#companiiremarcabile: Industria aeronautică re-decolează – de urmărit

Industria aero înseamnă produse cu valoare adăugată mare, și cerere pentru alte industrii orizontale, angajați cu înaltă calificare, salarii peste medie – orice veste bună din industria aero este o veste bună. După 1990, industria aero din România a fost mai mult în picaj.

De un an se constată o redresare: Vânzările în creştere şi marjele mai mari de profit au ridicat anul acesta acţiunile companiilor din industria aeronautică – constată ZF.

Aerostar Bacău (ARS), IAR Ghimbav (IARV) şi Turbomecanica Bucureşti (TBM) au urcat urcat pe bursă cu 75% (cumulat) anul acesta, după ce au surprins piaţa încă de la începutul anului cu vânzări şi profituri mai mari decât în 2014, un an la rândul său mai profitabil decât 2013.

„Contextul geopolitic favorabil majorării cheltuielilor în domeniul apărării şi includerea tot mai probabilă a României pe harta subcontractorilor echipamentelor militare ale NATO sunt de natură a susţine businessul industriei de profil pe termen lung“, spune Laurenţiu Roşoiu, director adjunct al Star AM.

Investitorii aşteaptă acum noi veşti care să relanseze titlurile constructorilor de aeronave, fie dublarea bugetului de apărare până la ţinta NATO de 2% din PIB, fie comenzi noi la export şi eventuale asocieri cu constructorii străini de avioane şi elicoptere.