#maritendințe: Microsoft Summit 2015: totul în cloud + “fiecare persoană/ echipa­ment / maşină va fi o sursă de date, monitorizate şi utiliza­te”

Organizaţiile din România au început să adopte masiv soluţiile bazate pe tehnologiile cloud, în locul tehnologiilor vechitransmite Ziarul Financiar de la Microsoft Summit 2015.

Ionuţ Gaotă, Microsoft: Vedem că este nevoie de informare în primul rând în zona de tehnologie şi este o schimbare de val – schimbăm un val de tehnologie vechi, tehnologia care era implementată în sediul clientului sau al partenerului cu tehnologia cloud. Este un val de adopţie al tehnologiei cloud care  presupune existenţa altor abilităţi în piaţă.

Adrian Blidăruş, Softelligence: Business Intelligence (BI) poate fi divizat în trei componente: partea tradiţională care te ajută să înţelegi ce a fost în spate, o parte de predicţie care te ajută să vezi ce se întâmplă în viitor, dar cuprinde şi partea de recomandări de soluţii de business. O soluţie de BI te ajută să îţi structurezi modul de gândire al afacerii.

Marius Filipaş, Microsoft: În 2016 mobilitatea în business va ajunge la o rată de adopţie de trei, patru ori mai mare faţă de anul trecut. Este o tendinţă care va deveni din ce în ce mai accelerată în următorii ani. La nivel mondial vedem o creştere a dorinţei de mobilitate. La baza acestui trend stă creşterea nivelului de mobilitate. Astăzi există foarte multe persoane care au două sau mai multe job-uri, iar aceştia trebuie să fie în permanenţă conectaţi. (…) Oamenii citesc datele din excel, însă soluţia de BI îi ajută să vadă ce se află în datele respective fără să fie experţi în excel. Este o soluţie dinamică care schimbă paradigma de înţelegere a datelor. Aduce un plus în companie şi o împinge spre productivitate.

Tudor Gorgia – TNT

  • Copii folosesc tabletele încă dinainte să ştie să citească. Tehnologia a pătruns mult mai repede în viaţa lor. Dacă îi faci să renunţe la tehnologie le faci rău, le produci un handicap că rămân în urmă.
  • Există posibilitatea de a introduce catalogul online prin care se trimit alerte în timp real părinţilor despre absenţe, note. Este implementat  în judeţul Sibiu şi avem cereri de la şcolile de pe sate, nu numai în oraş.
  • Costul variază de la 15 mii de lei pentru o clasă în funcţie de cerinţele clientului.

.
Marius Dănescu, Microsoft

  • Unităţile de învăţământ locale pot fi văzute ca IMM-uri şi putem să le digitalizăm.
  • Există un mare gap în a asigura trafic management, informari la nivelul cetăţeanului.
  • Ne uitam la partea de comercial când companii de tip resort dezvoltă diverse soluţii care sunt sprijin care te lasă să te focusezi pe business.

.
Oana Viciu, Microsoft

  • Programul BizSpark a fost lansat de Microsoft în 2008 şi include peste 100.000 de start-up-uri.  Condiţiile pentru a face parte din Bizpark este ca start-up-ul să dezvolte software, să nu fi fost înfiinţat de mai mult de 5 ani şi să  nu producă mai mult de 1 miliard de dolari de an.
  • Un start-up are acces la 5 conturi de dezvoltator şi 750 de dolari în fiecare lună.
  • Anul acesta am ajuns de la 250 de comanii anul trecut la aproape 500 anul acesta. Am colaborat cu acceleratoare din România, nu numai ca numărul a crescut doar  că o sa fie puţin mai restrictiv pentru că se vor da mai mulţi bani în cloud 125 mii de dolari pe an.

.
+ Oldrich Priklenk, Gartner: „În economia digitală orice companie va fi o companie de tehnologie. În viitorul apropiat orice obiect mai scump de 300 de lei va fi inteligent sau conectat la internet“

Peste 80% din companii se vor muta în mediul digital. Fiecare persoană şi fiecare echipament / maşină va deveni o sursă de date, care va putea fi monitorizată şi utilizată.

Soluţiile adaptate pentru echipa­mentele mobile (smartphone, tabletă etc.) şi utilizarea platformelor de tip cloud – care înainte erau considerate opţionale de către companii atunci când lansau produse sau servicii – au devenit acum obligatorii, a spus Oldrich Priklenk, reprezentantul companiei de analiză Gartner pentru Cehia, Slovacia şi România:

“Acum, utilizarea unei platforme de cloud trebuie să fie prima alegere sau măcar să fie disponibilă. Accesul la un produs sau un serviciu trebuie să fie gândit în primul rând pentru echipamente mobile sau cel puţin trebuie să fie disponibil opţional. Companiile au nevoie de soluţii inteligente de analiză a datelor, care să fie capabile să livreze predicţii şi să se bazeze inclusiv pe date sociale şi informaţii din social media.“

„Ce va însemna eco­no­mia digitală: aproape toate „lu­crurile“ care costă peste 300 de lei vor fi în viitorul apropiat fie „inteligente“, fie „conec­tate“ (la internet); fiecare clădire va avea sute de senzori, iar fiecare clă­dire de birouri va avea mii de senzori; fiecare proces va fi digital sau digita­lizat; fiecare persoană şi fiecare echipa­ment / maşină va deveni o sursă de date, care va putea fi monitorizată şi utiliza­tă.“

„Acum fiecare buget este un buget de IT, fiecare companie este o companie de tehnologie, fiecare departament este un start-up hi tech, iar fiecare manager este un manager de tehnologie. Până în 2017 un sfert dintre companii nu vor mai fi competitive pentru că nu vor fi capabile să administreze procesele de transformare digitală.“

„Să ne aducem aminte cum în trecut mergeam să cumpărăm un CD din magazin şi cum acum acel business s-a mutat pe internet. A fost o transformare imensă care a fost susţinută de tehnologie.“