#mediciremarcabili: Operație minuțioasă pe nenăscut

Prima operaţie de spina bifida la un bebeluş nenăscut realizată în România a fost efectuată, joi – 5 noiembrie, de o echipă medicală coordonată de dr. Hadi Rahimian şi dr. Sergiu Stoicainformează Adevărul.

Bebeluşul suferea de mielomeningocel, cea mai severă formă de spina bifida – doar în două centre din SUA şi trei din Europa se mai realizează astfel de intervenţii. Până acum, copiii diagnosticaţi cu spina bifida nu aveau nicio şansă reală de a fi operaţi înainte de naştere în ţară.

Premiera medicală a fost posibilă datorită echipei multidisciplinare coordonate de dr. Hadi Rahimian, chirurg fetal, obstetrician supraspecializat în medicină materno-fetală, directorul medical al Spitalului Băneasa, şi de dr. Sergiu Stoica, neurochirurg cu o expertiză deosebită, co-fondator al Brain Institute.

Spina bifida este un defect de închidere osoasă la nivelul coloanei vertebrale. Defectul poate fi acoperit de tegument (spina bifida ocultă) sau poate fi asociat cu un sac care conţine meninge şi lichid cefalorahidian (meningocel) sau elemente ale măduvii spinării şi nervi (mielomeningocel). Mielomeningocelul este forma cea mai severă de spina bifida şi este cauzat de închiderea incompletă în zilele 26-30 de sarcină a tubului neural embrionar. Apare în special în zona lombară, unde arcurile vertebrale ale uneia sau mai multor vertebre nu se sudează. Prin această deschidere ies rădăcinile nervilor spinali şi meningele, care nu sunt acoperite de piele. Repararea defectului înainte de naştere reprezintă şansa de a evita paralizia.

Echipa alcătuită din şapte medici a reuşit să închidă defectul spinal şi, după o operaţie care a durat trei ore, să-i permită fetiţei să continue să se dezvolte în uter încă alte câteva săptămâni, când va fi suficient de pregătită să vină pe lume.

Echipa operatorie au avut următoarea componență:

Echipa Medicină Fetală şi Anestezie Spitalul Băneasa:

  • Dr. Hadi Rahimian – medic primar obstetrică-ginecologie, supraspecializare în medicina materno-fetală, doctorand în ştiinţe medicale – coordonatorul singurului Centru Fetal din România, în care se efectuează operaţii fetoscopice
  • Dr. Ani Rahimian – medic primar ATI
  • Dr. Denise Borali – medic specialist obstetrică-ginecologie
  • Dr. Oana Zaharia – medic primar obstetrică-ginecologie

.
Echipa Neurochirurgie Brain Institute:

  • Dr. Sergiu Stoica – medic primar neurochirurgie, neurochirurg cu mare experienţă în tratarea cazurilor considerate inoperabile
  • Dr. Mihai Crăciun – medic specialist neurochirurgie, doctorand în neurochirurgie
  • Dr. Anca Vişan – medic primar ATI, neuroanestezist