Angela Filote: România are nevoie de investiții (publice) în infrastructură și (private) în industrii cu valoare adăugată mare

Șefa delegației Comisiei Europene la București a oferit un duș rece atât guvernanților români, cât și investitorilor străini prezenți la Foreign Investors Summit 2015, eveniment organizat anual de Business Review: mai ușor cu reducerile fiscale, dar mai puternic cu investițile în infrastructură și în sectoare industriale care asigură salarii ridicate. 

Angela Filote, citată de Mediafax:

Este adevărat că România are o creştere macroeconomică puternică, că s-a consolidat fiscal cu succes, în principal datorită celor trei acorduri pe care le-a avut cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială. Toate aceste realizări nu au fost atinse cu uşurinţă, au presupus eforturi uriaşe pentru ţară, pentru investitori şi pentru cetăţenii obişnuiţi. Şi nu am vrea să vedem că aceste realizări sunt subminate acum de alte tipuri de măsuri.

Fiecare dintre noi, Guvern, Comisia Europeană, Banca Mondială, Fondul Monetar Internaţional are câte un glob de cristal, folosim modele economice pentru a citi în glob şi acum vedem câteva lucruri acolo: un guvern optimist – este foarte bine că este optimist -, dar sperăm că nu prea optimist, pentru că noi (CE – n.r.) suntem mai puţin optimişti în legătură cu capacitatea economiei de a genera o colectare mai mare a taxelor, astfel încât să compenseze măsurile fiscale recent adoptate. Suntem îngrijoraţi şi ne uităm în detaliu la fiecare dintre aceste măsuri.

România a avut un deficit bugetar scăzut bazat pe investiţii scăzute, dar ţara nu poate creşte doar pe baza consumului şi a exporturilor, pentru că acestea sunt principalele surse ale creşterii economice. Are nevoie de investiţii. Oricine călătoreşte prin ţară vede cât de arzătoare este nevoia de infrastructură, începând cu infrastructura de transport, dar vedem aproape în orice domeniu necesitatea infrastructurii.

În același timp, populaţia României are nevoie de o creştere a salariilor, dar bazată pe competitivitate. De aceea sunt necesare măsuri destinate trecerii de la un stat cu costuri reduse la unul cu industrii cu valoare adăugată medie şi mare – a semnalat apoi oficiala europeană.

Ce face ca România să fie atractivă? Fundamentele macroeconomice o fac atractivă, dar din nou, dacă ne uităm la motivele principale pentru care vin investitorii, cel puţin potrivit studiilor noastre, costurile relativ scăzute pe plan local, aşezarea geografică, apartenenţa la Uniunea Europeană şi resursele naturale reprezintă avantaje. Dintre toate aceste motive, am o problemă cu costul scăzut. Nu cred că România îşi permite să aibă ca principal avantaj costul scăzut, nu cred că e corect pentru români.

Va trebui să vedem o creştere a salariilor, dar bazată pe competitivitate şi trebuie să vedem investiţii în sectoarele cu tehnologiile medii şi ridicate, pentru că acolo există potenţial, există un segment de forţă de muncă cu educaţie ridicată în România. Climatul investiţional pe ansamblu este bun în România, bineînţeles că pot fi făcute mai multe în mediul de afaceri, dar cred că a venit timpul ca ţară să facă mişcarea de la un stat cu costuri scăzute la una cu forţă de muncă şi produse cu valoare adăugată medie şi mare.

Şefa Delegației CE în România a spus că se vede încă o predilecţie în economie pentru sectoarele cu tehnologie scăzută şi medie, chiar şi puţinele industrii cu tehnologie ridicată nu investesc suficient în cercetare, dezvoltare şi inovare.

La nivelul UE, vedem cercetarea, dezvoltarea şi inovarea ca motorul schimbării în competitivitatea pe care o căutăm în Europa. Lipsa competitivităţii nu este o problemă doar în România, am identificat-o în toată Uniunea Europeană, dar, bineînţeles, România, venind mai de departe în urmă, are o problemă mai mare decât alte state.

Asta înseamnă că salariile trebuie să fie majorate responsabil, în linie cu productivitatea, că România trebuie să se axeze pe politici structurale care să ducă la îmbunătăţirea productivităţii, cu scopul de a restabili competitivitatea. Restabilirea competitivităţii este următorul obiectiv pe termen mediu, cel puţin potrivit estimărilor noastre.