“Guvernul Nicolae”: Dacian Cioloş, Monica Macovei, Alina Mungiu-Pippidi, Andrei Pleșu și Angela Filote

Valeriu Nicolae indică, în Dilema veche, o mână de persoane pe care ar merita să le vedem în Guvern (la care adăugăm una: Valeriu Nicolae, la Ministerul Social):

(…) Sătul fiind de amețeală – mai toți bărbații din familia mea au fost slujitorii devotați ai nimfelor Tîmpeniei –, am decis să încerc un exercițiu despre ce aș vrea să votez. Am pornit întrebîndu-mă dacă ar fi vreo mișcare politică pe care mi-aș dori să o susțin cu bani și să fac voluntariat pentru ea. Nu am găsit nimic acceptabil, așa că trebuie să îmi imaginez una.

Aș vrea să votez o echipă de profesioniști dovediți și nu de gargaragii populari. De exemplu, aș vrea să votez un grup care să îmi dea încredere că știe ce face pentru că a făcut acest lucru bine și cu rezultate dovedite. Grupul trebuie să fie de minimum cinci și să includă neapărat femei. Pentru a fi mai concret, aș vota o echipă formată din Dacian Cioloş, Monica Macovei, Alina Mungiu-Pippidi, Andrei Pleșu și Angela Filote. Domnul Cioloş a dovedit că e cam cea mai bună soluție pentru Agricultură, doamna Macovei la Justiție și combaterea corupției, doamna Mungiu-Pippidi la Învățămînt/Administrație publică, domnul Pleșu la Externe/Cultură și doamna Filote la Afaceri europene. Cei cinci ar trebui să susțină și să fie susținuți de încă vreo 10-20 de specialiști la fel ca și ei – cu rezultate dovedite în domeniile lor și cu recunoaștere națională și internațională pentru profesionalismul lor.

Prezența de minimum 33% a femeilor în poziții de conducere ar fi o condiție obligatorie, cu obiectivul de a ajunge la un echilibru în reprezentare în maximum patru ani. Mi-aș dori ca aceia care participă la alegeri să vină și cu un plan de guvernare clar și dezbătut înaintea alegerilor. Aș vrea ca liderii să aibă un plan de succesiune și să promită retragerea din viața politică în maximum zece ani. Fiecare dintre acești lideri ar trebui să își numească un „gardian“ socratic care să pună bazele unei fundații care să funcționeze ca un cîine de pază al principiilor și reprezentanților mișcării pe care o vor conduce.

O asemenea mișcare ar trebui să propună candidați pentru primării, tot echipe de profesioniști capabili să reformeze sistemul corupt și inept care domină administrațiile locale. (…)

Valeriu Nicolae este activist pentru drepturile omului și fondator al Policy Center for Roma and Minorities.