#manifesteremarcabile: Resetarea întregului sistem, Guvern curat șamd

Consemnăm unele dintre seturile de revendicări clare și majore lansate în contextul Revoluției 2015.

Digi24.ro, 6.11.15: Declarații ale reprezentanților societății civile după consultările cu Klaus Iohannis

Digi24.ro, 5.11.15: Cinci ONG-uri i-au transmis preşedintelui Klaus Iohannis o listă de 10 măsuri care ar trebui aplicate imediat

Hotnews (5.11.15): Cele patru revendicări clare ale celor 65.000 de români aflați în stradă 

România curată, 3.11.15: Întregul sistem politic trebuie resetat. Primul pas: un Guvern curat

Digi24.ro, 6.11.15: Declarații ale reprezentanților societății civile după consultările cu Klaus Iohannis

Mihai Dragoș, Consiliul Tineretului din România: Frustrarea mai generală a Pieței, este important ca guvernul ce urmează să fie desemnat să nu aibă oameni „murdari”, să nu cuprindă persoane condamnate penal, urmărite penal sau a căror urmărire a fost blocată de Parlament, traseiști, ofițeri sau colaboratori ai Securității.

Nicușor Dan, Asociația Salvați Bucureștiul: Am spus președintelui că nu trebuie să ne grăbim să alegem un premier. Trebuie să avem un acord politic pe niște teme, la care oamenii din Piață să poată să participe. Am sugerat ca revendicările celor din stradă să fie centralizate chiar de Instituția Prezidențială.

Dragoș Slavescu, medic: Avem probleme datorită faptului că nu există lideri care să fie urmați și avem o criză de identitate națională. Am semnalat problemele care au apărut în gestionarea tragediei de săptămâna trecută. Am oferit soluții vizavi de sistemul medical.

Cristina Guseth, Freedom House România: Prioritatea este primenirea clasei politice și am cerut diminuarea membrilor Parlamentului, renunțarea la imunitate, votul în două tururi și votul prin corespondență, făcut corect. Președintele a încurajat oamenii să intre în politică.

Claudia Postelnicescu, Inițiativa România: L-am rugat pe Klaus Iohannis să transmită clasei politice că este lipsită de legitimitate. L-am rugat să fie mai transparent procesul prin care sunt invitați oameni din societatea civilă la consultări și să deschidă o platformă pe Administrația Prezidențială unde cetățenii și societatea civilă să-și exprime punctele de vedere.

#

Digi24.ro, 5.11.15: Cinci ONG-uri i-au transmis preşedintelui Klaus Iohannis o listă de 10 măsuri care ar trebui aplicate imediat

Cerinţele ONG-urilor pentru preşedintele Klaus Iohannis:

 • desemnarea unui premier credibil şi cu voinţă
 • două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor şi preşedinţilor de CJ
 • anularea mandatelor celor 552 primari şi 4791 consilieri migratori
 • dizolvarea actualelor Comisii de Control SRI și SIE din Parlament
 • înlocuirea actualului Avocat al Poporului
 • aprobarea înființării Agenției Naționale de Gestionare a Bunurilor Sechestrate
 • respingerea iniţiativelor existente în Parlament care vizează slăbirea mecanismelor de luptă anticorupţie
 • întărirea DNA și a Parchetelor
 • premierul învestit să procedeze urgent la demiterea şefilor de companii publice cu probleme legale
 • premierul învestit se angajează să decăpușeze companiile de stat

Expert-Forum (Efor)
Centrul Roman pentru Politicei Europene (CRPE)
Grupul pentru Dialog Social (GDS)
Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate (ARCEN)
Asociația Pro Infrastructură (API)

#

Hotnews, 5.11.15: Cele patru revendicări clare ale celor 65.000 de români aflați în stradă 

1. Cel mai larg adoptat avertisment/scandare pe străzi a fost “Corupția ucide” => Parlamentarii și membrii Guvernului nu mai trebuie să beneficieze de un statut privilegiat în fața legii și anchetelor de corupție, privilegiu de care ceilalți cetățeni nu au parte.

