un salariu de jumatate de milion de dolari nu isi va mai putea permite sa achizitioneze un apartament in aceasta regiune, cu atat mai putin cu cat exista concurenta din partea chinezilor, spre exemplu, care incheie tranzactii cu banii jos.
Daca vrei sa iti intemeiezi o familie, atunci esti nevoit sa pleci din aceasta zona, in orase precum Portland sau Utah. Orasele care se dezvolta cel mai rapid sunt de fapt in afara golfului. In astfel de locuri pot fi create satele viitorului, intr-un mod eficient. Ai nevoie de spatiu sa te dezvolti ca si companie, dar si ca familie, si este mult mai usor sa faci acest lucru in afara regiunii golfului San Francisco. SUA are mult pamant, iar Sheridan crede ca pot fi create peste jumatate de million de astfel de mici sate peste tot in SUA.

Realitatea virtuala (RV) – Piata de RV este in plina ascensiune, fiind estimata la 150 miliarde de dolari in 2020. RV este deja utilizataintehnologia arhitecturala și de proiectare, in multe proiecte in jurul lumii. Nu va mai fi nevoie sa iti aduci clientul din China sau India in tara ta, ci vei putea sa-ti plimbi virtual clientii aflati la celalalt capat al lumii in cladirea ta de birouri.
Viitorul va fi reprezentat dehackathons virtuale. Oamenii vor crea 3D si prin simpla apasare a unui buton creatiile vor putea fi printate in mai multe locatii.
Realitatea virtuala va afecta si turismul. Companiile de turism din intreaga lume vor folosi RVpentru a-si promova obiectivele turistice. Insa, chiar si oamenii simpli vor putea profita de acest val, avand nevoie doar de o camera GoPro si multa creativitate. Oricine va putea filma orase sau sate, creand o realitate virtuala in scop turistic si profitand de pe urma ei.
Mai mult, Mark Zuckerberg vrea sa introduca RV in Facebook si va monetiza acest lucru prin modelul unui mall de cumparaturi: fiecare oras din lume va fi pe Facebook prin RV, unde utilizatorii vor gasi diverse magazine si vor putea face cumparaturi 3D. Astfel, Facebook se va detasa considerabil de Alibaba si Amazon, care sunt doar 2D.