România – locul 79 din 127 de țări, după gradul de pregătire pentru schimbare

România se plasează pe locul 79, din 127 de țări, în Change Readiness Index/ Indicele pregătirii pentru schimbare, un clasament realizat de firma de consultanță KPMG în colaborare cu Oxford Economicsinformează Agerpres.

“Surprinzător și dezamăgitor pentru mine este faptul că România ocupă locul 79 din cele 127 de țări, între Tanzania și Mozambic. Prin comparație, Cehia se află pe locul 28, Ungaria ocupă locul 29, Slovacia 30, Kazahstan 31, Polonia 32, și chiar Bulgaria este pe locul 47”, a spus Șerban Toader, partener în cadrul KPMG, în conferința de prezentare a studiului.

România este inclusă, în acest an, pentru prima dată în acest clasament internațional – calculat pe trei piloni: mediul de afaceri (capabilitatea antreprenorială), capabilitatea guvernamentală (fiscalitate, reglementare și securitate) și capabilitatea societății civile (instituțiile societății civile, nivelul de incluziune, educația, sănătatea și aspectul la tehnologie).

În privința mediului de afaceri, România se află pe locul 79, la capabilitatea guvernamentală ocupă locul 86, iar la societatea civilă locul 68.

Potrivit lui Toader, studiul scoate în evidență faptul că unele țări mai mici, mai puțin bogate și cu resurse mai limitate, de multe ori singura resursă fiind inteligența (Israel sau Japonia, dar nu numai), adeseori depășesc economiile mai mari în adoptarea măsurilor esențiale pentru adaptare la schimbare.

Altă idee care se desprinde este legată de faptul că bunăstarea unei țări este, cu siguranță, un factor major, însă multe țări compensează lipsa de prosperitate cu o guvernanță robustă, o bază socială solidă și un mediu de afaceri pozitiv.

De asemenea, se observă că țările care au obținut un punctaj mai mare pentru economii favorabile incluziunii tind să aibă un indice de adaptabilitate mai bun, în timp ce, dimpotrivă, inegalitatea de venituri tinde să fie asociată cu un nivel redus de adaptabilitate la schimbare (țările scandinave dar și unele din Asia).

În plus, din studiu reiese că sunt și țări cu venituri mai mici care au înregistrat punctaje mai bune, în cadrul indicelui, pe motiv că beneficiile unor politici de investiții eficiente pot compensa nivelele reduse de prosperitate. Este cazul Indiei care, din 2013, până în 2015 a urcat 17 locuri în top, ceea ce reflect un mediu de afaceri mult îmbunătățit.

În cadrul studiului, țările au fost evaluate în funcție de capacitatea de a se pregăti și a răspunde la schimbările tot mai rapide cauzate de multipli factori, de la calamități naturale, șocuri economice, șocuri politice, până la tendințe pe teren lung ca de exemplu evoluția demografică și noile tehnologii.