2. Oamenii au scandat repetat “Am votat 300, nu 600” => Micșorarea numărului de parlamentari.

3. Repetate scandări “Jos Corupția” / “Jos Sistemul” => Confiscarea integrală în termen de 3 luni a averilor politicienilor și oficialilor condamnați definitiv pentru corupție (banii furați dau energia acestui sistem corupt).

4. Repetate scandări “Românii vor schimbare”, “Toate partidele, aceeași mizerie”, “Toata partidele fură prin rotație” => Numirea unui prim-ministru care nu face parte dintre liderii actuali ai clasei politice românești.

#

România curată, 4.11.15: Întregul sistem politic trebuie resetat. Primul pas: un Guvern curat

Corupția nu mai trebuie să ucidă! Nici oameni, nici aspirații. Întregul sistem politic trebuie resetat. Noii politicieni și noile partide, renăscute din voința populară, trebuie să respecte criterii de integritate clare. Nu mai vrem politicieni cu girofaruri, cu pensii speciale, cu salarii de lux, preocupați doar de propriile privilegii pe care și le sporesc fără nicio jenă, cu o nerușinare ce dovedește, iar și iar, că s-au cățărat în funcții numai cu gândul la averile lor și ale rudelor din dotare.

Alianța pentru o Românie Curată cere un Guvern curat. Niciunul din viitorii miniștri nu trebuie să fi făcut parte din guvernul demisionar, cel care nu a luat măsuri de natură să combată și să reducă dimensiunile catastrofale ale corupției. Cerem, de asemenea, adoptarea urgentă a unor măsuri care să permită accesul la politică a unor noi formațiuni integre. Alegerile anticipate nu ar permite decât opțiunea alegerii actualelor partide și ar bloca accesul noilor formațiuni pe scena politică. Reîmprospătarea clasei politice nu înseamnă alegeri după vechea lege electorală, dintre actualii politicieni.

Cerem ca la numirea noilor miniștri să se verifice respectarea următoarelor criterii de integritate:

 1. Să nu fie condamnat (cu sau fără suspendare) sau urmărit penal pentru corupție, fraudă, conflict de interese, câștiguri din surse ilegale, folosirea fondurilor publice în scopuri private;
 2. Să nu fie traseist politic;
 3. Să nu fi deținut funcție de conducere în partidului comunist și să nu fi fost ofițer sau colaborator al securității;
 4. Să nu existe neconcordanțe între averea declarată și averea reală, respectiv între averea declarată și veniturile reale ale persoanei nominalizate;
 5. În cazul în care a condus companii, acestea să nu se numere printre marii datornici la stat;
 6. Să nu fi folosit funcțiile publice pe care le-a deținut pentru favorizarea incorectă a companiilor private.

.
Noile partide trebuie încurajate de o legislație favorabilă promovării unor politicieni și formațiuni politice noi. Însă trebuie început cu Guvernul.

România are nevoie în primul rând de UN GUVERN CURAT. Vom veghea la respectarea tuturor criteriilor de integritate și moralitate enumerate mai sus. Considerăm că un Guvern de tehnocrați, care să nu împingă populismul și pomenile electorale în favoarea unui partid și în defavoarea interesului general, ar fi o bună opțiune pentru situația actuală.

Semnează următoarele organizații membre ale Alianței pentru o Românie Curată:

Societatea Academică din România
Consiliul Tineretului din România
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România
Fundația CAESAR
Platforma Unionistă Acțiunea 2012
Centrul pentru Resurse Civice
Liga Asociațiilor de Proprietari Habitat
Asociația Română pentru Locuințe Casa Plus
Asociația Pro.Do.Mo
Liga Studenților Români din Străinătate
Consiliul Național al Elevilor
Asociația Viitorul în Zori -Let’s Do It, Romania!
Academia de Advocacy
Fundația Pro Patrimonio
Asociația Zeppelin